Ευρωεκλογές: Με Βελουχιώτη και Λυμπερόπουλο ο Τσίπρας - Με εργαζόμενους ο Μητσοτάκης

Ευρωεκλογές: Με Βελουχιώτη και Λυμπερόπουλο ο Τσίπρας - Με εργαζόμενους ο Μητσοτάκης

Πυρετός στα επιτελεία των κομμάτων- Συνεχίζονται οι περιοδείες και οι ομιλίες - «Μάχη» για τα προεκλογικά σποτ

tsipras_arnew
Με ένα απόσπασμα από την ομιλία που έδωσε ο 'Άρης Βελουχιώτης πριν από 75 χρόνια στην ίδια πλατεία της Λαμίας ξεκίνησε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας τη δική του προεκλογική συγκέντρωση.

«Χρόνια και χρόνια απάτης και ρεμούλας μας κράτησαν μακριά από την ευτυχία και τον πολιτισμό και μας ρίξανε μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα, την κακομοιριά και τη δυστυχία. Έτσι η Ελλάδα που υπήρξε κάποτε η πηγή των φώτων και του πολιτισμού, κατάντησε να βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο οικονομικής, κοινωνικής και εκπολιτιστικής ανάπτυξης, όχι μόνο έναντι των λαών της Ευρώπης, αλλά και των Βαλκανίων».

Συνέχισε με το μόνιμο προεκλογικό κυβερνητικό σύνθημα- και κατά τον ίδιο- «βασικό δίλημμα των εκλογών»: «η Ελλάδα των ελίτ απέναντι στην Ελλάδα των πολλών». Ο πρωθυπουργός, όμως, προχώρησε σε έναν συνδυασμό που χωρίς αμφιβολία θα άφηνε άφωνο ακόμα και τον ίδιο τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, αν βρισκόταν στη ζωή: Ολίγον Βελουχιώτης με πολλά ΜΑΤ. Για την ακρίβεια ούτε μία, ούτε δύο αλλά... εφτά διμοιρίες των ΜΑΤ επιστρατεύτηκαν για την ομιλία του. Όπως και στις περισσότερες εμφανίσεις του πρωθυπουργού εν όψει ευρωεκλογών, τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα, με απαγόρευση κυκλοφορίας και ελέγχους στους δρόμους να συνθέτουν το σκηνικό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε με εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας με θέμα «Περισσότερες και καλύτερες δουλειές». Εκεί επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό όσο αυξάνει η πολιτική θερμοκρασία οι πολιτικοί να ακούνε τους ανθρώπους για τους οποίους αύριο θα παρέμβουν για το μέλλον του.

«Είμαστε εδώ όχι για τους λίγους, αλλά για όλους τους εργαζόμενους. Χρέος μας να δώσουμε δυνατότητες και ευκαιρίες σε όλους για ένα καλό εργασιακό μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως εγγυάται 5 πράγματα: Καλύτερους μισθούς και περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, καλές και σταθερές θέσεις εργασίας, περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σύνδεση της αγοράς εργασίας με την κατάρτιση και την εκπαίδευση και τέλος μέτρα για να συμφιλιωθεί η προσωπική ζωή με μια εργασία που αλλάζει. Είχε προηγηθεί μία ραδιοφωνική συνέντευξή του σε αθλητικό ραδιόφωνο. Χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους σχολίασε για τις ευρωεκλογές: «Για μένα οι εκλογές αυτές είναι το α’ ημίχρονο. Το βράδυ των ευρωεκλογών θα υπάρχει νικητής και χαμένος. Θα κερδίσουμε πιστεύω. Το β’ ημίχρονο είναι οι εθνικές εκλογές. Από τη στιγμή που κάποιος έχει πει ότι η κάλπη αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Κανονικά λες μην ταλαιπωρήσουμε τη χώρα 4 μήνες. Όσο κι αν κερδίσουμε, η μπάλα χαμηλά. Κερδίζεις με καθαρή νίκη. Δεν θα πω ποσοστό. Και έχεις τη ρεβάνς και είσαι στα αποδυτήρια. Θα κάνουμε τη δουλειά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Προεκλογικό ήταν το κλίμα και στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Στέλιος Παππάς και η Κατερίνα Νοτοπούλου ξανα-εγκαινίασαν το μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο περιέργως ακόμα δεν λειτουργεί. Η τελετή τα είχε όλα: κράνη, αποκαλυπτήρια βαγονιών (στάσιμων) και σέλφις. Μία ημέρα νωρίτερα στη συμπρωτεύουσα, ο Χρήστος Σπίρτζης είχε προτρέψει τους οδηγούς ταξί να μετατρέψουν τα ταξί τους σε εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί ο θερμός εναγκαλισμός του Αλέξη Τσίπρα με τον Θύμιο Λυμπερόπουλο στην  συγκέντρωση του πρωθυπουργού στο Αιγάλεω, στην πλατεία Εσταυρωμένου, στην οποία τον προσφώνησε «ο φίλος μου ο Θύμιος». Πρόκειται για τον «απόλυτο ηγέτη του κλάδου των αυτοκινητιστών ταξί της χώρας». Έτσι, τουλάχιστον, τον περιγράφει το Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) το 2017, μέσω του οποίου ανακοινώθηκε η επικράτηση του συνδυασμού του για πολλοστή φορά στις εκλογές του σωματείου. Κατ’ άλλους εκπροσωπεί όσο κανένας άλλος πλέον τις παθογένειες που πλήττουν το χώρο του συνδικαλισμού. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Θύμιος Λυμπερόπουλος ήταν κεντρικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας έχοντας αναλάβει τον ρόλο του αναπληρωτή γραμματέα για τους παραγωγικούς τομείς του κόμματος, υπό τον Γιώργο Σουφλιά. Εκπρόσωπος της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς», είχε άριστες σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα τον αποκαλούσε «φίλο».

Κλείσιμο
Σήμερα, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά ο ίδιος άνθρωπος κατηγορεί με μανία τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στρέφεται κατά του Αντώνη Σαμαρά και εξαπολύει ακόμα και προσωπικές επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξάλλου, ο ίδιος ο Λυμπερόπουλος παραδέχτηκε ότι «τώρα πρέπει να στηρίξουμε αυτούς που μας στήριξαν», αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, με το οποίο στην ουσία καταργείται η απελευθέρωση του κλειστού επαγγέλματος των ταξί. Ο Λυμπερόπουλος ο οποίος αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια ανοίγματος και εκσυγχρονισμού του επαγγέλματος κινήθηκε λυσσαλέα εναντίον της μετεξέλιξης του επαγγελματικού του κλάδου, η οποία προσφέρει κατά γενική ομολογία υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας στους πολίτες.

Στην μάχη των εκλογών φαίνεται να έχουν πέσει και οι κυβερνητικές παροχές. Ενδεικτικό παράδειγμα ότι η κυβέρνηση που θα κατεδάφιζε τις αυθαίρετες κατασκευές και θα έφερνε πολεοδομική τάξη, χαρίζει προεκλογικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε επιταχύνεται η έκδοση οικοδομικών αδειών ανακατασκευής στις πυρόπληκτες περιοχές στην περιφέρεια της Αττικής και της Πελοποννήσου. Αυτό έγινε έπειτα και από την κινητοποίηση την Πέμπτη κατοίκων του Ματιού, της Κινέτας και άλλων πυρόπληκτων περιοχών οι οποίοι 10 μήνες μετά δεν μπορούν να φτιάξουν τα σπίτια τους κι έχουν εγκαταλειφθεί από την πολιτεία.

Τα προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουν να έχουν την τιμητική τους, ακολουθώντας το πολιτικό θερμόμετρο που όλο και ανεβαίνει, καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές. Από χθες Πέμπτη, προβάλλεται το διαδικτυακό προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με τίτλο «Μην δεις αυτό το βίντεο!!!». Ένα σποτ που απευθύνεται στο νεανικό κοινό. Νωρίτερα, δόθηκε στη δημοσιότητα και το πέμπτο κανονικό προεκλογικό σποτ της κυβέρνησης με τίτλο «Αποκατάσταση των αδικιών - Έμπρακτη στήριξη στους συνταξιούχους». Σε αυτό πρωταγωνιστεί μία συνταξιούχος. «Ούτε θυμάμαι πια πόσες φορές μου έκοψαν τη σύνταξη, δεν το πίστευες πια», λέει η συνταξιούχος και τότε γίνεται ένα… flashback στα έτη των περικοπών των συντάξεων. Η αξιωματική αντιπολίτευσή σήκωσε το γάντι. «Στα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ απαντάμε με αλήθειες. Από το 2015 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα:

Κατάργησε το ΕΚΑΣ

Μείωσε τις αποδοχές των συνταξιούχων ως 38% με το νόμο Κατρούγκαλου.

Περιέκοψε επιπλέον όλες τις παλιές συντάξεις με 6% λόγω εισφοράς υπέρ Υγείας.

Κάθε συνταξιούχος έχασε επί ΣΥΡΙΖΑ 2056 ευρώ το χρόνο. Έχουν και ένα όριο τα ψέματα κ. Τσίπρα. Πολιτική Αλλαγή τώρα».

Πυρετός επικρατεί και στα επιτελεία των κομμάτων λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές. Οι αρχηγοί αλλά και τα επιτελεία τους κρατούν ανά χείρας τις δημοσκοπήσεις κάνουν αναγωγές, βάζουν νέα στοιχεία και καταγράφουν καθημερινά τις τάσεις στην κοινωνία προκειμένου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης