Βίντεο: Δείτε τον Βίτσα να υπόσχεται ιθαγένεια στην πακιστανική κοινότητα

Βίντεο: Δείτε τον Βίτσα να υπόσχεται ιθαγένεια στην πακιστανική κοινότητα

«Υπάρχει ένας καινούργιος νόμος που τον ψηφίσαμε τώρα, το 2019, που λέει ότι όποιος είναι επτά χρόνια στην Ελλάδα και έχει ένα χαρτί, οποιοδήποτε χαρτί, ακόμα και μια επιστολή, ένα γράμμα που έχει στείλει πίσω, παίρνει αλλα τρία χρόνια για να τακτοποιήσει τα χαρτιά του - Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα» είπε στους Πακιστανούς ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

vitsas0
Δεσμεύσεις απέναντι στην Πακιστανική Κοινότητα της Αθήνας ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπους, ώστε οι Πακιστανοί να έρχονται στην Ευρώπη με ασφάλεια και τάξη, ώστε «να μην κινδυνεύουν σε κοντέινερ και στις θάλασσες» ανέλαβε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.


Παράλληλα, σε ομιλία του σε εκδήλωση της Πακιστανικής Κοινότητας «Η Ενότητα» που έγινε σε αίθουσα που παραχωρήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο κ.Βίτσας ενημέρωσε ότι το προσεχές διάστημα θα πάει στο Ισλαμαμπάντ, προκειμένου «να λύσει προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις οικογενειακές επανενώσεις, με τα ελεύθερα ταξίδια στο Πακιστάν, για να μπορείτε να γυρίσετε χωρίς προβλήματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις από το ακροατήριο, που του επισήμανε ότι στην αίθουσα βρίσκονταν 1.000 άτομα, αλλά μόνο 150 οικογένειες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε: «Ξέρετε ότι υπάρχει ένας καινούργιος νόμος που τον ψηφίσαμε τώρα, το 2019, που λέει ότι όποιος είναι επτά χρόνια στην Ελλάδα και έχει ένα χαρτί, οποιοδήποτε χαρτί, ακόμα και μια επιστολή, ένα γράμμα που έχει στείλει πίσω, παίρνει αλλα τρία χρόνια για να τακτοποιήσει τα χαρτιά του. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Το δεύτερο που θέλω να σας πω, είναι ότι τους επόμενους δύο μήνες θα πάω στο Ισλαμαμπάντ. Δεν πάω για τουρισμό, πάω για να λύσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις οικογενειακές επανενώσεις, με τα ελεύθερα ταξίδια σας στο Πακιστάν και να μπορείτε να γυρίσετε χωρίς προβλήματα. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς έχετε χρόνια να πάτε πίσω να δείτε τις οικογένειές σας, γιατί φοβόσαστε ότι μπορεί να μη γυρίσετε ποτέ πίσω από εκεί. Θα το λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

vits1
Κλείσιμο


Ο κ. Βίτσας μάλιστα, ξεκινώντας την ομιλία του έδειξε... απογοητευμένος που δεν μπορούσε να απευθυνθεί στο ακροατήριο στα ουρντού και «δυστυχώς» έπρεπε να μιλήσει ελληνικά. Είπε, ειδικότερα: «Θα ήθελα να μιλάω ουρντού, ώστε να σας δείξω και το πάθος αυτών που θέλω να σας πω. Αλλά δυστυχώς θα τα πω ελληνικά, ελπίζω πολλοί από εσάς να καταλαβαίνουν, και εδώ ο φίλος μου ο Τσάβι, ό,τι χρειαστεί θα το μεταφράζει».

Ακολούθως, ο κ. Βίτσας ευχαρίστησε το πολυπληθές ακροατήριο για την υποδοχή που του επιφύλαξε και συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να σας πω ότι στο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουμε ένα σύνθημα. Και αυτό το σύνθημα λέει ότι τα όνειρα δεν έχουν σύνορα. Και τα όνειρα των απλών ανθρώπων είναι και αυτά απλά.

Τι θέλουμε; Να έχουμε την ελευθερία μας, την αξιοπρέπειά μας, ένα σπίτι για να μένουμε, μια δουλειά να κάνουμε, την οικογένειά μας σε καλή κατάσταση και να μπορούμε να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας και την οικογένειά μας και σε όλους τους άλλους ανθρώπους.

Ο φίλος μου ο Αλή, δυστυχώς έχει πεθάνει, μου έλεγε τα απογεύματα όταν καθόμαστε και πίναμε τσάι - είχε δουλέψει, ήτανε 30 χρόνια .... στο Κασμίρ, και ήρθε μετά στην Ελλάδα και δούλευε στην επιχείρηση που δούλευα και εγώ, μου έλεγε ότι Πακιστανός, Πακιστανοί σημαίνει άνθρωπος.

Ξέρω πολύ καλά ότι έχετε περάσει πολλά για να έρθετε στην Ελλάδα. Πολλοί σας εκμεταλλεύτηκαν, πολλοί μπορεί να σας εκμεταλλεύονται και ακόμα. Πολλοί εκμεταλλεύονται και αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται τα τελευταία χρόνια. Πόσες φορές δεν φοβηθήκατε όταν είδατε την Αστυνομία στο δρόμο, πόσοι από εσάς δεν βρεθήκατε σε κρατητήρια χωρίς να έχετε κάνει τίποτα. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε και θα το αλλάξουμε».

vits2


Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συνέχισε με αναφορές στους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, στην Αμερική, λέγοντας: «Εμείς ξέρουμε, όπως οι Έλληνες που είναι στη Γερμανία, όπως οι Έλληνες που είναι στην Αμερική, ότι τώρα θέλουμε να έχουμε πολίτες που έχουν δύο πατρίδες. Την πατρίδα της καρδιάς τους, το Πακιστάν και την πατρίδα όπου ζουν και μπορούν και προκόβουν, την Ελλάδα.

Και εγώ ανάμεσά σας με πολλή χαρά, βλέπω νεαρούς και μικρότερα παιδιά, και βλέπω αυριανούς γιατρούς, αυριανούς μηχανικούς αυριανούς δικηγόρους σαν τον Τσάβι -μακριά από δικηγόρους - αυριανούς ανθρώπους που θα προσφέρουν στην Οικονομία και στον εαυτό τουςαλλά θα προσφέρουν και καλοσύνη σε όλο τον κόσμο. Και αυριανούς ποδοσφαιριστές! Γι΄αυτό πρέπει να δουλέψουμε μαζί».

Στο σημείο αυτό την ομιλία του υπουργού διέκοψαν οι επευφημίες των παρευρισκομένων, που φώναζαν : «Ζήτω το Πακιστάν, ζήτω η Ελλάδα», φράση που επανέλαβε και ο κ.Βίτσας και συνέχισε λέγοντας: «Το βασικό είναι ζήτω ο άνθρωπος που πιάνει ο ένας το χέρι του άλλου.

Και για να τελειώσω, από εσάς θέλω να μας βοηθήσετε για να βοηθάμε ακόμη περισσότερο. Να μην ανεχόσαστε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Μαζί να τα αντιπαλέψουμε. Χωρίς φόβο, αν έχετε κάποια ανάγκη, να απευθυνθείτε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είτε για για την άδεια παραμονής, είτε για τα ζητήματα υγείας, είτε για τα ζητήματα δουλειάς.

Και θέλω άλλο ένα πράγμα: Αυτούς τους νέους ανθρώπους που έρχονται από το Πακιστάν στην Ελλάδα, να τους βοηθήσουμε όλοι μαζί να μην περάσουν αυτά που περάσατε εσείς και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Θα ήθελα να τελειώσω λέγοντάς σας ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Τα παιδιά μας να πάνε στο σχολείο, ο καθένας να σέβεται τη δική του θρησκεία και να φτιάχνουμε πράγματα, να μη χαλάμε πράγματα. Σας ευχαριστώ πολύ».





Καταλήγοντας, ο κ. Βίτσας εξέφρασε την προσδοκία: «Και να βρούμε τρόπους ώστε να ερχόσαστε στην Ευρώπη με ασφάλεια και τάξη και να έχετε μια τέτοια ελευθερία και να μην κινδυνεύετε ούτε μέσα στα κοντέινερ, ούτε μέσα σε θάλασσες, ούτε σε όλα αυτά που έχετε περάσει και τα ξέρετε καλύτερα από εμένα. Και το τελευταίο: Μάθετε ελληνικά, μάθετέ μας ουρντού».

vits3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης