Ικανοποιημένη η Λευκωσία από την έκθεση Γκουτέρες για το Κυπριακό

Ικανοποιημένη η Λευκωσία από την έκθεση Γκουτέρες για το Κυπριακό

Ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως η έκθεση, παρά τις δυσκολίες που καταγράφονται, αποτυπώνει τη σαφή πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνέχιση της προσπάθειας με στόχο την επίτευξη προόδου στη διαδικασία, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές

nikos-anastasiadis-arxeio
Ικανοποιημένη φαίνεται να είναι σε γενικές γραμμές η Λευκωσία από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε το βράδυ της Τρίτης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κρίνοντας πως είναι καλύτερη από αυτήν του περασμένου Οκτωβρίου σε διάφορα θέματα, και πως το σημαντικό είναι πως η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, συνεχίζει την προσπάθειά της.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως "συγκρατούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως η έκθεση, παρά τις δυσκολίες που καταγράφονται, αποτυπώνει τη σαφή πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνέχιση της προσπάθειας με στόχο την επίτευξη προόδου στη διαδικασία".

Πρόσθεσε πως θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι αναφορές στην έκθεση σε αρκετά επιμέρους σημεία είναι βελτιωμένες, σε σχέση με την έκθεση του Οκτωβρίου, όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες.

Στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως παρά τη μερική πρόοδο που καταγράφηκε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες για πραγματική πρόοδο ή συμφωνία πάνω στους όρους αναφοράς

Παράλληλα επισημαίνει πως θα ζητήσει από την κ. Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις εκ μέρους του, σημειώνοντας πως η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με την αίσθηση του επείγοντος και της επικέντρωσης, καλώντας τους ηγέτες, τις κοινότητές τους, τις εγγυήτριες δυνάμεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να εμπλακούν σε αυτές τις προσπάθειες εποικοδομητικά, δημιουργικά και με την απαραίτητη αίσθηση του επείγοντος.
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ο κ. Γκουτέρες αναφέρει πως "όσον αφορά τις διαρκείς εντάσεις γύρω από την εξερεύνηση για υδρογονάνθρακες επαναλαμβάνω ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται στην Κύπρο και γύρω από αυτήν πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για την εξεύρεση μίας διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης