Τσίπρας για 13η σύνταξη: Δεν είναι κόλπα και προεκλογικές παροχές

Τσίπρας για 13η σύνταξη: Δεν είναι κόλπα και προεκλογικές παροχές

Τι είπε στη Βουλή για τα μέτρα ελάφρυνσης ύψους €1,3 δισ. - Φέραμε μέτρα που δημιουργούσαν συνθήκες λιτότητας και κοινωνικής λεηλασίας το 2015-2016, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός - «Η απόδοση της 13ης σύνταξης είναι και ένα μέτρο στήριξης και με έντονο συμβολισμό» είπε

hvgew
Θεωρώ ότι η σημερινή ψηφιση των θετικών μέτρων είναι μια ιστορική στιγμή στο ελληνικό κοινοβούλιο καθώς κορυφώνεται μια θετική πορεία από τον Αύγουστο και μετά από την έξοδο από τα μνημόνια. Μια θετική πορεία ώστε στην Βουλή να συζητάμε μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας και όχι μέτρα που δημιουργούν συνθήκες λιτότητας και κοινωνικής λεηλασίας. Αναγκαστήκαμε και εμείς να φέρουμε μέτρα τέτοια μικρότερης έντασης και ισχύος τα πρώτα χρόνια 2015-16

Μετά από 8 χρόνια για τους Έλληνες έχει ξημερώσει προοπτική δικαίωσης για δύσκολες θυσίες. Η κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και με σεβασμό σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Από τον περασμένο Αύγουστο έχει ξεκινήσει αυτή η σειρά των πρωτοβουλιών που σταδιακά αποκαθιστά τις αδικές που γέννησαν τα μνημόνια. Αυτός ήταν ο στόχος μας να φτάσουμε στο τέλος των μνημονίων με την κοινωνία όρθια και με εξασφαλισμένο απόθεμα για αποκατάσταση και ελάφρυνση βαρών.

Μέσα στους 9 μήνες επαναφέραμε ισχύ συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυξήσαμε 11% κατώτατο μισθό, καταργήσαμε τον υποκατώτατο, αποδώσαμε για τρία χρόνια το ποσό υπεραπόδοσης στους πολλούς, υλοποιήσαμε τα μέτρα στήριξης που εξαγγείλαμε στην ΔΕΘ – αναγκάστηκε να τα ψηφίσει και η ΝΔ. Επίσης δεσμευτήκαμε και υλοποιήσαμε την μείωση του ΕΝΦΙΑ που εφαρμόζεται ήδη από το 2019 και αθ το δούν οι πολίτες επόμενους μήνες. Υλοποιήσαμε ελάφρυνση ασφαλιστικών εισοφρών, 4,5 χιλιάδες προσλήψεις στην ειδική αγωγή και προστασία πρώτης κατοικίας

Τώρα ήρθε η ώρα για μέτρα στήριξης που ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα χάρη στην δυνατότητα που μας δίνει η απόδοση της ελληνικής οικονομίας και τα περιθώρια ελευθερίας που έχουμε τώρα που είμαστε εκτός μνημονίων

Ερχόμαστε σήμερα πρώτα απ όλα να ψηφίσουμε και είμαι χαρούμενος που θα ψηφίσουν όλες οι πτέρυγες την ευνοϊκή ρύθμιση πουα φορά εκατομμύρια συμπολίτες μας για ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και ΟΤΑ αλλά και μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, μετάταξη προϊόντων από το 24% στο 13% μέτρα που θα έχουν άμεση επίπτωση σε επιχειρηματίες, καταστηματάρχες και νοικοκυριά. Από Δευτέρα το καλάθι της νοικοκυράς ελαφρύνεται σημαντικά καθώς ο ΦΠ για όλα τα προϊόντα στα σουπερ μάρκετ μειώνεται σημαντικά.
Κλείσιμο

Επίσης από το 13% στο 6% ο φόρος ενέργειας και κάθε νοικοκυριό θα το δει αφορά όμως και τις επιχειρήσεις και από ερχόμενη Δευτέρα μικρότερο κόστος

Αφησα για τέλος μέτρο με ιδιαίτερο συμβολισμό και άμεση επίδραση στην τσέπη για 2,5 εκατ συμπολίτες μας εκείνους που είδαν στα σκληρά χρόνια των μνημονίων η ζωή τους να αλλάζει. Ηταν τα πρώτα θύματα της ακραίας προσαρμογής τα χρόνια 2011-13. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα και αναφέρομαι στους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους βλέπουν τώρα για πρώτη φορά στήριξη, ελπίδα, αξιοπρέπεια. Η απόδοση της 13ης σύνταξης είναι και ένα μέτρο στήριξης και με έντονο συμβολισμό. Το διαθέσιμο ποσό θα αντιστοιχεί στο ύψος του δώρου Πάσχα από τα πάνω προς τα κάτω

Η δέσμευσή μας είναι ότι όσο βελτιώνεται η κατάσταση οικονομίας τόσο θα αυξάνουμε το ποσό.

Όλα τα παραπάνω μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα γιατί η οικονομία μας δίνει αυτή την δυνατότητα. Θέλω να επισημάνω και τούτο. Πέραν από πρωτοβουλίες στήριξης αδυνάμων και ελάφρυνσης μεσαίας τάξης τα μέτρα είναι και παρεμβάσεις με φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα που θα έχουν θετική επίπτωση στην παραγωγική διαδικασία.

Το καταγράφω ως πρόβλεψη και τέλος έτους θα το δούμε. Τα μέτρα αυτά μετά την 6μηνη εφαρμογή τους θα αποφέρουν ακόμα θετικότερες ειδήσεις για την υπεραπόδοση της οικονομίας και τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 και άρα περισσότερα μέτρα στήριξης στο τέλος της χρονιάς. Εχουμε μπει σε ενάρετο κύκλο για την οικονομία.

Θα έπρεπε να είναι πανηγυρική σήμερα η συνεδρίαση καθώς σπάνιες είναι οι στιγμές που όλες οι πτέρυγες ψηφίζουν ένα νομοσχέδιο. Όμως βλέπω μια παγωμάρα και αμηχανία και ισχνή συμμετοχή από την πλευρά της ΝΔ, βεβαίως και μια επιχειρηματολογία και στάση που πέραν από αμήχανη είναι και αντιφατική. Την μια μας καταγγέλλετε για παροχές και λαϊκισμό και την άλλη ότι είναι μισές παροχές.

Από την μια ο αντιπρόεδρος λέει ότι δεν εγγυάται για την 13η σύνταξη και την άλλη έρχεστε και την ψηφίζετε και διαμαρτύρεστε ότι πρέπει να είναι παραπάνω. Πάλι καλά που δεν έχετε την αντίδραση του 2016 όταν εφάπαξ τότε δώσαμε την 13η σύνταξη μια βοήθεια σημαντική. Τότε είχατε σπεύσει να πείτε ότι βάζουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά και την πορεία της χώρας. Ότι θα ξαναμπούμε στο κίνδυνο συζήτησης για το αν χωράμε στην ευρωζώνη. Τότε ήταν και ο Σόιμπλε, σήμερα ο Βέμπερ. Ερχεστε να ψηφίσετε τα μέτρα στήριξης αυτό είναι το λιγότερο και εμένα μου αρκεί που έρχεστε και ψηφίζετε ένας προς ένα όπως κάνατε και με τα μέτρα της ΔΕΘ.

Μου αρκεί διότι με τα όσα έχει αρχίσει να λέει ο αρχηγός σας στις συνεντεύξεις του διατυπώνοντας το πρόγραμμά του για την 7ημερη εργασία, ιδιωτικοποίηση της Υγείας έχει αρχίσει να σας φοβάται το μάτι των πολλών.

Ξέρω ότι διαφωνείτε και επιθυμείτε ο δημοσιονομικός χώρος να καλυφθεί από φοροελαφρύνσεις στον μεγάλο πλούτο και δωράκια στην ολιγαρχία. Δυστυχώς για εσάς θα δοθεί και όσο είμαστε εδώ θα δίνεται για την κάλυψη κάποιων αναγκών από τους πολλούς. Εμείς έχουμε σχέδιο και έγνοια για τους πολλούς και θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε την επόμενη ημέρα με στόχο την επούλωση των πληγών της κρίσης. Αυτό είναι το δικό μας όραμα. Οραμα για την Ελλάδα των πολλών και έτσι θα συνεχίσουμε και για το 2019 με τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα αλλά και για το 2020 γιατί θέλω να θυμίσω ότι έχουμε την δυνατότητα – όχι με μια διαπραγμάτευση που θα κάνουμε – αλλα με βάση την ρευστότητα που διαθέτουμε να εφαρμόσουμε πολιτική ελάφρυνσης βαρών πλέον του 1,2 δισ. ευρώ που σήμερα νομοθετούμε αλλά και πλέον 1,3 δισ. ευρώ για το 2020 για ελάφρυνση φορολογίας, επιπρόσθετη υπεέκπτωση στις επενδύσεις, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, ελαφρύνσης για νησιώτες, απααλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.α. Όλα αυτά τα μέτρα είναι μέτρα δίκαια, αναγκαία και γίνονται πράξη. Είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τους πολλούς και μια Ελλάδα που αλλαζει εποχή και αφήνει πίσω μαύρες μέρες κρίσης και λιτότητας.

Χαίρομαι που παρά τις αντιφάσεις και η αντιπολίτευση ψηφίζει πίνοντας το πικρό ποτήρι. Σας εύχομαι και στην επόμενη τετραετία να είστε σε αυτή την θέση και να ψηφίζετε μέτρα ελάφρυνσης που θα φέρνουμε για την κοινωνία.


Δείτε σε απ' ευθείας τηλεοπτική μετάδοση τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή:


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης