Βουλή: Με διαδικασίες - «εξπρές» το νομοσχέδιο για τις αλλαγές σε Πανελλαδικές και Πανεπιστήμια

Βουλή: Με διαδικασίες - «εξπρές» το νομοσχέδιο για τις αλλαγές σε Πανελλαδικές και Πανεπιστήμια

Το ογκοδέστατο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε χθες τα μεσάνυχτα και θα ψηφιστεί Μ. Δευτέρα ή Μ. Τρίτη, ενώ η Βουλή παράλληλα συζητά και τις 120 δόσεις - Περιέχει τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής, τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και άλλα κρίσιμα ζητήματα

gavroglou-vouli-ena
Με διαδικασίες εξπρές επιχειρεί η κυβέρνηση να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο «τέρας» του υπουργείου Παιδείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κρίσιμες διατάξεις για το νέο σύστημα εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στο κοινοβούλιο το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πριν τα μεσάνυχτα και σήμερα το μεσημέρι θα ξεκινήσει η συζήτησή του στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Με δεδομένο δε ότι αριθμεί 1.120 σελίδες και 226 άρθρα καθίσταται σαφές ότι κανείς εκ των βουλευτών δεν θα το έχει διαβάσει προκειμένου να τοποθετηθεί, να προτείνει τροποποιήσεις και να το ψηφίσει.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια που θα ισχύει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, οι προωθούμενες διατάξεις αλλάζουν τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας με συγχωνεύσεις – καταργήσεις ιδρυμάτων και δημιουργίας άλλων, ενώ αναμορφώνουν και τον τρόπο λειτουργίας της τρίτης Λυκείου. Μάλιστα οι αλλαγές θα επηρεάσουν τα μηχανογραφικά που θα κληθούν να συμπληρώσουν τις επόμενες εβδομάδες οι μαθητές.

Σύμφωνα με το σχετικό αίτημα που συνοδεύει τις διατάξεις, το υπουργείο Παιδείας ζητά από την Βουλή να συζητηθεί το νομοσχέδιο με επείγουσα διαδικασία ώστε να ψηφιστεί εως την Μ. Δευτέρα ή την Μ. Τρίτη.

Είναι προφανές ότι ο χρόνος επεξεργασίας σε σχέση με τον όγκο του νομοσχεδίου και την κρισιμότητα των διατάξεων είναι δυσανάλογος. Στην πράξη οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες παιδιά και γονείς, χωρίς να το έχουν μελετήσει.

Κλείσιμο
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τις ίδιες ημέρες ενδέχεται η Βουλή να συζητά και το κρίσιμο νομοσχέδιο για την ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης