Παναγιώτης Πικραμμένος: Πολιτικά πρόσωπα έστησαν το δήθεν σκάνδαλο Novartis

Παναγιώτης Πικραμμένος: Πολιτικά πρόσωπα έστησαν το δήθεν σκάνδαλο Novartis

Τι λέει ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» μετά την απεμπλοκή του από την εισαγγελική έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
pikrammenos01
Για εμπλοκή πολιτικών προσώπων οι οποίοι έστησαν το δήθεν σκάνδαλο της Novartis και το καθοδήγησαν για να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους κάνει λόγο ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος στην πρώτη συνέντευξή του στον έντυπο Τύπο μετά την απεμπλοκή του από την εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται για τη φαρμακοβιομηχανία.

«Τα στοιχεία δεν επαρκούν για να χαρακτηριστεί η υπόθεση της Novartis σκάνδαλο του αιώνα», όπως θέλει να το αποκαλεί η κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο κ. Πικραμμένος, προσθέτοντας ότι απλώς πρόκειται για μια «πολιτική ιλαροτραγωδία με πολύ κακό συγγραφέα, πολύ κακούς ηθοποιούς και ακόμη χειρότερο σενάριο». Πιστεύει, επίσης, ότι κανένας από τους υπόλοιπους εννέα «συγκατηγορούμενούς» του δεν έχει ποινική εμπλοκή στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο επί 42 χρόνια ανώτατος δικαστικός λειτουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολιτικό χέρι να τον περιέλαβε στη λίστα των 10 πολιτικών προσώπων τα οποία αρχικά στάλθηκαν στη Βουλή ως ύποπτων διάπραξης αδικημάτων, όπως είναι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η δωροδοκία, η απιστία κ.λπ. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «δεν οφείλεται σε υπερβάλλοντα ζήλο» της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη το γεγονός ότι συμπεριελήφθη στη λίστα των δέκα πολιτικών υπόπτων προσώπων για διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ωστόσο, την ίδια στιγμή αφήνει νεφελώδες το τοπίο για το πού πραγματικά οφείλεται η απόφαση αυτή της κυρίας Τουλουπάκη.

Το δηλητήριο

- Η περιπέτεια της πολιτικής ομηρίας σας επί 14 μήνες στην υπόθεση της Novartis έληξε, καθώς αρχειοθετήθηκε ως προς εσάς. Πόσο όμως σας στοίχισε ηθικά, ψυχικά και κοινωνικά αυτή η ιστορία; Κοινωνικά και ηθικά όχι μόνο δεν μου στοίχισε, αλλά ένιωσα ακόμη περισσότερο την αγάπη των φίλων μου και του κόσμου. Αγνωστοι άνθρωποι με σταματούσαν στον δρόμο για να μου εκφράζουν την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους. Ψυχικά αρχικά διαταράχθηκα γιατί ήταν κάτι που με αιφνιδίασε, μου προκάλεσε τεράστια έκπληξη, αλλά συνήλθα γρήγορα χάριν της αγάπης και της εμπιστοσύνης του κόσμου που καθημερινά διαπίστωσα. Το αρνητικό είναι ότι η υπόθεση της Novartis αφήνει ένα δηλητήριο σε όλη την ελληνική κοινωνία, καθώς πλέον κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν. Ελπίζω το κλίμα αυτό κάποια στιγμή να αναστραφεί.

- Ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, τόσο οι προσωπικοί σας όσο και των μελών της οικογένειάς σας. Τελικά βρέθηκε μαύρο πολιτικό χρήμα; Χα χα χα! Αν είχε βρεθεί μαύρο πολιτικό χρήμα, δεν θα ήμουν εδώ τώρα να σας δίνω συνέντευξη!

- Η οικογένειά σας, δηλαδή η σύζυγος Αθηνά και η κόρη Καρολίνα, επηρεάστηκε απ’ όλη αυτή την περιπέτεια ή αντέδρασε ψύχραιμα γνωρίζοντας ποιος είναι ο Παναγιώτης Πικραμμένος; Είναι αλήθεια ότι η σύζυγος και η κόρη μου επηρεάστηκαν πολύ περισσότερο από εμένα σε αυτή την περιπέτεια. Με στήριξαν όμως πέρα ως πέρα και ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό τους ότι μπορεί να είχε συμβεί κάτι το αρνητικό.

- Οταν βρεθήκατε στο βήμα της Βουλής για να δώσετε εξηγήσεις, ποια ήταν τα συναισθήματα που κυριάρχησαν, καθώς η εικόνα σας ήταν ενός εμφανώς φορτισμένου συναισθηματικά πρώην δικαστή που έδειχνε παράλληλα αγανάκτηση για τα διαδραματιζόμενα;
Ηταν ακριβώς τα συναισθήματα που περιγράφετε στην ερώτηση. Δεν μπορούσα και δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω τι σχέση είχα εγώ με αυτή την ιστορία.

- Η εμπλοκή του ονόματός σας στη λίστα των 10 πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis ήταν υπερβάλλων ζήλος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ή κάτι άλλο; Η αίσθησή μου είναι ότι δεν οφείλεται σε υπερβάλλοντα ζήλο της εισαγγελέως Διαφθοράς.

- Αποκλείεται το ενδεχόμενο να είχε λειτουργήσει «πολιτικό χέρι» για να συμπεριληφθεί το όνομά σας στη λίστα των 10 δήθεν εμπλεκομένων προσώπων; Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Απλώς κάνω υποθέσεις που τις κρατάω για τον εαυτό μου. Δεν θα σταματήσω όμως να ψάχνω πώς ενεπλάκη το όνομά μου στην υπόθεση αυτή μέχρι να βρω την αλήθεια.

- Μήπως οι σχέσεις σας με την οικογένεια Μητσοτάκη ήταν το κριτήριο της εμπλοκής του ονόματός σας;
Είναι πολύ πιθανό να είναι ένας από τους λόγους της εμπλοκής μου. Ωστόσο, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι εγώ είχα ιδιαίτερο δεσμό με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

- Υπήρξε προσπάθεια να σας κάψουν ως όνομα εν όψει πιθανής μελλοντικής συνεργασίας σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή μήπως ήθελαν μέσω του προσώπου σας να χτυπήσουν πολιτικά τον πρόεδρο της Ν.Δ., γνωρίζοντας τις σχέσεις σας;
Είναι ένα πιθανό σενάριο αυτό, το οποίο όμως θεωρώ εξαιρετικά αφελές. Δεν συνιστούν επαρκή λόγο οι σχέσεις μου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να με εμπλέξουν σε μια δικαστική περιπέτεια.

- Θα εμπλακείτε στην πολιτική; Εχει βάση αυτό που ακούγεται έντονα, ότι δηλαδή θα είστε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. ή ότι θα αναλάβατε άλλη καίρια θέση σε περίπτωση που αναδειχθεί πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν μου έχει γίνει απολύτως καμία σχετική πρόταση, αλλά και ότι επίσης πολύ δύσκολα θα ανταλλάξω την ελευθερία που έχω αποκτήσει τα τελευταία χρόνια και τη ζωή που κάνω.

- Υπάρχει πολιτικό σκάνδαλο στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας ή είναι μια κυβερνητική προσπάθεια να πληγούν πολιτικά πρόσωπα από την αντιπολίτευση (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ.) και γιατί; Σίγουρα υπάρχουν σκάνδαλα γενικότερα στα θέματα των φαρμάκων. Πιθανολογώ ότι αυτό μπορεί να αποτέλεσε την αφορμή για να δημιουργηθεί το σενάριο της εμπλοκής των πολιτικών προσώπων. Πάντως στήθηκε από πολιτικούς που προσπάθησαν να επωφεληθούν από την κατάσταση στον χώρο των φαρμάκων για να πλήξουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

- Η υπόθεση της Novartis μέχρι τώρα δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Μαξίμου ότι πρόκειται για «το σκάνδαλο του αιώνα», η δική σας πείρα τι λέει;
Με τη δική μου πείρα τα στοιχεία δεν επαρκούσαν για να προβώ σε τέτοιον χαρακτηρισμό, απλά πρόκειται για μια πολιτική ιλαροτραγωδία με πολύ κακό συγγραφέα, πολύ κακούς ηθοποιούς και ακόμη χειρότερο σενάριο.


Καμία εμπλοκή

- Τελικά έχει εμπλοκή κάποιος από τους υπόλοιπους εννέα έως τώρα συγκατηγορούμενού σας στην υπόθεση; Η αίσθησή μου καθαρά είναι ότι κανένας από τους συγκατηγορούμενούς μου δεν έχει εμπλοκή. Αυτό όμως είναι αίσθηση και όχι γνώση, ως δικαστικός θα μιλούσα μόνο αφού θα γνώριζα όλα τα στοιχεία της δικογραφίας.

- Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, το 2012, είχατε κάποια «διαπραγμάτευση» με τη Novartis ή κάποια επαφή με διευθυντικά στελέχη της, αν ληφθεί υπόψη ότι από τους εισαγγελείς ερευνήθηκε το χρονικό κομμάτι από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, δηλαδή τότε που λάβατε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης (16 Μαΐου 2012); Οχι, απολύτως καμία. Δεν είναι άλλωστε ο ρόλος του πρωθυπουργού να κάνει διαπραγματεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες. Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός αντιμετώπισα, τότε, μια σκληρή απεργία των φαρμακοποιών και προσπάθησα να λάβω τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, είχα πολλές συνεργασίες με τους αρμόδιους υπουργούς. Επισημαίνω άλλωστε ότι εκείνη την εποχή ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής είχε προεχόντως τη θεσμική ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχανιών Ελλάδος. Τότε κοιτάξαμε μαζί με τους υπηρεσιακούς υπουργούς να σώσουμε την χώρα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία και όχι της παρούσης.

- Υπάρχει η έντονη αίσθηση ότι σήμερα η Δικαιοσύνη και ειδικά οι ηγεσίες της (φυσικά όχι όλες), όπως και οι επικεφαλής κομβικών υπηρεσιών της, ελέγχονται από την κυβέρνηση. Συνταυτίζεστε με την άποψη αυτή και ποια είναι η δική σας θέση μετά από μακροχρόνια διαδρομή στη Θέμιδα; Το ζήτημα δεν έγκειται στην κυβέρνηση όσο στους δικαστές των οποίων η ανεξαρτησία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί με περισσότερες ή λιγότερες αντιστάσεις. Πιστεύω ότι η πρώτη κατηγορία είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Υπάρχουν όμως και δυσάρεστες εξαιρέσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης