Σε δύο εκλογικά τμήματα θα ψηφίζουμε σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές

kalpes0

Αλλάζουν όλα στον τρόπο που θα ψηφίσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές - Τι προβλέπουν οι τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών - Με τροπολογία καταργείται και το ασυμβίβαστο  βουλευτή με υποψήφιο ευρωβουλευτή

Αλλαγές στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, φέρνουν τέσσερις τροπολογίες που θα κατατεθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται τροπολογία που καταργεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή. H συγκεκριμένη τροπολογία θεωρείται «φωτογραφική» και «διευκολύνει» την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αλλά και τον πρώην βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη. Διατηρείται, πάντως, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή. Επίσης, με τροπολογία διασφαλίζεται η συμμετοχή στις ευρωεκλογές των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit.

Με την πρώτη τροπολογία κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.

«Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ)», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό κρίθηκε σκόπιμο, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες, όλες με σταυροδοσία, (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, κοινοτικές). Η σχετική τροποποίηση δίνει την ευχέρεια στον υπουργό Εσωτερικών, για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω των ταυτόχρονων πολλαπλών διαδικασιών, να καθορίσει τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες προσθέτουν ότι «με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ)».

Να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις αυτές αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας των σχετικών, περί τις εκλογές, υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών και διατυπώθηκαν αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα στοιχεία και οι τεχνικές παράμετροι που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία και ύστερα από συνεργασία με άλλα υπουργεία, όπως το Δικαιοσύνης, το Παιδείας (για παροχή στοιχείων σχετικά πχ με τις σχολικές αίθουσες) καθώς και την εταιρεία υποστήριξης του πληροφοριακού συστήματος των εκλογών Singular logic.

Με τη δεύτερη τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα διορισμού υπαλλήλων που κατέχουν πτυχίο νομικής στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών, κτλ.

Η πρόβλεψη περί δυνητικής αξιοποίησης και δημοσίων υπαλλήλων ως δικαστικών αντιπροσώπων αυτή υπάρχει ήδη στο Προεδρικό Διάταγμα των εκλογών ως εναλλακτική, και το μόνο το οποίο αλλάζει είναι ότι, μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, δίνεται προτεραιότητα στους υπαλλήλους εκείνους που κατέχουν πτυχίο νομικής σε σχέση με πτυχιούχους άλλων σχολών. Οι τελευταίοι θα διοριστούν μόνο αν δεν επαρκούν ούτε οι υπάλληλοι με πτυχίο νομικής.

«Συνεπώς δεν αλλάζει ούτε η κατηγορία των υπαλλήλων, ούτε ο βαθμός, ούτε γίνεται οποιαδήποτε αλλαγή στην εφορευτική επιτροπή αφού αυτό αφορά μόνο δικαστικούς αντιπροσώπους, όπως ακριβώς ισχύει και τώρα», διευκρινίζουν οι πηγές του ΥΠΕΣ.

Οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Με την τρίτη τροπολογία οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος. Διατηρείται, πάντως, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή: Ο βουλευτής, από τη στιγμή που θα εκλεγεί στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να αναλάβει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, «με το άρθρο 56 του Συντάγματος προβλέπεται ως προϋπόθεση για την ανακήρυξη συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων ως υποψηφίων βουλευτών, η προηγούμενη παραίτησή τους από το δημόσιο λειτούργημα ή τη δημόσια θέση τους, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η επιλογή τους ως υποψηφίων δεν επηρεάζει ή δεν δημιουργεί υπόνοιες επηρεασμού του λειτουργήματός τους. Το ίδιο κώλυμα υπάρχει και όσους θέτουν υποψηφιότητα ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ιδιότητα του βουλευτή, ωστόσο, διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημοσίου λειτουργού ή του υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των σχετικών καθηκόντων του δεν προϋποθέτει -προφανώς- πολιτική ουδετερότητα, αλλά, απεναντίας συνιστά καθ' εαυτήν πολιτική πράξη. Ο βουλευτής έχει εκ των πραγμάτων πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα και δεν έχει υποχρέωση ουδετερότητας. Άρα, η παραίτηση του βουλευτή από το αξίωμα στο οποίο εξελέγη με τη λαϊκή ψήφο, διαφοροποιείται αντίστοιχα από την παραίτηση του δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου από τη θέση ή το λειτούργημά του. Για τους ίδιους λόγους άλλωστε έχει καταργηθεί το αντίστοιχο κώλυμα, ως προς τους βουλευτές, για τις αυτοδιοικητικές (δημοτικές και περιφερειακές) εκλογές.

Άλλωστε και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν θεσπίζεται αντίστοιχο κώλυμα μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή», σημειώνουν οι κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Συμμετοχή των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές

Τέλος, η τέταρτη τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί στο ίδιο πολυνομοσχέδιο από το υπουργείο Εξωτερικών, σχετίζεται με τη διασφάλιση της συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τη δήλωση-εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν. Επίσης, με τις σημερινές ρυθμίσεις, ειδικά για τους εκεί εκλογείς δίνεται παράταση προθεσμίας δήλωσης μέχρι τις 10 Απριλίου. «Ως εκ τούτου, κανένα ζήτημα περί παρεμπόδισης των συγκεκριμένων εκλογέων δεν τίθεται, αφού έχουν ήδη δυνατότητα εγγραφής, αντιθέτως διευκολύνονται με την παράταση της προθεσμίας. Σημειώνεται ότι το 2014 οι εκλογείς που εγγράφτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μόλις 600, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ», διαβεβαιώνουν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Δείτε εδώ την τροπολογία του Υπ. Εσωτερικών

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Μπεεεεε

Πρόβατα, γρήγορα τρέξτε στις κάλπες μη χάσετε τα κελεπούρια!

Νίκος

Ποιός θα πάει να ψηφίσει; και δεν πάω καλύτερα για καφέ.

Q

Μπραβο ξεφτερι μου! Αυτο ακριβως θελουν ολοι του. Πασοκοι, ΝεοΔημοκρατες, Συριζαιοι, ΚΚΕδες... ολοι τους θελουν να προτιμησεις την καφετερια απο την καλπη, ωστε να παει ο Πακιστανος στην θεση σου και να ψηφισει αυτο που τον εχουν δασκαλεψει να ψηφισει! Βεβαια την επομενη κυβερνηση δεν θα την φαει στην μαπα ο Πακιστανος, αλλα εσυ και ολοι οι υπολοιποι που πηρες στον λαιμο σου! Τους φορους δεν θα τους γυρεψουν στην τσεπη του Πανιστανου, αλλα στην δικη σου! Γιατι εχουμε σημερα μια κυβερνηση φασιστερας του 15%? Επειδη οι βλακες νομιζαν οτι επαναστατουν επιλεγοντας την καφετερια! Δεν ειναι λυση να πεις "ασε τον αλλον να βγαλει το φιδι απο την τρυπα". Ειναι ανοχη, αρα και συνενοχη. Οσο εγκληματιες και καθαρματα ηταν αυτοι που εφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσια με την ψηφο τους, το ιδιο ησουν κι εσυ που δεν εκανες τιποτα για να το αποτρεψεις!

Dr.

Αν επρόκειτο να ψηφίσεις και πάλι Τσίπρα, να πας και για καφέ, αλλά και για κανένα μπανάκι, αν κάνει καλό καιρό.

νικος

διπλασια τμηματα που παει να πει και διπλασιοι δικαστικοι και γραμματεις οποτε διπλασια εξοδα.

Q

Σε ενα εκλογικο τμημα θα ψηφιζουμε εμεις και σε αλλο οι λαθρομεταναστες...

Μαδουρο εκλογες

η παρεα του Μαξιμου δεν θελει να ξεκουμπιστει με τιποτα απο την κυβερνηση τσιπραμαδουρο...... σκαρφιζεται τα παντα για να πιασει τον κοσμο κοροηδο !!! τους εχει ταξει ο Σορος και πολυ χρημα ακομα και θελει να κανει γερη μπαζα δεν του εφτασε οτι πηρε θελει πιο πολλα . ΠΡΟΣΟΧΗ !! οτι και να κανει η παρεα ο Ελληνας να σκεφτει την Ελλαδα του

Ο.Ε

Τους απλοϊκούς, αγαθούς και τους εύπιστους πάλι θα τους μπερδέψει το λυκόπιασμα. Με τέσσερις μπερντέδες άντε η καημένη θεια μου να βρει άκρη!! Άτιμη ράτσα ο καταληψίας...

μακιςςς

"χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας"…....ή είναι ντιπ για ντιπ ηλίθιοι ή πάλι κάποια κουτοπονηριας πάνε να κάνουν. Είτε σε ένα τμήμα γίνει η ψηφοφορία είτε σε δύο, ο συνολικός αριθμός των ψηφοδελτίων που πρέπει να καταμετρηθούν είναι ακριβώς ο ίδιος. Αρα και ο φόρτος καταμέτρησης είναι επίσης ο ίδιος. Προφανώς θέλουν να αυξησουν τον φόρτο των ψηφοφόρων. Οσο λιγότεροι ψηφίσουν τόσο καλυτερα. Η έτσι πιστεύουν τουλάχιστον.

Los Bomboneros

Και ΤΙ δεν έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση για να αλλοιώσει τα αποτελέσματα των εκλογών! Και με τα ψηφοδέλτια και να σε τρέχουν εδώ κι εκεί μπας και βαρεθείς να ψηφίσεις και κερδίσουν από την αποχή και γενικότερα, τάχα "υπερασπίζονται" τη δημοκρατία και τη δημοκρατική αρχή να ψηφίσεις, αλλά θα σου κάνουν τη ζωή τόσο δύσκολη για να το κάνεις, μπας και τα παρατήσεις και ωφεληθούνε! Τέτοια ντροπή πια, κανένας! Όπου να'ναι, θα αρχίσουν να σκάνε και τα σκάνδαλά τους με την επόμενη κυβέρνηση και θα φανούν όλα! Γι'αυτό αλλάζουν και τον ποινικό κώδικα, για να γλιτώσουν το τομάρι τους!

Dr.

Αναρωτιέμαι τι άλλο θα σκεφτούν τα καθάρματα της κυβέρνησης, για να δυσκολέψουν τη διαδικασία των εκλογών για τον απλό κόσμο. Αυτές οι τεχνητές δυσκολίες είναι όμως που θα πεισμώσουν τον κόσμο, ώστε να πάει να τους μαυρίσει με κάθε τρόπο!

Biz

Μπα δυστυχώς φίλε ο κόσμος είναι μουδιασμένος και παραιτημένος. Έχει αποδεχτεί τη μοίρα του και σ' αυτό ποντάρει πολλά ο Τσίπρας.

eagle12

MAYΡΟ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Tsakalotos_Efklidis

Με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής συνέδεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα που έχει συνέπεια την εκτόξευση της τιμής τους - Αυτοκριτική για την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ

4
mhtsotakis_ar

Θεοδωρικάκος στον ΘΕΜΑ 104,6: Δεν θέλουμε να ψηφίζουν για την Ελλάδα άνθρωποι που απλά έχουν ελληνική καταγωγή - Πιστεύω ότι μέσα στον μήνα μπορούμε να ψηφίσουμε το νόμο, πρόσθεσε ο υπ.Εσωτερικών - Σήμερα οι επιστολές στα κόμματα - Οι τέσσερις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

4
keramoes-1

Μήνυμα πειθαρχίας η θεσμοθέτηση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης σπουδών δήλωσε η υπ. Παιδείας στον ΘΕΜΑ 104,6 με αφορμή τις αντιδράσεις και καταλήψεις σε διάφορα ΑΕΙ της χώρας

1
tsipras_ar

«Κοκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση η συνταγματική ισότητα της ψήφου - Η θέση Κουτσούμπα που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της προσμέτρησης της ψήφου στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και τα τέσσερα σενάρια για τους υποψηφίους που θα στηρίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού

14