ΝΔ: Θετική ατζέντα για την επόμενη ημέρα των επικείμενων εκλογών

ΝΔ: Θετική ατζέντα για την επόμενη ημέρα των επικείμενων εκλογών

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα

kyriakos_m
Σε διαμόρφωση θετικής ατζέντας για την επόμενη ημέρα των επικείμενων εκλογών που θα σηματοδοτήσουν και την μεγάλη πολιτική αλλαγή προχωρά η Νέα Δημοκρατία χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει την σκληρή κριτική της προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα επισήμανε ότι η ερχόμενη πολιτική αλλαγή θα συνοδευτεί με την άμεση καλλιέργεια φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την χθεσινοβραδινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1 επισήμαιναν πως «Ο κ. Τσίπρας ήταν απόψε σκιά της σκιάς του. Από τη θλιβερή του συνέντευξη θα μείνει ότι δεν είχε καν το θάρρος να απαντήσει αν στηρίζει τον Νίκο Παππά, παριστάνοντας ότι δεν άκουσε για τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που αποδεδειγμένα εισέπραττε ο συνεργάτης τους, Μανώλης Πετσίτης.

Αμετανόητος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε τα γνωστά του ψέματα, για την δήθεν ανάκαμψη της μεσαίας τάξης και την τάχα προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Η συνέντευξη δεν χρήζει άλλου σχολιασμού. Σε 40 μέρες από σήμερα θα αντιληφθεί κι ίδιος τους λόγους στις κάλπες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας σε αμερικανικά δίκτυα εκτίμησε ότι οι διεθνείς αγορές ήδη προεξοφλούν την εκλογική νίκη της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές με την εμπιστοσύνη που δείχνουν το τελευταίο διάστημα στην ελληνική οικονομία.

«Οι αγορές έχουν ενσωματώσει στις εκτιμήσεις τους μια πολιτική αλλαγή που ευνοεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την πολιτική σταθερότητα μετά τις εθνικές εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Bloomberg. 

Η δήλωση περιλαμβάνεται σε άρθρο γνώμης του συνιδρυτή του Bloomberg Μάθιου Γουίνκλερ ο οποίος σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον κ. Μητσοτάκη ως τον πιθανότερο επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εμφανίζεται ως ο καταλύτης των θετικών εξελίξεων, ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφεται ως ο «καταλύτης» των πιο μαύρων προβλέψεων ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το ευρώ το 2015. 

Ο κ. Γούινκλερ σημειώνει πάντως ότι οι επενδυτές έδειξαν ψυχραιμία δεδομένων των περιστάσεων το καλοκαίρι του 2015 καθώς γνώριζαν ότι οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τους Έλληνες να επιθυμούν με συντριπτικό ποσοστό την παραμονή στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Κλείσιμο
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον κορυφαίο πολιτικό επιστήμονα Ίαν Μπρέμερ στο δίκτυο PSB τόνισε «Αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι απλά το μέλλον της οικονομίας μας, αλλά το μέλλον της δημοκρατίας μας». Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπρέμερ είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Eurasia Group ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς πολιτικο-οικονομικής ανάλυσης του πλανήτη.

Η συνέντευξη δόθηκε στην εκπομπή «Gzero World» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το αμερικανικό δημόσιο και μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς, παρεμβαίνει στην ελευθερία του Τύπου και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και κάνει ακριβώς το ίδιο με τους ανεξάρτητους θεσμούς και τις ανεξάρτητες αρχές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης 

Θα αποτύχουν

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ευθέως στο ερώτημα του κ. Μπρέμερ για τον λαϊκισμό και τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες της ΕΕ και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στους θεσμούς είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
«Αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν θα επιτύχει γιατί απλούστατα θα χάσει τις επόμενες εκλογές» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Όταν οι λαϊκιστές έρχονται στην εξουσία, επειδή ως συνήθως δεν μπορούν να παράξουν αποτελέσματα, έχουν την τάση να υιοθετούν αυταρχική συμπεριφορά» εξηγεί μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. 

Σε νέο ερώτημα του κ. Μπρέμερ για το αν οι θεσμοί άντεξαν αυτή την πίεση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάνει μια σύντομη αναδρομή στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Παππά σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και στη στάση που τήρησε σε αρκετές περιπτώσεις η αντιπολίτευση απέναντι στις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός, όμως, ότι υπήρξαν αντιστάσεις δεν σημαίνει ότι δεν έγινε απόπειρα παρέμβασης στους θεσμούς, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει: «Οι θεσμοί ήταν όντως αρκετά ισχυροί, δέχθηκαν όμως και μεγάλη πίεση. Και ναι, το Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν κρίθηκε απαραίτητο, έλαβε σημαντικές αποφάσεις, που αποτελούν ορόσημο, κατά της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το τοπίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αλλά η Ελλάδα είναι μία χώρα όπου οι θεσμοί πρέπει να γίνουν ακόμα ισχυρότεροι. Προφανώς πιστεύω πάρα πολύ στη σημασία που έχουν οι θεσμοί και ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην ποιότητα των θεσμών και στο επίπεδο της ευημερίας μιας χώρας και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Ένας από τους λόγους που απέτυχε η προσπάθεια παρέμβασης στους θεσμούς ήταν το γεγονός ότι καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ως αντιπολίτευση, ήμασταν πολύ ξεκάθαροι, αναδείξαμε τα ζητήματα, παλέψαμε σκληρά στη Βουλή για να ενημερώσουμε τους πολίτες για όσα συνέβησαν αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έγινε η προσπάθεια (από τον ΣΥΡΙΖΑ) να παίξει αυτό το παιχνίδι».

Εξίσωση των επιτοκίων για ληξιπρόθεσμα χρέη

Παράλληλα κ. Μητσοτάκης με χθεσινές δηλώσεις του χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητά της κυβέρνησης την εξίσωση των επιτοκίων για ληξιπρόθεσμα χρέη από και προς το Δημόσιο. Η τοποθέτηση του αρχηγού της ΝΔ έγινε με αφορμή την προκλητική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που μειώνει τους τόκους για οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, την ώρα που διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα «πανωτόκια» για τα ιδιωτικά χρέη.

«Η κυβέρνηση θεσμοθετεί αυτή την εβδομάδα το “κούρεμα” του επιτοκίου για τα ληξιπρόθεσμα κρατικά χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα, αγνοώντας προκλητικά ότι η συντριπτική πλειονότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση» κατήγγειλε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «θα διορθώσει αμέσως αυτήν την αδικία, προχωρώντας σε μείωση του επιτοκίου υπερημερίας για οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο ώστε αυτό να διαμορφωθεί στο επίπεδο του αντίστοιχου επιτοκίου το οποίο επιβαρύνει το Δημόσιο».

Ντελιβεράδες και μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

Το πινάκιο δράσεων του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέλαβε και συνάντηση με εκπροσώπους των διανομέων σε ταβέρνα στο Μοσχάτο με τη συζήτηση να περιστρέφεται στα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους αλλά και ευρύτερα στις συνθήκες εργασίας τους. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στην παροχή των αναγκαίων μέσων (όπως το κράνος και το ειδικό μπουφάν) και υποστήριξε ότι σε αυτό το θέμα χρειάζεται κρατική ρύθμιση ώστε να μπορούν οι διανομείς να κάνουν ασφαλώς τη δουλειά τους. Επανέλαβε, δε τη δέσμευση του κόμματος για άμεση μείωση της φορολογίας και επαναφορά του Φ.Π.Α στην εστίαση στο 13%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης