Τσίπρας από Αγαθονήσι: Τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερό μου - Άγκυρα: Ασκήσαμε τα συνήθη καθήκοντά μας

Τσίπρας από Αγαθονήσι: Τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερό μου - Άγκυρα: Ασκήσαμε τα συνήθη καθήκοντά μας

Ίσως λόγω της ημέρας θέλησαν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς, είπε ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στο ακριτικό νησί για την 25η Μαρτίου - H Άγκυρα «απαντά» με συνεχείς προκλήσεις στην πολιτική κατευνασμού της ελληνικής κυβέρνησης

agathonisi_ar
Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο με το οποίο μετέβαινε νωρίτερα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Αγαθονήσι, για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους κατοίκους του νησιού, λέγοντας πως τα τουρκικά μαχητικά, ίσως θέλησαν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς και ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα σε ελιγμούς, προτού τα ελληνικά μαχητικά απογειωθούν και αναχαιτήσουν τα τουρκικά αεροσκάφη, όπως κάνουν πάντα.

«Πριν από λίγο είχα την τιμή να με υποδεχθούν κατά την άφιξή μου εδώ στο Αγαθονήσι, και κάποια μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας. Φαίνεται, ένεκα της ημέρας ήθελαν να συμμετάσχουν και αυτοί στον εθνικό μας εορτασμό. Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα σε κάποιους χαμηλούς ελιγμούς μέχρις ότου τα ελληνικά μαχητικά, όπως πάντα γίνεται να αναχαιτίσουν τις δυνάμεις που παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο».

«Πρέπει να ξέρουν ότι οι ανόητες αυτές ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα. Και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φτάσει και στην τελευταία ελληνική γωνιά, ακόμη κι αν χρειαστεί να κολυμπήσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τσίπρας από Αγαθονήσι: Τουρκικά αεροσκάφη ανάγκασαν το ελικόπτερο που επέβαινα σε ελιγμούς


Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες την ώρα που το ελικόπτερο του πρωθυπουργού προσέγγιζε το Αγαθονήσι, δύο τουρκικά μαχητικά μπήκαν στον ελληνικό ενεάριο χώρο ανάμεα σε Χίο και Σάμο και κινήθηκαν 4 μίλια από την περιοχή που πετούσε το Σινκούκ που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα.

Με τον τρόπο αυτό τα τουρκικά μαχητικά έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή και στη συνέχεια ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής που συνόδευαν το ελικόπτερο με επιβάτη τον πρωθυπουργό και είχαν απογειωθεί από το Καστέλλι της Κρήτης αναχαίτισαν εικονικά τα τουρκικά αεροσκάφη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στα απανωτά επεισόδια τουρκικής προκλητικότητας, με δηλώσεις όπως του προέδρου Ερντογάν πως η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην «πολιτική κατευνασμού», με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να μιλά για τα «ενεργειακά δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», τον Γιάννη Τσιρώνη να δηλώνει πως «το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο», αλλά και τον Νίκο Κοτζιά, νωρίτερα, να λέει: «Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλο στο παιχνίδι, για να κατευνάζεις». 

Η πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί η κυβέρνηση άλλωστε έρχεται σε συνέχεια και με πρότυπο το «διπλωματικό αριστούργημα των Πρεσπών», όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός. Ετσι, την στιγμή που η Τουρκία διαμορφώνει συνεχώς συνθήκες ψυχολογικού πολέμου, οι οποίες εντείνονται με κάθε αφορμή, η ελληνική πλευρά κάνει τα πάντα ώστε να καταλαγιάσει την επιθετικότητα της γείτονος.

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση να προβεί σε αυστηρό διάβημα στην Άγκυρα

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τουρκική πρακτική» αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι, προσθέτοντας ότι θεωρεί αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε πολύ αυστηρό διάβημα προς την Αγκυρα.

Στη δήλωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος σημειώνει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται ακόμα και κατά εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της πατρίδας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Ούτε η πρώτη φορά που η Άγκυρα αγνοεί προκλητικά ακόμη και τις ημέρες που οι Έλληνες γιορτάζουν την Ιστορία και τη θρησκεία τους.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή τουρκική πρακτική. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να προβληματιστεί επιτέλους σοβαρά από τη συμπεριφορά αυτήν της Άγκυρας ώστε να εγκαταλείψει τις επιφανειακές ερμηνείες και τον ερασιτεχνικό τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα προβεί άμεσα σε πολύ αυστηρό διάβημα προς την Άγκυρα».

agathonisi-photo-ena
agathonisi-photo-tria
agathonisi-photo-tessera
agathonisi-photo-dyo
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης