Στο Πεκίνο ο Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών

katrougkalos_kina1

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του και αξιωματούχους της κινεζικής πλευράς στο πλαίσιο της 13ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Κίνας – Στόχος της ελληνικής πλευράς η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων και η απελευθέρωση της κινεζικής αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα

Στο Πεκίνο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο της 13ης Μικτής Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, όπου και προήδρευσε.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών απελευθέρωσης της κινεζικής αγοράς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η ναυτιλιακή και η επιστημονική συνεργασία των δύο χωρών, όπως και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του WANG Yi, ενώ είχε διμερείς συναντήσεις με τους ZHONG Shan, Υπουργό Εμπορίου και NING Jizhe, Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Χρήστος Λαμπρίδης, όπως και στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γ. Κατρούγκαλος θα συμμετάσχει επίσης στην επίσημη έναρξη των εργασιών της ετήσιας Συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, όπου και θα συναντηθεί με στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Κατρούγκαλος: Η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας δεν είναι ευκαιριακή

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κίνα «επενδύουν σοβαρά στη διμερή στρατηγική τους συνεργασία». Μάλιστα, ανέφερε ότι η συνεργασία «δεν είναι ευκαιριακή, έχει ως άξονα τον Δρόμο του Μεταξιού, το “One Belt One Road” που προωθεί αυτή τη στιγμή η κινεζική κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια σημαντική ευθυγράμμιση συμφερόντων, ακριβώς γιατί κι εμείς επιδιώκουμε η χώρα μας να γίνει μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι κατά τις επαφές του επιβεβαιώθηκε η διαπίστωση ότι «η Ελλάδα βγήκε πια από την κρίση και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην κινεζική πλευρά».

video placeholder


Αναλυτικά, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε:

Από όλες αυτές τις επαφές, τόσο με τον ομόλογό μου, Υπουργό των Εξωτερικών, όσο και με τον επικεφαλής για τις Εξωτερικές Σχέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αλλά και τους οικονομικούς υπουργούς, τον Υπουργό Εμπορίου, τον επικεφαλής της πολύ σημαντικής Επιτροπής Προγραμματισμού της Κίνας, το συμπέρασμα το οποίο βγήκε είναι διπλό: πρώτον ότι η Ελλάδα και η Κίνα επενδύουν σοβαρά στη διμερή στρατηγική τους συνεργασία. Αυτή δεν είναι ευκαιριακή, έχει ως άξονα τον Δρόμο του Μεταξιού, το “One Belt One Road” που προωθεί αυτή τη στιγμή η κινεζική κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια σημαντική ευθυγράμμιση συμφερόντων, ακριβώς γιατί κι εμείς επιδιώκουμε η χώρα μας να γίνει μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική.

Το δεύτερο που επιβεβαιώθηκε είναι η διαπίστωση ότι η Ελλάδα βγήκε πια από την κρίση και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην κινεζική πλευρά.

Συζητήσαμε πώς θα αποτυπωθεί στην πραγματικότητα και στην πράξη αυτή η δυνατότητα και οι επαφές να συνεχιστούν και μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και κυρίως να αποδώσει στην πράξη αυτή η δυναμική.»
ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

3m18CMQknUFbA85ZhLXb

«Η Άγκυρα ζητά να φτιάξουμε τη βαλίτσα με τρόπο που είναι αδύνατο να δεχτεί η Ελλάδα» τονίζει σε ανάρτησή του ο ΓΓ της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στο συνυποσχετικό που πρέπει να συντάξουν οι δύο χώρες για την προσφυγή τους στο Διεθνές Δικαστήριο

1
xrisoxoidis_mak2

Δείτε την ανάρτηση στο Twitter του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την υπόθεση βιαιοπραγίας από αστυνομικό εις βάρος 11χρονου στο Μενίδι - Δείτε το επίμαχο βίντεο που καταγράφει το περιστατικό - Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν σήμερα οι αστυνομικοί που εμπλέκονται ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ

205