Serial Killer στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Serial Killer στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθυξίας - Έγινε δεκτή από τον Νίκο Αναστασιάδη, που εξήρε το έργο του παραιτηθέντος υπουργού και επανέλαβε τον αποτροπιασμό του για τη δράση του  serial killer

ionas
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προκαλεί η υπόθεση των τουλάχιστον επτά δολοφονιών που ομολόγησε ο 35χρονος λοχαγός της Εθνικής Φρουράς, με την παραίτηση του Κύπριου Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Ιωνάς Νικολάου υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και έγινε δεκτή.

Ξεκαθάρισε ότι παραιτείται για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο, καθώς ο ίδιος δεν είχε ευθύνη αλλά ούτε και ενημέρωση για τον χειρισμό των εξαφανίσεων από την αστυνομία.

Χαρακτήρισε επίσης παντελώς άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό, αφού όπως είπε δεν αναμιγνύεται ούτε πρέπει να αναμιγνύεται στο χειρισμό υποθέσεων από την Αστυνομία.
O παραιτηθείς υπουργός σημείωσε πως το έγκλημα που συγκλόνισε τη κυπριακή κοινωνία και οι πιθανές παραλείψεις των διωκτικών αρχών αγγίζουν όχι μόνο την αστυνομία αλλά και την κοινωνία, ειδικότερα σε ότι αφορά στις αντιλήψεις και νοοτροπίες που μας ντροπιάζουν.

Ο κ. Νικολάου έκανε λόγο για ελλιπή διερεύνηση από την αστυνομία και εξέφρασε συγκλονισμό για τον αριθμό των θυμάτων, σημειώνοντας πως τόσο σε προσωπικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο βασανίστηκε για το κόστος που πλήρωσαν τα αθώα θύματα και οι οικογένειες τους.

Κλείσιμο
Ανέφερε ακόμα πως θα αποταθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για να διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές.

Ο κ. Νικολάου ερωτήθηκε αν θα πρέπει να υποβληθεί παραίτηση και από τον Αρχηγό Αστυνομίας, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει. 

Αύριο το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον παραιτηθέντα υπουργό και τον αρχηγό αστυνομίας.

Αναστασιάδης: Αποστερούμαι των υπηρεσιών ενός εκ των στενότερων συνεργατών μου

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε σε γραπτή του δήλωση ότι ο κ.Νικολάου αφήνει πίσω του «πολυσχιδές έργο» και επανέλαβε πως συμμερίζεται τον συγκλονισμό και αποτροπιασμό της κοινωνίας για τα πρωτόγνωρα εγκλήματα του serial killer.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ.Αναστασιάδη, ακολουθεί:

Συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου, ο οποίος μου υπέβαλε την παραίτηση του για λόγους πολιτικής ευθιξίας, σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις από πλευράς του αστυνομικού Σώματος στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα.

Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι με ιδιαίτερη λύπη που έχω αποδεχτεί την παραίτηση του γιατί αποστερούμαι των υπηρεσιών ενός των στενότερων συνεργατών μου. Επιθυμώ να υπογραμμίσω το πολιτικό ήθος που πάντοτε τον διέκρινε και που επιδεικνύει ο κ. Νικολάου.

Ο Ιωνάς Νικολάου επιτέλεσε με ευσυνειδησία τα καθήκοντα του ως Υπουργός και αφήνει πίσω του πολυσχιδές έργο, ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος, αλλά και του αστυνομικού σώματος. Ενώ παράλληλα έχει συμβάλει καθοριστικά και στην ετοιμασία σειράς μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που δεν αφορούσαν το Υπουργείο του.

Υποβάλλει την παραίτηση του σε μια στιγμή που βρίσκεται στην τελική της φάση η ολοκλήρωση της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.

Ως εκ τούτου αποδεχόμενος την παραίτησή του τον παρακάλεσα να παραμείνει στη θέση του για να φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των Νομοσχεδίων μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται για νομοτεχνική επεξεργασία στην Νομική Υπηρεσία.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να επαναλάβω πως συμμερίζομαι τον συγκλονισμό και αποτροπιασμό της κοινωνίας για τα πρωτόγνωρα αυτά εγκλήματα. Θέλω να διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για πλήρη διαλεύκανση των στυγερών δολοφονιών, αλλά και πλήρη διερεύνηση των πράξεων ή παραλείψεων σχετικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης