Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Η θάλασσα και η ναυτιλία βρίσκονται στο DNA μου

arieee

Τιμήθηκε με το βραβείο «Μαριλένα Λασκαρίδη» για "την αριστεία στο ναυτιλιακό πολιτισμό και τη αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση" στο πλαίσιο των Βραβείων Ευκράντη

Την μεγάλη του αγάπη για τη θάλασσα και τη Ναυτιλία εκμυστηρεύτηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ο οποίος βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Πειραιά και πιο συγκεκριμένα, στο Ίδρυμα Λασκαρίδη. Τιμήθηκε με το βραβείο «Μαριλένα Λασκαρίδη» για "την αριστεία στο ναυτιλιακό πολιτισμό και τη αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση" στο πλαίσιο των Βραβείων Ευκράντη.
aeccc

Ο ίδιος προχώρησε σε μία δημόσια εξομολόγηση όπως τη χαρακτήρισε:

«Η σχέση με τη ναυτιλία είναι από μικρό παιδί. Όταν πήγαινα Γυμνάσιο άρχισε να διδάσκεται στα σχολεία για πρώτη φορά το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Ο καθηγητής μας μίλησε και για τη ναυτιλία. Εντυπωσιάστηκα. Είπα ότι αυτό είναι το επάγγελμα που ήθελε να κάνω. Ήρθε η εποχή που ο πατέρας μου λόγω δουλειάς έπρεπε να κατέβει Αθήνα. Ήρθαμε οικογενειακώς. Όταν είπα στους γονείς ότι θέλω να γίνω ναυτικός, απογοητεύτηκαν. Αντέδρασαν. Θρήνος και οδυρμός. Ήμουν όμως αποφασισμένος. Πεισματάρης πήγα μόνος μου σε ένα γραφείο πίσω από το παλιό υπουργείο Παιδείας να κάνω αίτηση για να γραφτώ σε ναυτικό Λύκειο που ήταν στον Ασπρόπυργο. Μάζεψα όλα τα χαρτιά, και πήγα να τα καταθέσω όλα τα πιστοποιητικά. Όμως δεν τα δέχτηκαν γιατί είχε περάσει η προθεσμία υποβολής. Φαίνεται ότι ο Θεός είχε άλλα σχέδια για μένα" και συνέχισε:

«Επέστρεψα στην Κωνσταντινούπολη τη γενέτηρά μου και έγινα ιερωμένος. Η αγάπη όμως για την ναυτιλία δεν έσβησε. Ίσως αυτό οφείλεται στην καταγωγή μου. Η οικογένειά μου έχει ρίζες στη Χίο. Οι προγονοί μου έφυγαν από το νησί μετά την καταστροφή της Χίου και πήγαν στην Πόλη. Η θάλασσα και η ναυτιλία βρίσκονται στο DNA μου. Σήμερα είμαι ενώπιον σας ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και θέλω να σας μιλήσω για τις υπερδυνάμεις της πατρίδας μας. Η μεγάλη υπερδύναμη που διαθέτουμε είναι ο πολιτισμός μας και η γλώσσα μας. Η τεράστια παράδοση που έχουμε. Η δεύτερη υπερδύναμη είναι η ναυτιλία. Τρίτη υπερδύναμη είναι η Ορθοδοξία μας. Γιατί απέδειξε ακόμη και στις τελευταίες γεωπολιτικό-στρατηγικές εξελίξεις ότι διαθέτει μία δυναμική που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά».

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Good faith

Πίσω από το υπουργείο ήταν τα πρώτα γραφεία του αειμνήστου καπτα Νικολα Φράγκου (ήταν μεγάλος ευεργέτης της εκκλησίας, Θεός σχωρέστον) με τον κ. Μουνδρεα (σύζυγος της κ. Έλλη Σταη). Και οι δύο μεγάλοι εφοπλιστές έκαναν την μακροβιότερη συμφωνία που υπάρχει σε συνεργασία ναυτιλιακών εταιριών και δημιούργησαν μαζί έναν τεράστιο στόλο από βαπόρια. Τελικά κάποια στιγμή αποφάσισαν να χωρίσουν και να κάνουν ξεχωριστές ναυτιλιακές εταιρίες. Η εταιρεία του κ. Μουνδρεα διατηρεί ακόμα τα γραφεία εκεί κοντά. Αυτά τα γνωρίζω από παιδάκι μιας και εκεί ήταν η γειτονιά μου και επίσης ήταν και οι δύο γνωστοί του μακαρίτη του πατέρα μου ο οποίος ήταν καπετάνιος. Τον καπτα Νικόλα Φράγκο τον θυμάμαι και στα Καρδαμυλα της Χίου από όπου κατάγομαι κιόλας.

Για πειτε

Ξυρισμένος και παππάς γίνεται;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4827407

«Η προοπτική για τη μεσαία τάξη δεν είναι οι απατηλές υποσχέσεις φορολογικού λαϊκισμού, αλλά η δημιουργία πραγματικών παραγωγικών διεξόδων για τους μισθωτούς, τους μικρούς/μεσαίους επαγγελματίες και επιχειρηματίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας

64943016_31156627645596

Μπορεί εύκολα ο Παναθηναϊκός να φτιάξει γήπεδο στον Βοτανικό» είπε και αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις σημείωσε: «Χάσαμε στην ευρωλίγκα, η ψυχολογία δεν μας ευνοεί αλλά τώρα μπροστά μας έχουμε έναν άλλον τελικό»

24