Στο Πεκίνο ο Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών

katrougkalos_kina1

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του και αξιωματούχους της κινεζικής πλευράς στο πλαίσιο της 13ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Κίνας – Στόχος της ελληνικής πλευράς η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων και η απελευθέρωση της κινεζικής αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα

Στο Πεκίνο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο της 13ης Μικτής Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, όπου και προήδρευσε.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών απελευθέρωσης της κινεζικής αγοράς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η ναυτιλιακή και η επιστημονική συνεργασία των δύο χωρών, όπως και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του WANG Yi, ενώ είχε διμερείς συναντήσεις με τους ZHONG Shan, Υπουργό Εμπορίου και NING Jizhe, Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Χρήστος Λαμπρίδης, όπως και στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γ. Κατρούγκαλος θα συμμετάσχει επίσης στην επίσημη έναρξη των εργασιών της ετήσιας Συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, όπου και θα συναντηθεί με στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Κατρούγκαλος: Η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας δεν είναι ευκαιριακή

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κίνα «επενδύουν σοβαρά στη διμερή στρατηγική τους συνεργασία». Μάλιστα, ανέφερε ότι η συνεργασία «δεν είναι ευκαιριακή, έχει ως άξονα τον Δρόμο του Μεταξιού, το “One Belt One Road” που προωθεί αυτή τη στιγμή η κινεζική κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια σημαντική ευθυγράμμιση συμφερόντων, ακριβώς γιατί κι εμείς επιδιώκουμε η χώρα μας να γίνει μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι κατά τις επαφές του επιβεβαιώθηκε η διαπίστωση ότι «η Ελλάδα βγήκε πια από την κρίση και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην κινεζική πλευρά».

Δήλωση ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην ΛΔ της Κίνας (Πεκίνο, 04.03.2019)


Αναλυτικά, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε:

Από όλες αυτές τις επαφές, τόσο με τον ομόλογό μου, Υπουργό των Εξωτερικών, όσο και με τον επικεφαλής για τις Εξωτερικές Σχέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αλλά και τους οικονομικούς υπουργούς, τον Υπουργό Εμπορίου, τον επικεφαλής της πολύ σημαντικής Επιτροπής Προγραμματισμού της Κίνας, το συμπέρασμα το οποίο βγήκε είναι διπλό: πρώτον ότι η Ελλάδα και η Κίνα επενδύουν σοβαρά στη διμερή στρατηγική τους συνεργασία. Αυτή δεν είναι ευκαιριακή, έχει ως άξονα τον Δρόμο του Μεταξιού, το “One Belt One Road” που προωθεί αυτή τη στιγμή η κινεζική κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια σημαντική ευθυγράμμιση συμφερόντων, ακριβώς γιατί κι εμείς επιδιώκουμε η χώρα μας να γίνει μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική.

Το δεύτερο που επιβεβαιώθηκε είναι η διαπίστωση ότι η Ελλάδα βγήκε πια από την κρίση και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην κινεζική πλευρά.

Συζητήσαμε πώς θα αποτυπωθεί στην πραγματικότητα και στην πράξη αυτή η δυνατότητα και οι επαφές να συνεχιστούν και μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και κυρίως να αποδώσει στην πράξη αυτή η δυναμική.»
ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

samothraki-tessera

Τα δρομολόγια επεκτείνονται έως την Κυριακή - Σε σειρά δράσεων για να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις στον τουρισμό και την οικονομία του νησιού συμφώνησαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος

νικοσ_αναστασιαδισ

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αναστασιάδης αποσύρθηκε από το δικηγορικό γραφείο, «Νικ. Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες LLC» μετά την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως οι δύο κόρες του παραμένουν συνέταιροι στο δικηγορικό γραφείο "Νίκος Αναστασιάδης" που λειτουργεί στη Λεμεσό

cache_1500x3000_Analog_medium_489301_280548_1322018

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα γεωτρύπανα, Πορθητή και Γιαβούζ, και τις ασκήσεις των Τούρκων νότια της Κύπρου και δυτικά του Ακάμα, ο κ. Προδρόμου είπε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς χωρίς να σχολιάζει 

theoxaris

«Η κατάσταση στη Σαμοθράκη αρχίζει να εξομαλύνεται», ανέφερε μέσω twitter, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης- Ο δήμος Σαμοθράκης εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής βλάβης, που υπέστησαν οι επαγγελματίες του τουρισμού

17