Ευάγγελος Βενιζέλος: «Εθνική μας υποχρέωση να θεωρούμε εθνικό το αληθές»

venizelos

«Πολλοί ζητούν επίμονα να ειπωθεί η δύσκολη αλήθεια και μετά υπερψηφίζουν το εύκολο ψέμα. Τι σχέση έχει αυτό με την παρακαταθήκη του εθνικού Ποιητή; »

Σε άθρο του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο κ. Βενιζέλος με αφορμή της εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου υπογραμμίζει ότι εθνικό συνεπώς δεν είναι το μεγαλόστομο, το ρητορικό, το «λεβέντικο», αλλά το καλά σχεδιασμένο και προετοιμασμένο προς όφελος του τόπου. Όχι το δημοφιλές, αλλά το έντιμο και ειλικρινές.


Αναλυτικά το άρθρο του κ. Βενιζέλου


Η εμβληματική φράση «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι Αληθές» είναι ένας στοχασμός του Διονυσίου Σολωμού, που δεν καταγράφεται όμως από τον ίδιο αλλά αναφέρεται από τον Ιάκωβο Πολυλά στα προλεγόμενά του στην έκδοση των Ποιημάτων του Σολωμού.

Αυτό δεν είναι μια φιλολογική ή ιστορική λεπτομέρεια. Είναι μια ένδειξη για το πόσο δύσκολο είναι να προσδιοριστεί το «αληθές», ακόμη και αν αυτό αφορά ένα τόσο απλό ζήτημα: τι ακριβώς ειπώθηκε, από ποιον, πότε, πού και πώς.

Η φράση αυτή είναι όμως αναμφίβολα η σύνοψη της παρακαταθήκης που αρμόζει σε έναν εθνικό ποιητή. Μια φράση βαθειά αντιλαϊκιστική που ακυρώνει κάθε εθνικιστική έξαρση και αναγορεύει ως εθνικό, δηλαδή ως πατριωτικό, το αληθές. Μια φράση που αποκρούει τα στερεότυπα, τους εύκολους μύθους, τις θεωρίες της συνωμοσίας, τις εθνικές ψευδαισθήσεις. Μια φράση που καθιστά στοιχείο της εθνικής ταυτότητας την ακριβή αίσθηση της πραγματικότητας, των δυσκολιών, των δυνατοτήτων, του συσχετισμού των δυνάμεων.

Εθνικό συνεπώς δεν είναι το μεγαλόστομο, το ρητορικό, το «λεβέντικο», αλλά το καλά σχεδιασμένο και προετοιμασμένο προς όφελος του τόπου. Όχι το δημοφιλές, αλλά το έντιμο και ειλικρινές. Όχι αυτό που απλώς εξαγγέλλεται ή εκφωνείται ως σύνθημα, αλλά αυτό που συνιστά ολοκληρωμένη στρατηγική και προωθείται επίμονα με την κινητοποίηση όλων των εθνικών δυνάμεων τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Εκεί που τα έθνη κρίνονται και συγκρίνονται.

Εθνικό δεν είναι το συγκυριακό ή πολύ περισσότερο το στιγμιαίο αλλά το ιστορικό που κρίνεται στο μακρύ χρόνο. Εθνικό δεν είναι αυτό που ικανοποιεί μόνο τον παρόντα λαό, αλλά τιμά τις παρελθούσες γενιές και προστατεύει τις ερχόμενες γενιές διατηρώντας υπέρ αυτών εθνικούς πόρους. Εθνικό είναι το μακροχρόνια βιώσιμο και όχι το φευγαλέα εντυπωσιακό.

«Αληθές» δεν είναι όμως το σίγουρο ή το ανώδυνο. Το αληθές πρέπει πολύ συχνά να διεκδικηθεί και είναι επώδυνο. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 κατέστη αληθής ενώ ξεκίνησε ως πράξη εξαιρετικά ριψοκίνδυνη. Η Παλιγγενεσία επιτεύχθηκε μέσα από τη στρατιωτική ήττα και τη στήριξη στον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων.

Τα τελευταία εννέα χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, των δύσκολων μέτρων, του αγώνα να σταθεί η Πατρίδα όρθια, είναι μια περίοδος που δοκίμασε σκληρά τη σχέση του έθνους με την αλήθεια. Μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έτεινε ευήκοον ους στη δημαγωγία, την υπεραπλούστευση, τη συνωμοσιολογία, τη θεωρία της ήσσονος προσπάθειας, την υπόσχεση της επανόδου στον «χαμένο παράδεισο» της μεταπολιτευτικής οικονομίας, την αυθαίρετη «μετά-αλήθεια». Πολλοί ζητούν επίμονα να ειπωθεί η δύσκολη αλήθεια και μετά υπερψηφίζουν το εύκολο ψέμα. Τι σχέση έχει αυτό με την παρακαταθήκη του εθνικού Ποιητή;

Αν συνεπώς θέλουμε μια εθνική στρατηγική πραγματικής εξόδου από την κρίση, πρέπει πριν από οτιδήποτε άλλο να αποδεχθούμε ως ύψιστο κανόνα την εθνική μας υποχρέωση να θεωρούμε εθνικό το αληθές. Στόχος εξαιρετικά δύσκολος αλλά δραματικά αναγκαίος.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

τρέλανέ μας χοντρέ

έφτιαξες τον πιο ανήθικο νόμο περί ευθύνης (= ανευθυνότητας) υπουργών και παρίστανες τον υπουργό οικονομικών του μνημονικού συνασπισμού με το Σαμαρά, βυθίζοντας τις ήδη ψόφιες τράπεζες, κατακλέβοντας τα αποθεματικά ταμεία και ιδιωτών με το ξεφτιλισμένο PSI και διαλύοντας τη ΔΕΗ με το χαράτσι που την υποχρέωσες να εισπράτει. Πες μας σαϊνι, υπάρχει πιο φασιστική νοοτροπία από το "δεν έχεις να πληρώσεις για το σπίτι που ζεις, σου κόβω το ρεύμα"? Αν εσύ είσαι σοσιαλιστής, ο Τσίπρας είναι σωτήρας.

Οπότε ο κύριος αυτός...

Έβαλε "προσωρινό" φόρο στα ακίνητα ( ΕΝΦΙΑ)και κατέστρεψε τις ελληνικές τράπεζες με την άρση του απορρήτου, σε όφελος των ξένων τροικανών... Το Έθνος πρέπει να φυλάγεται από πολιτικάντηδες . Ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιους.

κανένας

......ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΤΟ ΑΗΘΕΣ,ήθελε να πεί,....αλλά τού μπήκε κατα λάθος ενδιάμεσα το Λ, απ το ΚΙΝΑΛ

SYMEON

Βαγγελακη,μηπως νομιζεις πως ξεχασαμε και τα δικα σου; Και οπως λενε και στο ποδοσφαιρο,Εκει-εκει, στην Β Εθνικη........... Αντε γεια βουβουζελο(οπως σε ονοματιζε και ο Αρχοντας Χαρρυ Κλυν).

Γιάννης

Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι εθνικά συμφέρον.

Ε αφου το λεει το ( συνταγμα ) ....!

( Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι Αληθές» ) Ακριβως οπω; στα Ιμια και το ελικοπτερο ! Όπως την αληθεια με τις λιστες στο στικακι που εκρυβε στο σπιτι του ! Ακριβως όπως στις ασυλιες στους πολιτικους και τραπεζιτες ,ακριβως όπως ,όπως,οπως….Ακριβως όπως τα λεει ο πασοκος ( συνταγματολόγος ) της κουκουλας ολων των σκανδαλων που τελειωσαν την χωρα !

ΤΕΡΑΣ....

ΚΑΙ ΣΕ ΦΑΤΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΥΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

ασε καλύτερα

Τώρα γιατί εγώ λέω κύριε Βενιζέλε στα τσακίδια. Ήσουν από τα κορυφαία στελέχη κυβερνήσεων , τι έκανες όλα αυτά τα χρόνια, ή δεν ήξερες και εσύ σαν την Μυρσίνη πως δεν γνώριζε για το έγκλημα . ΥΓ. και να φανταστείτε αυτό το υποκείμενο θα το στέλναμε στην ευρωβουλή, δηλαδή ένα παραπάνω από τα πολλά που υπάρχουν, τι παραπάνω προσέφερε η Κούνεβα δηλαδή. Τουλάχιστον αυτή είχε δουλέψει είχε ένσημα σε αντίθεση με τη αναρχικιά η οποία δεν αναγνωρίζει καμιά εξουσία, αλλά στην εξουσία θέλει να μπει για να τρώει.

και βαγγελης και βενιζελος

Δηλαδη,οπως και να σε πω,το εθνικο μας χρεος ειναι αληθινο,λογω εθνικης υποχρεωσης?Εθνικης υποχρεωσης απο ποιον σε ποιον?Απο το αρθρο 86 που εφτιαξες?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Πρόταση νόμου της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων στις χώρες διαμονής τους

Σχετική πρόταση έκανε η κυβερνητική πλειοψηφία διά του προέδρου της Επιτροπής, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, με αφορμή τον δημόσιο διάλογο, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που είναι σε εξέλιξη

kyriakos_mitsotakis_pic

«Θα γίνουμε η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει» σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ορκωμοσία της κυβέρνησης

2
gerapetritis-katrou

«Αν λέτε "ναι" στα δημοψηφίσματα γιατί εμπιστεύεστε τον πολίτη, δεν μπορείτε να λέτε "όχι" στην ψήφο του γιατί φοβάστε ότι θα χειραγωγηθεί» είπε ο υπ. Επικρατείας - «Δεν αναφερόμαστε σε χειραγώγηση του εκλογικού σώματος αλλά σε αλλοίωση» απάντησε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

2
vranakis

Πρόκειται για έναν Έλληνα της Διασποράς με σημαντική σταδιοδρομία ως επικεφαλής του Δημιουργικού Εργαστηρίου της Google - Στόχος του να συμβάλει συμβουλευτικά στο re - branding της Ελλάδας στο εξωτερικό