Πρόταση μομφής: Ξεκινά η μάχη στη Βουλή, με κότερο, παροχές και σκάνδαλα στο επίκεντρο

Πρόταση μομφής: Ξεκινά η μάχη στη Βουλή, με κότερο, παροχές και σκάνδαλα στο επίκεντρο

Υψηλοί τόνοι με το «καλησπέρα»: Μεθοδεύσεις κατήγγειλε η ΝΔ -  Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ανατρέψει το σε βάρος του κλίμα από τις αποκαλύψεις - «Πολακισμός είναι φασισμός» θα επιμείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και «δημοκρατική διέξοδο»

vouli_olomeleia_art
Ρυθμοί σκληρού πολιτικού ροκ αναμένεται να ταρακουνήσουν την Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Τετάρτης καθώς Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσουν την πρώτη προεκλογική αντιπαράθεση. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ξεκίνησε στις 19:00 (και όχι στις 18:00 όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί) με την πρωτολογία του πρωθυπουργού για να ακολουθήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι επικεφαλής των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.


Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα που δημιουργούν οι απανωτές αποκαλύψεις – κότερα, Πολάκης, Πετσίτης κ.α. – επαναλαμβάνοντας όσα εξήγγειλε χθες στο Ζάππειο. Ο ίδιος θα υποστηρίξει ότι το ενδιαφέρον του για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά είναι πραγματικό και πως η ΝΔ επιθυμεί την κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Επίσης, οι πρόσφατες προεκλογικές ομιλίες του στην περιφέρεια δείχνουν ότι θα καταφύγει στην Πολάκειο ρητορική με προσωπικές επιθέσεις κατά των πολιτικών του αντιπάλων και χτυπήματα κάτω από την ζώνη.

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι «πολακισμός σημαίνει φασισμός», θα ταυτίσει τον πρωθυπουργό με τον «αψύ Σφακιανό» και θα επισημάνει την ανάγκη δημοκρατικής διεξόδου. Παράλληλα, θα ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Τσίπρα για μια σειρά υποθέσεων που απασχολούν το τελευταίο διάστημα την κοινή γνώμη όπως τις «offshore του περίφημου Μανώλο», τις διακοπές του πρωθυπουργού με το κότερο μεγαλοεφοπλιστή κ.α. Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισημάνει την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και εφαρμογής ενός συνολικού σχεδίου ανάταξης της οικονομίας και προστασίας των εισοδημάτων παρουσιάζοντας και την τροπολογία για την ακύρωση της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υψηλοί τόνοι στη συζήτηση ξεκίνησαν με το «καλησπέρα», αφού κυβερνητικές μεθοδεύσεις με την βοήθεια του προεδρείου της Βουλής κατήγγειλε η ΝΔ υποστηρίζοντας ότι η μετατροπή της πρότασης μομφής που κατέθεσε σε πρόταση εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση είναι αυθαίρετη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας εξήγησε: «Κατά την ημερήσια διάταξη συζητάμε πρόταση εμπιστοσύνης. Όμως, έχει συμβεί το εξής για να εξυπηρετηθεί η κυβέρνησης. Την Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε εγγράφως πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή Υγείας. Την πρόταση ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Δραγασάκης απάντησε στον αρχηγό της αξ αντιπολίτευσης και μετέτρεψε κατά την κρίση του την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό. Μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί. Δεν είναι το μείζον αυτό αλλά ότι δεν προβλέπεται αυτό που συνέβη. Η πρόταση δυσπιστίας είναι όργανο της μειοψηφίας. Αυτό που έγινε επι διακυβέρνησης Καραμανλή δεν είναι το ίδιο. Τότε ο Γ Παπανδρέου είχε προαναγγείλει πρόταση μομφής προφορικά.

Η κυβέρνηση σήμερα δεν μπορεί να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε πρόταση εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση το έκανε για να βγάλει από την δύσκολη θέση τους βουλευτές του σύριζα να στηρίξουν τον Πολάκη ή να μην τον στηρίξουν. Παρακαλώ αλλάξτε την απόφαση»

Απαντώντας ο κ. Βούτσης είπε ότι το ζήτημα συζητήθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων και δεν εγέρθηκαν αντιρρήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης