Απόπειρα μετάθεσης ευθυνών από το Μαξίμου μετά το «ναυάγιο» του ντιμπέιτ - Όλο το παρασκήνιο

Απόπειρα μετάθεσης ευθυνών από το Μαξίμου μετά το «ναυάγιο» του ντιμπέιτ - Όλο το παρασκήνιο

Παρά το μπάχαλο που προκάλεσε, η  Κουμουνδούρου έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στο ΚΚΕ,  το ΚΙΝΑΛ και την ΝΔ

debate_main
Σε οριστικό αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες των κομματικών επιτελείων για την διεξαγωγή του τηλεοπτικού debate καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας ρητορική… «προέδρου Εδεσσαϊκού»  τίναξε τον διάλογο στον αέρα. Αρχικά είπε ότι «θέλει» την 1η Ιουλίου, μετά ότι «δεν θέλει» για να επανέλθει λίγες ημέρες μετά και να την επαναφέρει.
 
Ωστόσο, η Κουμουνδούρου παρά το μπάχαλο που προκάλεσε έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στο ΚΚΕ,  το ΚΙΝΑΛ και την ΝΔ.
 
Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα είχαν συμφωνήσει στην 1η Ιουλίου για την πραγματοποίηση της τηλεμαχίας, ημερομηνία ωστόσο που ανατράπηκε λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα συγκληθεί την 30 Ιουνίου για την επιλογή των προσώπων που θα απαρτίσουν την νέα ηγεσία της Ε.Ε.
 
 
Υπο αυτά τα δεδομένα τα μέλη της διακομματικής προσήλθαν χθες στην συνεδρίαση με δύο βασικές ημερομηνίες, την 27 και 28 Ιουνίου στις οποίες φαίνεται να συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά να διαφωνούν οι εκπρόσωποι των μικρότερων κομμάτων. Ενδεικτικά, στις 27 Ιουνίου ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει προγραμματίσει κεντρική ομιλία στην Πάτρα και οι εκπρόσωποι του Περισσού δεν προτίθενται να την ακυρώσουν καθώς ήδη ακύρωσαν την ομιλία στην Θεσσαλονίκη που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου. Επίσης, την ερχόμενη Παρασκευή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά θα περιοδεύσει στην Αιτωλοακαρνανία. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο ο κ. Ηλιόπουλος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και επανέφερε την 1η Ιουλίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι θα μπορούσε να γίνει… «αργά το βράδυ μετά τις 10».

Στην πρόταση αντέδρασε το ΚΚΕ εξηγώντας ότι ήδη έχει ανατρέψει δύο φορές το πρόγραμμά του για την συγκεκριμένη ημέρα προκειμένου να διευκολύνει την διεξαγωγή της τηλεμαχίας και δεν προτίθεται να το αλλάξει για τρίτη φορά. Να σημειωθεί ότι αρχικά ο Περισσός είχε ακυρώσει την ομιλία του κ. Κουτσούμπα στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να διευκολύνει την τηλεμαχία. Όταν η 1η Ιουλίου βγήκε από το κάδρο λόγω συνόδου κορυφής, το ΚΚΕ επανατύπωσε αφίσες και φυλλάδια για την ομιλία του γενικού γραμματέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάλογος που διημείφθη έχει ως εξής:

Ν. Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) θα ήθελα να μου επιτρέψετε μια επικοινωνία με το Μ. Μαξίμου… (επιστρέφοντας) ο πρωθυπουργός δέχεται να ορίσουμε το debateτην 1η Ιουλίου, αργά, στις 10 το βράδυ
Κ. Ζούλας (ΝΔ): εμείς αποδεχόμαστε την 1η Ιουλίου
Μ. Οθωνας (ΚΙΝΑΛ): γιατί δεν το προτείνατε αυτό την Παρασκευή που γνωρίζατε το πρόγραμμα του καθενός;
Γ. Γκιόκας (ΚΚΕ): αποκλείεται! Έχουμε αλλάξει ήδη δύο φορές την Θεσσαλονίκη και έχουμε τυπώσει και υλικό
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απροθυμία να αλλάξουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα και κάλεσε την ΝΔ «να μην κρύβεται για να γίνει η τηλεμαχία μεταξύ των Τσίπρα – Μητσοτάκη».

Κλείσιμο
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Κώστας Ζούλας εξήγησε «εμείς προσήλθαμε με δύο εναλλακτικές ημερομηνίες αλλά δεν υπήρξε συμφωνία από τα υπόλοιπα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την 1ηΙουλίου και συμφωνήσαμε και σε αυτό αλλά και πάλι δεν μπρορούσαν τα άλλα κόμματα. Το debate δεν θα γίνει και όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίες».
Από την  πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο Μανώλης Οθωνας σχολίασε πως «επιβεβαιώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς»

Στο ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ επιρρίπτει τις ευθύνες για τη μη διεξαγωγή του debate ο Αλέξης Τσίπρας

Θέση για το αδιέξοδο πήρε και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έγραψε στι twitter: «Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σαν το διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δυο. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε», σημειώνει ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Ο ίδιος με δεύτερη ανάρτηση προσθέτει ότι «ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Υπενθυμίζεται οτι η ακύρωση της τηλεμαχίας την 1η Ιουλίου έγινε λόγω των υποχρεώσεων Τσίπρα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης