Κουβέλης για Πρέσπες: Λύση συμφέρουσα και αναγκαία για την Ελλάδα

Κουβέλης για Πρέσπες: Λύση συμφέρουσα και αναγκαία για την Ελλάδα

Ο υπουργός Ναυτιλίας συνέδεσε το θέμα των Σκοπίων και με τις «υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής για διάθεση για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας»

4691744
Στο ερώτημα που θέτουν ορισμένες πλευρές «γιατί όχι στο παρελθόν και γιατί τώρα η συμφωνία με τη FYROM και γιατί η γειτονική χώρα θέλει αυτή τη συμφωνία», απάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης από την Ολομέλεια, αποδίδοντας τη λύση του θέματος στη δημοκρατική αλλαγή πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών που επήλθε στη γείτονα.

Όπως είπε ο κ. Κουβέλης, Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της την απομάκρυνε από μεγαλοϊδεατισμούς και την οδήγησε να εγκαταλείψει τους αλυτρωτισμούς. Με κρατούσες πλέον ψύχραιμες δημοκρατικές απόψεις στο εσωτερικό της FYROM θέλησε αυτήν την απαγκίστρωση της από εθνικιστικές θέσεις και οδήγησε σε επαναπροσδιορισμό των στόχων, αλλά και των επιδιώξεών της μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η λύση είναι συμφέρουσα και αναγκαία για την Ελλάδα με τις προϋποθέσεις που αφορούν στους αλυτρωτισμούς, στην εγγύηση των συνόρων και με σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων, erga omnes και δήλωσε απορημένος «με την παρερμηνεία και τη στρέβλωση που γίνεται αναφορικά με τη χρήση του σύνθετου αυτού ονόματος της γειτονικής χώρας».

«Η χώρα μας μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα της περιοχής και να αναδειχθεί παράγοντας αυτής της σταθερότητας, μια περιοχή με προβληματική σχέση των πληθυσμιακών ομάδων που τη συναποτελούν» ανέφερε ο κ. Κουβέλης και κάλεσε το Σώμα να σκεφτεί ότι η μη λύση τροφοδοτεί τις επεκτατικού χαρακτήρα επιλογές της Τουρκίας, η οποία επιδεικνύει το δήθεν ενδιαφέρον της για τους τουρκικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής για να αναπτύξει το δικό της τόξο επιρροής.

«Να συνυπολογίσετε, ακόμη και την αναδεικνυόμενη από υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής για διάθεση για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας» προσέθεσε προς τις πτέρυγες των διαφωνούντων της Βουλής και διερωτήθηκε: «Δεν τα αξιολογείτε αυτά, προκειμένου να σταθμίσετε την αποτελεσματικότητα που θα έχει αυτή η συμφωνία για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Ο ίδιος μίλησε για τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα δεν είναι παράγοντας σταθερότητας μόνο ως προς τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, μπορεί και πρέπει να έχει δυναμικά και προωθητικά αυτόν τον ρόλο και στα Βαλκάνια «κι αυτή η συμφωνία εξασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σταθερότητας η χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής».

Κλείσιμο
Ο κ. Κουβέλης, τόνισε εξάλλου ότι δεν παραχωρείται και δεν δίδεται καμιά εθνότητα και γλώσσα στη γειτονική χώρα με τη συμφωνία των Πρεσπών κάτι που - όπως είπε - είναι γνωστό αλλά επιχειρείται η διαστρέβλωση της πραγματικότητας με διαδικαστικού χαρακτήρα ενστάσεις.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, επισήμανε ιδιαίτερα την «ανακολουθία» - όπως είπε - της ΝΔ για τα όσα σήμερα υποστηρίζει, σε σχέση με τα όσα υποστήριζε, όπως και άλλες δυνάμεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Δεν μπορεί να ερμηνευθεί παρά μόνον με τις πιέσεις που δέχεται η Νέα Δημοκρατία εκ των δεξιών της από δυνάμεις που υπάρχουν εντός και εκτός του κόμματός της» είπε και παρατήρησε ότι έτσι όχι μόνο δεν υπηρετεί τον κεντροδεξιό χαρακτήρα της, αλλά ενισχύει την Ακροδεξιά στην οποία εκ των πραγμάτων παραχωρεί και όχι μόνο παραχωρεί διαμορφώνει χώρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης