LIVE

Κορωνοϊός

Ο Μαρκουλάκης εξηγεί γιατί δέχθηκε να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ

markola

Με ένα «γράμμα σε ένα φίλο» ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ξεκαθαρίζει ότι το μόνο που έχει να κερδίσει είναι «τη βαθιά ικανοποίηση ότι στηρίζει αυτό που πιστεύει»

Με μια μακροσκελή ανάρτηση την οποία τιτλοφορεί «γράμμα σε έναν φίλο» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τους λόγους που τον οδήγησαν να αποδεχθεί την πρόταση να είναι στην τελευταία - μη εκλόγιμη θέση - του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Απευθυνομενος στον «Φάνη« αρχικά επισημαίνει ότι από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα κριθεί «σε μεγάλο βαθμό, η πορεία της τα επόμενα χρόνια. Θα κριθεί, καταρχάς, αν θα τελειώσουμε με αυτήν την κυβέρνηση που, το νοιώθεις κι εσύ, διέψευσε απόλυτα τις προσδοκίες των ανθρώπων που την πίστεψαν, όλων αυτών που, όταν η ζωή τους όπως την ήξεραν κατέρρεε, γοητεύτηκαν από την ιδέα ότι υπάρχει ένας άλλος, μαγικός δρόμος, απ’ τον οποίον "η ελπίδα έρχεται"».

Σημειώνει, επίσης, ότι η δεκαετία της κρίσης που περάσαμε «διέλυσε μια σειρά από ψευδαισθήσεις, όπως ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με ελλείματα και δανεικά, ότι μπορούμε να μπλοφάρουμε κι οι αγορές να χορεύουν».

«Κι αυτά τα 4,5 χρόνια, η ελπίδα τελικά δεν ήρθε, ήρθαν μόνο λάθη, ανικανότητα, επιπολαιότητα, μισαλοδοξία, διχασμός, απίστευτη αλαζονεία και ψέματα – αδιανόητα ψέματα. Κι αυτό το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, κερδισμένο κάποτε με αγώνες και θυσίες, αποδείχτηκε, στην πράξη, κενό δοχείο» προσθέτει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Στην επιστολή του ο δημοφιλής ηθοποιός τονίζει, επίσης, το πόσο σημαντικό είναι να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου γιατί, όπως γράφει, «σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, να οδηγηθούμε ξανά σε εκλογές με απλή αναλογική και, ακολούθως, σε μια περίοδο ακυβερνησίας και ομηρίας απ’ τους σημερινούς κυβερνώντες, που θα μεγαλώσει την ζημιά που έχει ήδη γίνει στη χώρα».

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνει ότι «έχει τις ικανότητες και την ευκαιρία, αν επιδείξει τόλμη, να είναι ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός, και το εύχομαι, προς το καλό και την ευημερία όλων μας, ανεξαρτήτως κομμάτων. Και πως μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη χώρα».

Η επιστολή κλείνει με ένα υστερόγραφο στο οποίο καλεί τον «φίλο» του να μην στεναχωρηθεί για «όσα πιθανόν να ακούσεις για μένα» αλλά και ότι το μόνο που έχει να κερδίσει είναι «η βαθιά ικανοποίηση ότι στηρίζει αυτό που πιστεύει».

Η ανάρτηση έχει ως εξής:

Αγαπημένε μου Φάνη,

Στις 7 Ιουλίου, το βράδυ, ξέρω πού θα βρίσκομαι: στην Επίδαυρο, στο αρχαίο θέατρο. Θα ψηφίσω το μεσημέρι και μετά, ταξίδι και προετοιμασία μέσα στη νύχτα για τις τελικές δοκιμές, για τον Οιδίποδα Τύραννο που σκηνοθετώ. Θα κάνω δηλαδή τη δουλειά που αγαπώ -κι έχω επιλέξει- να κάνω. Στη χώρα, την ίδια ώρα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές, κι απ’ αυτές τις εκλογές θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, η πορεία της τα επόμενα χρόνια.

Θα κριθεί, καταρχάς, αν θα τελειώσουμε με αυτήν την κυβέρνηση που, το νοιώθεις κι εσύ, διέψευσε απόλυτα τις προσδοκίες των ανθρώπων που την πίστεψαν, όλων αυτών που, όταν η ζωή τους όπως την ήξεραν κατέρρεε, γοητεύτηκαν από την ιδέα ότι υπάρχει ένας άλλος, μαγικός δρόμος, απ’ τον οποίον «η ελπίδα έρχεται».
Εγώ δεν ήμουν απ’ αυτούς που γοητεύτηκαν, οπότε δεν έπεσα απ’ τα σύννεφα. Έτσι κι αλλιώς, η δεκαετία της κρίσης που περάσαμε, όσο σκληρή κι αν ήταν, διέλυσε μια σειρά από ψευδαισθήσεις, όπως ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με ελλείματα και δανεικά, ότι μπορούμε να μπλοφάρουμε κι οι αγορές να χορεύουν, ότι μπορεί να υπάρξει ισχυρό κοινωνικό κράτος χωρίς επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ότι μπορεί ο κόσμος γύρω μας να αλλάζει με ταχύτητες φωτός κι εμείς να μένουμε καθηλωμένοι στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν κρίση. Ήταν η επώδυνη ενηλικίωση της χώρας.

Κι αυτά τα 4,5 χρόνια, η ελπίδα τελικά δεν ήρθε, ήρθαν μόνο λάθη, ανικανότητα, επιπολαιότητα, μισαλοδοξία, διχασμός, απίστευτη αλαζονεία και ψέματα – αδιανόητα ψέματα. Κι αυτό το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, κερδισμένο κάποτε με αγώνες και θυσίες, αποδείχτηκε, στην πράξη, κενό δοχείο. Ταιριάζει εδώ ο στίχος του Σαββόπουλου, γραμμένος 30 χρόνια πριν: «Ημασταν πάντοτε μιας ήττας που νικάει την εξουσία, και ξαφνικά μας παρεδόθη αληθινά – τι τραγωδία»

Ενώ λοιπόν θα κάνω πρόβα στην Επίδαυρο, θα έχουμε, ελπίζω, τελειώσει μ’ αυτό το αποτυχημένο πείραμα - το τελευταίο γέννημα της κρίσης. Αλλά αυτό, πίστεψέ με, δεν φτάνει. Σ’ αυτές τις εκλογές θα κριθεί, στην ουσία, αν θα έχουμε μια νέα, αυτοδύναμη κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυρό πρωθυπουργό, που θα μπορεί, ανεμπόδιστος από αναγκαστικούς συμβιβασμούς, να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Κι αν νομίζεις πως είναι καλύτερο να μην έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάνεις λάθος, για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, να οδηγηθούμε ξανά σε εκλογές με απλή αναλογική και, ακολούθως, σε μια περίοδο ακυβερνησίας και ομηρίας απ’ τους σημερινούς κυβερνώντες, που θα μεγαλώσει την ζημιά που έχει ήδη γίνει στη χώρα.

Ο δεύτερος είναι και ο πιο σημαντικός και μάλλον τον μαντεύεις: πιστεύω στον Κυριάκο. Σου θυμίζω πως αυτός ο κεντρώος, φιλελεύθερος πολιτικός κατάφερε να εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ, ενός παραδοσιακού, συντηρητικού σχηματισμού, χάριν της κινητοποίηση πολιτών, εντός αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και εκτός κόμματος, που είδαν τη σπάνια ευκαιρίανα υποστηρίξουν, σε ένα κόμμα εξουσίας, κάποιον που είναι, επί της ουσίας, διαφορετικός. Έκτοτε, ο λόγος και οι πράξεις του έδειξαν πως έχει πράγματι, την δύναμη και την αποφασιστικότητα να αλλάξει, πρώτα το κόμμα του και μετά τη χώρα. Και μπορεί να εκφράσει, και να ενώσει ένα ευρύτερο τμήμα της κοινωνίας.

Κι αν το πρόβλημά σου είναι πως δεν τον βρίσκεις αρκετά «χαρισματικό» επικοινωνιακά, έχω να σου πω πως αυτό ακριβώς με ευχαριστεί ιδιαιτέρως. Φτάνει πλέον με τους «χαρισματικούς» -η λέξη έχει χάσει πια το νόημά της-, φτάνει με το πρότυπο του ηγέτη που έχουμε σ’ αυτή τη χώρα και μας εβλαψε τόσο. Του ηγέτη δημαγωγού, που το ταλέντο του εξαντλείται στο να χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων του. Χρειαζόμαστε, πάνω απ’ όλα, έναν ηγέτη που τολμάει να λέει την αλήθεια στους πολίτες. Που δεν υπόσχεται ό,τι δεν μπορεί να υλοποιήσει. Έναν ηγέτη ψύχραιμο, μετριοπαθή κι ενωτικό, που να μπορεί να καταλάβει πως η κοινωνία αποτελείται από ομάδες με διαφορετικές απόψεις, επιδιώξεις και συμφέροντα. Και πως κάθε βήμα μπροστά πρέπει να γίνεται προσεκτικά, ώστε να τους περιλαμβάνει όλους. Χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη εποχή και τις μεγάλες προκλήσεις της, που έχει την κατάρτιση για να κατανοήσει τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη.

Ο Κυριάκος είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή στην παρούσα συγκυρία, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Αλλά πιστεύω πως έχει τις ικανότητες και την ευκαιρία, αν επιδείξει τόλμη, να είναι ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός, και το εύχομαι, προς το καλό και την ευημερία όλων μας, ανεξαρτήτως κομμάτων. Και πως μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη χώρα.

Το έργο όμως που αναλαμβάνει, αυτός και το στενό του επιτελείο, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Για να τα καταφέρει, πρέπει να είναι αρκετά ισχυρός, ώστε να κάνει τις λιγότερες δυνατές παραχωρήσεις και να μην υποκύψει σε συμβιβασμούς. Και, να σου πω την αλήθεια, αν και είμαι, επί της αρχής, υπέρ των ευρύτερων συναινέσεων, δεν βλέπω να υπάρχει πιθανότητα εκλογής στην επόμενη Βουλή άλλου κόμματος που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διακυβέρνηση της χώρας προς την κατεύθυνση που νομίζω σωστή. Η αυτοδυναμία της κυβέρνησής του θα του δώσει λοιπόν τη δυνατότητα που χρειάζεται. Μαζί, φυσικά, με την ευθύνη.

Την γνώμη μου για τον Κυριάκο πιθανόν την ξέρεις, την έχω εκφράσει δημοσίως αρκετές φορές. Δεν σου κρύβω πως είμαι ένας από τους χιλιάδες Έλληνες που έχουν υπάρξει πολύ συχνά ανέστιοι πολιτικά, που δεν δέχτηκαν ποτέ να γίνουν ψηφοφόροι-πελάτες οποιουδήποτε κόμματος και που έχουν μια ενστικτώδη δυσανεξία με τα κόμματα εξουσίας, καθώς αυτά έχουν πάντα την τάση να μετατραπούν σε τραστ συμφερόντων. Αυτή η «έλλειψη εστίας» βέβαια έχει κι ένα καλό: μου επέτρεπε πάντα να σκέφτομαι ανεξάρτητα και ελεύθερα. Και οι απόψεις μου ήταν συχνά αντιδημοφιλείς, σε μεγάλο μέρος του κοινού και ανάμεσα στους συναδέλφους μου. Το να είσαι καλλιτέχνης στην Ελλάδα σημαίνει, σχεδόν αυτόματα, ότι είσαι, ή νοιώθεις, ή, τέλος πάντων, δηλώνεις αριστερός - ό,τι και να σημαίνει για τον καθένα αυτός ο όρος. Πριν δέκα χρόνια, δηλώνοντας κεντρώος φιλελεύθερος ακουγόμουν σχεδόν εκκεντρικός. Στο δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας το «Ναι», άκουσα για μένα πράγματα που δεν φανταζόμουν ότι μπορούσε κάποιος να σκεφτεί.

Κι όμως, τα χρόνια πέρασαν κι αυτά που πίστευα έχουν βρει, σε μια σπάνια συγκυρία, ένα πρόσωπο να εκφραστούν, αρχηγό σε κόμμα εξουσίας. Δεν ταυτίζομαι σε όλα με τη ΝΔ - έτσι κι αλλιώς σε κάθε μεγάλο κόμμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ιδέες. Δεν χρειάζεται όμως να ταυτίζεσαι, χρειάζεται απλώς να επιλέξεις, αφού
σκεφτείς ψύχραιμα, την καλύτερη δυνατή λύση.

Γιατί αυτό που, στην ουσία, θα κριθεί σ’ αυτές τις εκλογές είναι το αν θα μπορέσουμε, κάποια στιγμή σύντομα, όλοι μας, ό,τι κι αν ψηφίσαμε, να αφεθούμε επιτέλους απερίσπαστοι σε ό,τι αγαπάμε κι έχουμε επιλέξει, να πάρουμε σιγά-σιγά πίσω τις ζωές μας, που μας τις έκλεψαν η κρίση και ο διχασμός, και να αισθανθούμε πολίτες μιας κανονικής χώρας για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι.

Αυτό προσδοκώ. Γι’ αυτό αποδέχτηκα. Ελπίζω να σε κάλυψα.

Χαιρετισμούς,
Κ.

Υ.Γ: Μην σε στεναχωρήσουν όσα πιθανόν ακούσεις για μένα. Οι άνθρωποι σπανίως έχουμε τη διαύγεια να ακούσουμε κάποιον με τον οποίον διαφωνούμε, χωρίς να κρίνουμε εξ’ ιδίων ή να κάνουμε δίκη προθέσεων.

Αν σου πούνε «είχε πει, δεν θα μπει στην πολιτική», πες τους «δεν μπαίνει, η τελευταία θέση στο Επικρατείας είναι, λέμε, μη εκλόγιμη». Κι αν επιμείνουν «ε, δεν μπορεί, κάτι έχει να κερδίσει!» πες τους, «ναι, φυσικά: τη βαθιά ικανοποίηση ότι στηρίζει αυτό που πιστεύει».

Φιλιά,
Κ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (36)

Panos

Εάν το "δεν είναι χαρισματικός ο Κυριάκος" αποτελεί τον ευγενικό τρόπο να πει κανείς, ότι είναι εντελώς βλαξ, τότε συμφωνούμε. Κατά τα λοιπά είναι τόσο διαφορετικός, που είναι εναντίον του νεποτισμού, ενώ ο ίδιος θα ήταν αγροφύλακας στην καλύτερη βάσει προσόντων, εάν έφερε διαφορετικό επώνυμο. Είναι διαφορετικός, γιατί θεωρεί εαυτόν πολιτικό πρόσφυγα, ενώ ήταν 6 μηνών, καθώς έτσι αντιλαμβάνεται την έννοια. Καλύτερα να παρέμενες ανέστιος πολιτικά κ.Μαρκουλάκη, παρά αβανταδόρος του Κούλη και του "ΝΑΙ"...

Άγγελος

Εδώ θα είμαστε να δούμε στη συνέχεια ποια θέση θα του δώσει ο Μητσοτάκης σε κάποιον οργανισμό... Άλλος ένας κατσαπλιάς μαζεύτηκε. Πριν 2 μήνες έδωσε συνέντευξη και είπε πως δεν θέλει να μπει στην πολιτική, τον γεμίζει το θέατρο.

Πινοκιο

Εχει απολυτο δικιο ο Μαρκουλακης .........ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΔΕΣ .....γιατι εχει γνωμη και δεν φοβαται να την πει και λογο που τον κανει πραξη. Όπως αναφέρει είναι τρεις οι λόγοι που τον κάνουν να πιστεύει πως ο κύριος Παυλόπουλος δεν είναι κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στη ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα». Δεν θα προσέλθω στην ψηφοφορία γιατί σε προσωπικό επίπεδο δεν θέλω να τον καταψηφίσω»

Manos

Μπράβο στον πολυτάλαντο ηθοποιό Είπε πραγματικές αλήθειες στην επιστολή του που πονάνε αυτούς τους αριστερούς (μόνο στις ιδέες αλλά όχι στην τσέπη) που φορτωθήκαμε εδώ και 5 χρόνια. Πρώτη φορά Αριστερά ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Με τις υγείες σας μπολσεβίκοι της συμφοράς

ΣΚ

Δυστυχώς ο Φάνης το μόνο πρόβλημα που έχει με τον Κυριάκο είναι το ότι δεν είναι επικοινωνιακά χαρισματικός, και έτσι χάσαμε την ευκαιρία να μάθουμε τις απόψεις του κ. Μαρκουλάκη για την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα....Τον ευχαριστούμε πάντως που μας ενημέρωσε για τον Οιδίποδα, θα πάμε.

ΣΑΜΑΝΗς

ΑΣΕ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΡΕ! ΠΕΣ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΝ Δήμητρα Αλεξανδράκη και Ιωάννα Τούνη !ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΟΛΑΡΑ ΜΕ ΑΥΤΕς !

Γιωργος

Τελειώσατε Συριζοπουλα.....

atha pas

ολα για τα φραγκα...

Διαβάζω..

με προσοχή το γράμμα του κεντρώου ηθοποιού-σκηνοθέτη ο οποίος γνωρίζει προφανώς από οικονομία και ιδιωτικές επενδύσεις μιας και αναφέρεται σε αυτό. Με την ευκαιρία λοιπόν ας παραθέσω μια σημερινή είδηση : "Πρώτη στη χρηματοδότηση ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Γιούνκερ βρίσκεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου 2019, η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) στην χώρα μας ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να κινητοποιήσει 11,5 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις . Οι συνολικές επενδύσεις από το σχέδιο Γιούνκερ αφορούν στη χρηματοδότηση σχεδίων έργων υποδομών και καινοτομίας καθώς και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις" . Εφόσον ΔΕΝ γίνονται επενδύσεις πως στο καλό η Ελλάδα είναι πρώτη? Εφόσον δεν γίνονται επενδύσεις πως στο καλό έχουν εγκριθεί καμιά χιλιάδα έργα στον Αναπτυξιακό Νόμο? Εφόσον δεν γίνονται επενδύσεις πως στο καλό τελείωσαν τελματωμένα μεγάλα έργα ? Εφόσον δεν γίνονται επενδύσεις πως στο καλό έχει μειωθεί η ανεργία? Θάμα θάμα Κωνσταντίνε!!!

Μαζι σου

Καλυτερα αυτος απο τον αμορφωτο Σακη Ρουβα που πεταει κοτσανες και το παιζει τζοβενο στα γεραματα

gk

Εδωσες ακομα μια παρασταση. αυτη κακοπαιγμενη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης