Αναγκαίο κακό το Mνημόνιο, λέει ο Κ. Καραμανλής

Αναγκαίο κακό το Mνημόνιο, λέει ο Κ. Καραμανλής

Αποστάσεις από τον Σαμαρά, ενώ από τη Ρηγίλλης βγαίνει προβληματισμός για το αν ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο σε περίπτωση εκλογών

Αναγκαίο κακό το Mνημόνιο, λέει ο Κ. Καραμανλής
«Το μνημόνιο ήταν αναγκαίο κακό» διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου που τον επισκέφθηκαν στο πολιτικό του γραφείο στην Παναγή Κυριακού.

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές ο Καραμανλής αποφάσισε να μιλήσει με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και διαχώρισε την θέση του από την πολιτική της ηγεσίας του κόμματος αν και γνώριζε ότι τα όσα πει θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Άλλωστε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Βασίλης Κορκίδης έκανε μέχρι και δηλώσεις στα κανάλια για την εκτεταμένη συζήτηση που είχαν με τον πρώην πρωθυπουργό. Είπε λοιπόν στους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου ότι «όταν κλείνουν οι διεθνείς αγορές δανεισμού για μία χώρα τότε η προσφυγή στο ΔΝΤ ή σε κάποιο μηχανισμό στήριξης είναι αναγκαία». Είπε ακόμη ότι γι αυτό ο ίδιος φρόντισε να δανείστει το 2009 το συνολικό ποσό που είχε ανάγκη η χώρα από την αρχή του έτους.
Κλείσιμο

Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση με την τρόικα και σημείωσε ότι «τώρα αυτό που προέχει είναι να σωθεί η χώρα». Αναφέρθηκε και στα της ΝΔ λέγοντας «εύχομαι και ελπίζω η ΝΔ να βρει τον δρόμο της» και πρόσθεσε ότι «για μένα το βιβλίο της ΝΔ έχει κλείσει». Όταν εκπρόσωπος των εμπόρων του είπε ότι «και εμείς πολλές φορές κλείνουμε τα βιβλία μας αλλά όταν έρχεται η εφορία τα ξανανοίγουμε» ο κ. Καραμανλής περιορίστηκε «να χαμογελάσει αινιγματικά».

Εκτίμησε ακόμη ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τελικώς δεν θα πάει σε εκλογές, ότι έβαλε το δίλημμα των εθνικών εκλογών για να συσπειρώσει τον κόσμο του και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα έβαζε παρόμοιο  δίλημμα αλλά με διαφορετικό τρόπο. Όσο για το αν θα μιλήσει δημοσίως όπως του ζήτησε πρόσφατα ο διάδοχός του στην ηγεσία έδωσε την απάντησή του λέγοντας ότι «δεν είναι ακόμη η ώρα αλλά όταν το αποφασίσει θα μιλήσει για πολλά και πολλούς».

Ευθεία αντίθεση

Η φράση ότι το μνημόνιο ήταν αναγκαίο κακό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την συνολική στρατηγική που έχει χαράξει ο κ. Αντώνης Σαμαράς και δημιουργεί απορίες για την σκοπιμότητα του κ. Καραμανλή. Κατ αρχήν μοιάζει με αποδοχή των δικών του ευθυνών για την κατάσταση της οικονομίας. Επιπροσθέτως αφήνει ερωτηματικό γιατί καταψήφισε το μνημόνιο αφού το θεωρούσε αναγκαίο κακό; Αποστάσεις όμως από την πολιτική Σαμαρά δείχνει και η αποστροφή του ότι εύχεται η ΝΔ να βρει τον δρόμο της.

Η «εξομολόγηση» του κ. Καραμανλή έρχεται μερικές ημέρες μετά την συνέντευξη του κ. Σαμαρά στο Mega στην οποία ανέφερε ότι έχει επιφορτιστεί το βάρος του κ. Καραμανλή που μεγαλώνει όσο παρατείνεται η σιωπή του και πρόσθεσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να μιλήσει δημοσίως. Στην ουσία ο κ. Σαμαράς είπε βαρύδι τον κ. Καραμανλή.

Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες υπάρχει προβληματισμός στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος για το αν ο κ. Καραμανλής και οι πάλαι ποτέ στενοί του συνεργάτες θα πρέπει να είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος στην περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου υλοποιήσει την απειλή του και προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά τις δημοτικές.

Οι αναφορές του κ. Καραμανλή προκαλούν εσωκομματικές επιπλοκές και αναιρούν τα μέχρι τώρα διαδιδόμενα ότι δεν σκοπεύει να δημιουργήσει πρόβλημα στον διάδοχό του. Ερμηνεύονται ως κριτική στην στρατηγική της ηγεσίας του κόμματος αλλά και σαν προτροπή για αλλαγή πορείας λίγες μόνο ημέρες πριν τις κρίσιμες για τον κ. Σαμαρά αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να προκηρύξει εθνικές εκλογές.

Οι τοποθετήσεις Καραμανλή μοιάζει να δικαιώνουν τον πρωθυπουργό για το δίλημμα που έθεσε και το οποίο καταγγέλλει σαν εκβιασμό που δεν θα περάσει ο κ. Σαμαράς.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης