Πάιατ: Κοινά συμφέροντα μας οδηγούν στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ

Πάιατ: Κοινά συμφέροντα μας οδηγούν στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ

«Ελλάδα και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν περαιτέρω στην περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και την ενέργεια» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης σε εκδήλωση τυου ΕΛΙΑΜΕΠ

4728467
Τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδας ανέπτυξε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις των δυο κρατών βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στα δυο βασικά γεγονότα που αποτέλεσαν την απόδειξη της στενής συνεργασίας των δυο χωρών, ήτοι την υποστήριξη του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο όταν και οι ΗΠΑ δέχθηκαν να είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονικης.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή, ο οποίος μίλησε ενώπιον του υπουργού εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και του τομεάρχη εξωτερικών υποθέσεων της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν περαιτέρω σε έξι βασικούς τομείς. Στην περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και την ενέργεια.

«Στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια ο πρωθυπουργός Τσίπρας συναντήθηκε με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους και δέχθηκε συγχαρητήρια για τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό και την περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων είναι κοινός στόχος που απορρέει από κοινά συμφέροντα στην ασφάλεια και την ευημερία. Ο κ. Πάιατ αναφερόμενος ειδικότερα στον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, θέμα που ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, εστίασε στους τομείς της ενέργειας και ειδικότερα στο αμερικανικό ενδιαφέρον για το υγροποιημένο αέριο στη Ρεβυθούσα αλλά και μελλοντικά στην Αλεξανδρούπολη, στις αμερικανικές επενδύσεις στο Νεώριο της Σύρου και στον τουριστικό τομέα, όπως το σχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού. «Υπάρχουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ωστόσο χρειάζονται να γίνουν μεταρρυθμίσεις και ανοιχτές ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε ο κ. Πάιατ, μιλώντας για το πρότζεκτ του Ελληνικού.

Αναφορικά με τη συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφαλείας ο Αμερικανός πρεσβευτής υπογράμμισε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας είναι οι καλύτερες στην ιστορία των δυο χωρών, αναφέροντας κυρίως το λιμάνι της Σούδας και τις κοινές ελληνο-αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δυο κρατών.

Κουμουτσάκος: Δεν είναι εποχή για να διαβάζει κανείς μηνύματα μελών της κυβέρνησης

Κλείσιμο
Μια φαρμακερή ατάκα του τομεάρχη εξωτερικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο σημάδεψε την εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) για τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και της σχέσης της με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κουμουτσάκου τα φώτα στην αίθουσα γνωστού αθηναϊκού ξενοδοχείου που έλαβε χώρα η εκδήλωση έσβησαν και ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε στον τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας το κινητό του τηλέφωνο στο οποίο είχε ανάψει τον φακό. Με την αποκατάσταση της βλάβης, ο κ. Κουμουτσάκος ερωτήθη εαν διάβασε τα μηνύματα του κ. Κατρούγκαλου, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να απαντά ότι «δεν είναι εποχή για να διαβάζει κανείς τα μηνύματα που ανταλλάσουν τα μέλη της κυβέρνησης»,.

Κατρούγκαλος: Τα συμφέροντα Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας ευθυγραμμίζονται

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εξαπέλυσε επίθεση φιλίας προς τις ΗΠΑ, ενώπιον του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ , υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται άριστα σε πολλούς και ποικίλους τομείς στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε ο ίδιος ο Αμερικανός πρεσβευτής είχε ευχαριστήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για την παραχώρηση της βάσης στη Σούδα, τις κοινές ελληνο - αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις και είχε αναφερθεί στις αμερικανικές επενδύσεις, από το υγροποιημένο αέριο μέχρι τον τουρισμό, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από την κυβέρνηση να έχει στο... «νου της» το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι γέφυρα που συνδέει τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική καθώς η χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ αποικιοκρατική δύναμη ενώ η ιστορία μας και η διασπορά μας δίνει πλεονεκτήματα στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η νέα οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης είναι ένα οικονομικό μοντέλο που δεν θα στηρίζεται στον δανεισμό και τις επενδύσεις «φούσκα» σε υποδομές και κατασκευές αλλά στην μετεξέλιξη της χώρας σε σταυροδρόμι μεταφορών και ενεργειακού κόμβου.

Κουμουτσάκος: Οι κυβερνώντες «ανακάλυψαν» την Αμερική

Ο τομεάρχης Εξωτερικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ανακάλυψε την Αμερική μετά από 45 χρόνια και υπογράμμισε ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, ιδίως μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια εποχή κατά την οποία η μόνη «βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα», η Ελλάδα καταφέρνει και συνδυάζει την ευρωπαϊκή, τη βαλκανική και τη μεσογειακή της θέση για να διεκδικήσει το γεωπολιτικό κεφάλαιο που της αναλογεί. «Η γεωγραφική θέση μιας χώρας δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως η γεωστρατηγική της σημασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο αν οι Έλληνες πολίτες εμπιστευθούν τη διακυβέρνηση της χώρας στην Νέα Δημοκρατία, τότε ως επόμενη κυβέρνηση θα εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και τον κοινών συμφερόντων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης