Βουλή: Συζητούν πάγωμα της διάταξης που προέβλεπε μείωση των μετακλητών υπαλλήλων

Βουλή: Συζητούν πάγωμα της διάταξης που προέβλεπε μείωση των μετακλητών υπαλλήλων

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κοινοβουλίου θα εξακολουθήσουν και για την επόμενη βουλή να απασχολούν εως και 5 μετακλητούς στα γραφεία τους αντί για 3 ή 1 ανάλογα με τον χρόνο αποχώρησή τους από το αξίωμα

parliament
Αναβολή αναμένεται να πάρει η εφαρμογή της ψηφισμένης διάταξης για περαιτέρω μείωση των δεκάδων μετακλητών υπαλλήλων που απασχολούνται στα γραφεία των πρώην προέδρων της βουλής και των πρώην πρωθυπουργών.

Οι νέες αλλαγές που προωθούνται για τον Κανονισμό της Βουλής κρύβουν ένα σημαντικό δώρο για τους πρώην αξιωματούχους και κυρίως για όσους έχουν απωλέσει την ιδιότητά τους πριν από τουλάχιστον δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κοινοβουλίου θα εξακολουθήσουν και για την επόμενη βουλή να απασχολούν εως και 5 μετακλητούς στα γραφεία τους αντί για 3 ή 1 ανάλογα με τον χρόνο αποχώρησή τους από το αξίωμα.

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι το αίτημα υποβλήθηκε από αρκετούς δικαιούχους οι οποίοι μάλιστα έχουν αποχωρήσει από την πολιτική τουλάχιστον μια οκταετία. Ωστόσο, αν η μισή ευθύνη ανήκει σε αυτούς η άλλη μισή ανήκει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου που ενέδωσε στις πιέσεις και σε όσα κόμματα ψηφίσουν τις νέες αλλαγές. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τν Νοέμβριο του 2015 με πρωτοβουλία του κ. Νίκου Βούτση είχε τροποποιηθεί ο κανονισμός ώστε τα «χρυσά» προνόμια των «πρώην» να μην είναι ισόβια αλλά να περιορίζονται δραστικά μετά από δύο κοινοβουλευτικές περιόδους. Όμως, οι νέες προτάσεις του προέδρου κατευθύνονται στην «αναβολή» των περικοπών  για μια τετραετία.

Ειδικότερα, οι ψηφισμένες τροποποιήσεις του 2015 για τις οποίες ζητείται το «πάγωμα» για μια τετραετία, προβλέπουν  πως αμέσως μετά τις ερχόμενες εθνικές εκλογές οι πρώην πρόεδροι βουλής και οι πρώην πρωθυπουργοί που αποχώρησαν από τα αξιώματά τους εως τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 θα δικαιούνται μόλις έναν μετακλητό αντί για πέντε που απασχολούν την τρέχουσα περίοδο.

Πρόκειται για τους πρώην προέδρους Απόστολο Κακλαμάνη, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, Φίλιππο Πετσάλνικο και Βύρωνα Πολύδωρα καθώς και τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά

Επίσης, οι αντίστοιχοι αξιωματούχοι που έχασαν την θέση τους μετά τον Ιανουάριο του 2015 θα έχουν 3 μετακλητούς (αντί 5) για να πέσουν στον 1 όταν θα συμπληρωθούν δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι μακριά από τα αξιώματά τους. Στην συγκεκριμένη κατηγορία ανήκει η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και θα ενταχθούν οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Βούτσης εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης