Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα στηρίξει τις προσπάθειες για διεθνοποίηση της γενοκτονίας των Ποντίων

Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα στηρίξει τις προσπάθειες για διεθνοποίηση της γενοκτονίας των Ποντίων

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος - Επίθεση στη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ με... την «πρόταση πυροτέχνημα»  του Νότη Μαριά

_DPT0227
Συνάντηση με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του στον αγώνα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας να διεθνοποιήσει το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Δεσμεύθηκε, δε, ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει με τη συμμετοχή της τόσο στην Ευρωβουλή όσο και σε όλα τα διεθνή Fora τον αγώνα που κάνουν οι ενώσεις και τα σωματεία των Ποντίων. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τις δράσεις τους και ζήτησαν την αρωγή του στην προσπάθεια την οποία καταβάλλουν ενόψει και της συμπλήρωσης φέτος 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

_DPT0206
«Είχα τη μεγάλη χαρά να υποδεχθώ τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας σήμερα, στη Βουλή για να συζητήσουμε για ένα πολύ σημαντικό θέμα για τον Ποντιακό Ελληνισμό: Τη συμπλήρωση 100 ετών, φέτος, την 19η Μαΐου, από την ημερομηνία ορόσημο που συμβολίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Μικρά Ασία.

Δεσμεύθηκα, στον Πρόεδρο, ότι προσωπικά αλλά και σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία θα συστρατευθεί με τον Ποντιακό Ελληνισμό στην προσπάθειά μας να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα αυτό. Σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου και όχι μόνο, είναι απαραίτητο μέσα από την αναγνώριση αυτής της μεγάλης τραγωδίας να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος.

_DPT0196
Κλείσιμο
Η σωστή ανάγνωση της ιστορίας και η απόδοση τιμής και αναγνώρισης στα θύματα των γενοκτονιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά. Και θέλω να γνωρίζει ο Πρόεδρος, η Ομοσπονδία, όλα τα Σωματεία της βάσης του Ποντιακού Ελληνισμού, ότι σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, θα είμαστε κοντά τους. Και εύχομαι πραγματικά η προσπάθεια αυτή να βρει συνολικά διακομματική αναγνώριση, το ζήτημα δεν είναι κομματικό, είναι ζήτημα εθνικό και έτσι θα αντιμετωπιστεί από εμένα προσωπικά και, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες, από την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ δια χειρός... Νότη Μαριά

Μετά τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την Παμποντιακή Ομοσπονδία ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση ισχυριζόμενος ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «κοροϊδεύει τον Ποντιακό Ελληνισμό μέσα στα μούτρα του» (!) και ότι «μόλις πριν από πέντε μέρες το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, καταψήφισε το ψήφισμα για τη γενοκτονία στην ευρωβουλή, σε αντίθεση με την ευρωομάδα της Αριστεράς και τον ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν το ψήφισμα τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις».

Ωστόσο η πραγματικότητα όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές από τις Βρυξέλλες είναι εντελώς διαφορετική καθώς το ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ψήφισμα αλλά μια αιφνιδιαστική «πρόταση - πυροτέχνημα» του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά να προστεθεί το θέμα γενοκτονίας των Ποντίων στην ημερήσια διάταξη του Ευρωκοινοβουλίου και να ζητηθεί δήλωση για το θέμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις οποίες επικοινώνησε το «Πρώτο Θέμα» επιβεβαιώνουν ότι η πρόταση του κ. Μαριά ήταν ένα απλό «προεκλογικό πυροτέχνημα» με το οποίο συντάχθηκαν κάποιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της ΛΑΕ και της Χρυσής Αυγής. «Ο κ. Νότης Μαριάς δεν ενημέρωσε κανέναν Έλληνα συνάδελφό του και τον καλούμε να δείξει είτε ηλεκτρονικό έγγραφο είτε οποιαδήποτε άλλο έγγραφο με το οποίο δήθεν θα τους ενημέρωνε. Δεν θα το κάνει, διότι τέτοιο έγγραφο απλώς δεν υπάρχει» τόνισαν χαρακτηριστικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η πρόταση Μαριά έγινε παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη συνεννοήσεις από όλα τα ελληνικά και κυπριακά κόμματα για να κατατεθεί κοινή πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Τελικά η πρόταση Μαριά απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους από τους λιγοστούς παριστάμενους ευρωβουλευτές χωρίς να εξεταστεί καν η ουσία της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, που ανήκει στην ίδια ευρωομάδα με τον κ. Νότη Μαριά, πήρε αποστάσεις από τις ενέργειες του και με σχετική ανάρτησή της στο Facebook σημείωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η μονομερής ενέργειά του, έπληξε την υπόθεση.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή της η Ελένη θεοχάρους σημείωσε:

Όλη η αλήθεια για την Γενοκτονία των Ποντίων και το ψήφισμα που καταθέσαμε

«Διάβασα πολλά κατά των Ευρωβουλευτών γιατί δήθεν δεν ψήφισαν πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Πρόκειται για παραπληροφόρηση με σκοπό μικροκομματικά και προσωπικά οφέλη.

Η πραγματικότητα είναι ότι Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι Ευρωβουλευτές καταθέσαμε κοινό ψήφισμα πριν από 3 εβδομάδες στις πολιτικές μας ομάδες. Ώστε να εγκριθεί από αυτές, να αχθεί στην σύνοδο των Προέδρων και να ακολουθηθεί η διαδικασία έγκρισης του από την Ολομέλεια.

Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να μιλήσει ξεκάθαρα για τη γενοκτονία εναντίον των Χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να καλέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει ΟΛΑ αυτά τα γεγονότα, καθώς το έχουν επίσης πράξει και άλλα κοινοβούλια σε παγκόσμιο επίπεδο

Η δική μου πολιτική ομάδα το ECR το ενέκρινε και αναμέναμε τις αποφάσεις και των υπολοίπων πολιτικών ομάδων.

Αίφνης την περασμένη Δευτέρα ένας ευρωβουλευτής κατέθεσε δικό του σχετικό ψήφισμα χωρίς να ενημερώσει κανένα και χωρίς να λάβει υπ’ όψιν την συλλογική προσπάθεια των υπολοίπων Ελλαδιτών και Ελλήνων Βουλευτών εκ Κύπρου.

Φυσικά, ενώπιον άδειου Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, (ούτε καν το 1/3 των ευρωβουλευτών δεν ήσαν παρόντες, λόγω της ώρας και μέρας που το κατέθεσε) δεν μπόρεσε να το περάσει. Εμείς έχουμε το δικό μας και θα το περάσουμε.

Ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Ομάδα ECR, υποστηρίζω πλήρως αυτό το κείμενο και κατάφερα να το βάλω στην ατζέντα προτεραιοτήτων της πολιτικής μου ομάδας. Αναμένουμε τους υπόλοιπους».


Δείτε την ανάρτησή της


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης