Κίνημα Αλλαγής: Στο... VAR η συνέντευξη Παπανδρέου για σκοπιανό και συνεργασίες

Κίνημα Αλλαγής: Στο... VAR η συνέντευξη Παπανδρέου για σκοπιανό και συνεργασίες

Το φάουλ είναι σίγουρο (επιλογή τάιμινγκ και μέσου ενημέρωσης), το... ριπλέι θα κρίνει αν είναι πέναλτι και πρέπει να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών - Διαφωνεί με τον Γιώργο Παπανδρέου και ο αδερφός του Νίκος

papandreou_ar1
Ένα ακόμη ανήσυχο Σαββατοκύριακο κάνουν «δώρο» στη Φώφη Γεννηματά ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. 

Ο πρώτος, μετά από μήνες απουσίας από την ελληνική πολιτική σκηνή, επέστρεψε με συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τη Συμφωνία των Πρεσπών

Και μόνο η επιλογή ενός φιλοκυβερνητικού μέσου ενημέρωσης σε συνδυασμό με το τάιμινγκ αρκούσε για να ηχήσουν οι συναγερμοί στη Χαριλάου Τρικούπη. 

Στη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα, η είδηση είναι στην... ερώτηση:

«Μέσα στον μήνα η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με δήλωσή σας τον Ιούνιο του 2018 την ειχατε χαρακτηρίσει μια ισορροπημένη συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία. Τι πιστεύετε; Θα κερδίσει η χώρα αυτή την ευκαιρία με την έγκριση της από το ελληνικό κοινοβούλιο ή θα την κλοτσήσουμε ίσως για πάντα»;

Σε απλά ελληνικά η συμφωνία είναι... ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Και ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει τη συμφωνία του με τα συστατικά της ερώτησης, που περιλαμβάνει και το «ναι» στη Βουλή (σσ. Θα κερδίσει η χώρα αυτή την ευκαιρία με την έγκριση της από το ελληνικό κοινοβούλιο... ):

«Όπως είπατε η η γνώμη μου για  τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής».

Σε ένα πολιτικό συμβούλιο στο οποίο είχε διαφωνήσει με τη Φώφη Γεννηματά. Οπότε, εμμέσως πλην σαφώς ο Γιώργος Παπανδρέου λέει το «ναι» στη συμφωνία και υπογραμμίζει τη διαφωνία του με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. 

Κλείσιμο
Και προχωρά ένα ακόμη βήμα, λαμβάνοντας διακριτικά αλλά με σαφήνεια θέση υπέρ και της ρηματικής διακοίνωσης: 

«Η πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της άλλης πλευράς δείχνει ότι η κριτική και οι πιέσεις που ασκήθηκαν, όπως και από το Κίνημα Αλλαγής, συνεβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. στην προηγούμενη παράγραφο μιλούσε για την ανάγκη διαπραγμάτευσης σε κάποια λεπτά ζητήματα)». 

Όπως ήταν αναμενόμενο  η κυβέρνηση εργαλοιοποίησε τη συνέντευξη Παπανδρέου. Το χθεσινό ρεπορτάζ του ΑΠΕ ήταν αποκαλυπτικό. «Το λογικό θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου να διαμαρτυρηθεί» επισημαίνουν κομματικά στελέχη. 

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι με την επιλογή του τάιμινγκ, του φιλοκυβερνητικού μέσου ενημέρωσης και τις αναφορές του στη συμφωνία και τη ρηματική διακοίνωση ο πρώην πρωθυπουργός φέρνει σε δύσκολη θέση τη Χαριλάου Τρικούπη. 

Οι επιτελείς του νέου φορά της Κεντροαριστεράς διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν τη συνέντευξη προσπαθώντας να αποφασίσουν αν τα αυτογκόλ είναι περισσότερα από τα γκολ. Αν το φάουλ ήταν αντιαθλητικό ή αν η ανατροπή έγινε εκτός ή εντός της περιοχής. Λεπτομέρειες που θα κρίνουν τις εξελίξεις από εδώ και πέρα. 

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν και τις εκφράσεις του Γιώργου Παπανδρέου που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σχιζοφρενικής κυβέρνησης, όπου όταν ο ένας εταίρος μιλούσε για ειρήνη και συνεργασία με τους γείτονες ο άλλος έκανε βόλτες με ατολές παραλλαγής«.

Και για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων:   

«Πόσο πειστική είναι μια πρόταση για κοινό μέτωπο από κάποιους που όταν η χώρα χρειαζόταν συναινέσεις για να μη χρεοκοπήσει επικροτούσαν τους παρακρατικούς, τους νεοφιλεεύθερους της Δεξιάς, τους εθνικιστές της Χρυσής Αυγής και έβγαιναν μαζί τους στις πλατείες»;  

Εντωμεταξύ, την πλήρη διαφωνία του με το αδερφό του εξέφρασε ο Νίκος Παπανδρέου με δήλωσή του στο newpost.gr:

«Έχω σοβαρές επιφυλάξεις με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρα συμμερίζομαι πλήρως τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά και τις αποφάσεις των οργάνων του ΚΙΝΑΛ για την μη υπερψήφισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Ο επόμενος πονοκέφαλος για τη Χαριλάου Τριικούπη έρχεται από η ΔΗΜΑΡ. Αύριο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος,προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα κρατ΄σει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη Βουλή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης