Πλησιάζει η ώρα για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ: Τα βήματα που θα ακολουθήσουν

Πλησιάζει η ώρα για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ: Τα βήματα που θα ακολουθήσουν

Την Παρασκευή η ψηφοφορία στη Βουλή

nato-zae
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και συνάμα συμπαραστάτης του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, εξηγώντας γιατί αν και είχε προαναγγείλει την παραίτησή του δεν το έπραξε, ξεκαθάρισε πως βάζει τον εαυτό και τις επιθυμίες σε δεύτερη μοίρα... Πράγματι, με «βαριά καρδιά» ανέβαλε την παραίτησή του, ώστε να ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής -επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί- αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών». Αναφορικά με την παρέμβασή του για τη μη παραίτηση του Παπαχριστόπουλου, ο Νίκος Βούτσης την απέδωσε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν έως το τέλος της εβδομάδας για την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το έβαλε, μάλιστα, στο πλαίσιο «της ευταξίας της σειράς των πραγμάτων στη Βουλή».

Για καλή τύχη του Θανάση Παπαχριστόπουλου, το κοινοβουλευτικό δράμα του αναμένεται να λήξει σύντομα, καθώς η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία έχει μπει στην τελική ευθεία. Η εβδομάδα που μόλις άρχισε, φέρνει και την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή. Από την στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση πέρασε τον σκόπελο της ψήφισης της ίδιας της συμφωνίας τα πράγματα αναμένεται να είναι βατά. Το πρωτόκολλο κύρωσης θα χρειαστεί πιθανότητα μια συνεδρίαση στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και μία στην Ολομέλεια ενώ το άθροισμα των τουλάχιστον 153 ψήφων αναμένεται να επαναληφθεί και σε αυτή την ψηφοφορία έως την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

Ακολούθως, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της γείτονος, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και την αλλαγή του ονόματος.

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται και επίσημα η Συμφωνία των Πρεσπών. Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής.

Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως τα Σκόπια παραλαμβάνουν τους επόμενους μήνες την πρώτη ποσότητα αντιαρματικών όπλων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του NATO. Το πρόγραμμα αφορά την παράδοση πυρομαχικών για τον σκοπιανό Στρατό, περιλαμβανομένων βλημάτων για όλμους και πυροβολικό μάχης, ρουκέτες και πυραύλους και φέρει την ονομασία «NATO project Land Battle Decisive Munition (LBDM)».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης