Ελένη Θεοχάρους: Ντροπή σε όσους τα έβαλαν με τον Μητσοτάκη για τη γενοκτονία των Ποντίων

Ελένη Θεοχάρους: Ντροπή σε όσους τα έβαλαν με τον Μητσοτάκη για τη γενοκτονία των Ποντίων

Η Κύπρια ευρωβουλευτής μιλά στο protothema.gr και βάζει τέλος στην μικροπολιτική εκμετάλλευση που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το «προεκλογικό πυροτέχνημα» Μαριά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο όπως αναφέρει προκάλεσε ζημιά 

theoxarous
«Ντροπή σε όσους τα έβαλαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Με αυτά τα λόγια προσπαθεί να δώσει τέλος στην μικροπολιτική εκμετάλλευση της ζημίας που προκάλεσε η «χειροβομβίδα κρότου – λάμψης» που πέταξε ο Νότης Μαριάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

Μιλώντας στο protothema.gr η κυρία Θεοχάρους, η οποία είναι μέλος της ίδιας πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία ανήκει και ο κ.Μαριάς (στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών), υπογραμμίζει ότι το πυροτέχνημα του Νότη Μαριά για τη γενοκτονία των Ποντίων, είχε σκοπό, εξ αρχής, να προκαλέσει ζημία εν όψει μάλιστα των Ευρωπαϊκών Εκλογών.

Τί είχε προηγηθεί;

Το Σάββατο 20 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και δεσμεύτηκε ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τον αγώνα για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ποντίων, τόσο μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και σε διεθνή fora. Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Σύριζα εξέδωσε ανακοίνωση ισχυριζόμενος ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «κοροϊδεύει τον Ποντιακό Ελληνισμό μέσα στα μούτρα του» (!) και ότι «μόλις πριν από πέντε μέρες το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, καταψήφισε το ψήφισμα για τη γενοκτονία στην ευρωβουλή».

Υπήρξαν Έλληνες ή Κύπριοι Ευρωβουλευτές που καταψήφισαν την πρόταση Μαριά;

Όχι - Τη Δευτέρα 15 Απριλίου ο Νότης Μαριάς, κατά τη διάρκεια της τελευταίας Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ζήτησε τον λόγο και έθεσε αιφνιδιαστικά ζήτημα αλλαγής της ατζέντας του Σώματος. Πηγές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις οποίες επικοινώνησε το protothema.gr υπογράμμισαν ότι η πρόταση του κ. Μαριά ήταν ένα απλό «προεκλογικό πυροτέχνημα» με το οποίο συντάχθηκαν όλοι oι Έλληνες ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες. «Ο κ. Νότης Μαριάς δεν ενημέρωσε κανέναν Έλληνα συνάδελφό του και τον καλούμε να δείξει είτε ηλεκτρονικό έγγραφο είτε οποιαδήποτε άλλο έγγραφο με το οποίο δήθεν θα τους ενημέρωνε. Δεν θα το κάνει, διότι τέτοιο έγγραφο απλώς δεν υπάρχει» τόνισαν οι ίδιες πηγές στο protothema.gr.

Θα μπορούσε να περάσει η «πρόταση Μαριά;»

Όχι - Η πρόταση του Νότη Μαριά δεν αφορούσε καν σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά σε αίτημα αλλαγής της ατζέντας, ώστε να περάσει στην ημερήσια διάταξη ένα αίτημα συζήτησης για τη γενοκτονία των Ποντίων. Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και η ημερήσια διάταξη των περιόδων Συνόδου, καθορίζονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Ένα πολιτικό όργανο που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τους προέδρους των πολιτικών ομάδων, στο οποίο συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος των μη εγγεγραμμένων εύρωβουλευτών, (των βουλευτών που δεν ανήκουν σε κάποια πολιτική ομάδα) χωρίς δικαίωμα ψήφου. Πηγές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις οποίες επικοινώνησε το protothema.gr δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Ο κ. Νότης Μαριάς δεν ενημέρωσε κανέναν Έλληνα συνάδελφό του και τον καλούμε να δείξει είτε ηλεκτρονικό έγγραφο είτε οποιαδήποτε άλλο έγγραφο με το οποίο δήθεν θα τους ενημέρωνε. Δεν θα το κάνει, διότι τέτοιο έγγραφο απλώς δεν υπάρχει».

Την άποψη αυτήν ενισχύει και η κυρία Ελένη Θεοχάρους, με την οποία επικοινώνησε το protothema.gr. «Ακόμα και αν ήμασταν στην αίθουσα όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, και οι 21 Ελλαδίτες και οι 6 Κύπριοι, πάλι δεν θα άλλαζε τίποτε. Ο Νότης Μαριάς δεν είχε κάνει καμία προεργασία για να αλλάξει η ατζέντα του Κοινοβουλίου», τόνισε η κυρία Θεοχάρους. Σύμφωνα με την ίδια, οι Έλληνες (Ελλαδίτες και Κύπριοι) ευρωβουλευτές προσπαθούν εδώ και δύο μήνες να συντάξουν από κοινού μια πρόταση που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τη γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού, αλλά όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. «Ο Νότης Μαριάς θα έπρεπε να είχε δώσει την πρότασή του στις πολιτικές ομάδες ώστε να συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. Δεν είχε προηγηθεί τίποτε. Καμία προετοιμασία και καμία συνεννόηση», δηλώνει η κυρία Θεοχάρους και τονίζει ότι υπήρχε ήδη σε εξέλιξη προσπάθεια συνεργασίας όλων των ευρωβουλευτών από Ελλάδα και Κύπρο για να κατατεθεί ένα κοινό κείμενο. «Μαζί με συναδέλφους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και της Αριστεράς, προωθήσαμε αυτό το κείμενο, προκειμένου να το υποβάλουμε ως κοινή πρόταση ψηφίσματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Λίγο μετά την ψηφοφορία της Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας και λίγο πριν από την Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων και την εκατονταετία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να καλέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει αυτά τα γεγονότα, καθώς το έχουν επίσης πράξει και άλλα κοινοβούλια σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αναφορικά με την προσπάθεια του Σύριζα να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «κοροϊδία του Ποντιακού Ελληνισμού», η Κύπρια ευρωβουλευτής είναι ξεκάθαρη: «Ντροπή σε όσους τα έβαλαν με τον Μητσοτάκη για το ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», καθώς όπως υπογράμμισε η κυρία Θεοχάρους ευρωβουλευτές της ΝΔ έχουν πρωτοστατήσει στο ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης