Διεθνή ΜΜΕ: Σε βαθιά πολιτική κρίση η κυβέρνηση Τσίπρα

tsipras-vouli

Ανοιξε ο δρόμος για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν για τον Αλέξη Τσίπρα, γράφουν τα ξένα ΜΜΕ μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση

Στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε απόψε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναφέρονται διεθνή μέσα ενημέρωσης.

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε τη ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την έγκριση για τη Συμφωνία των Πρεσπών", τονίζει στο τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά το πέρας της ψηφοφορίας ότι η "ψήφος εμπιστοσύνης είναι μια ψήφος σταθερότητας για τη χώρα".

"Ο Τσίπρας κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης, ετοιμάζεται για την νέα πρόκληση", είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Bloomberg.

Γαλλική εφημερίδα «Le Monde»: «Σε βαθιά πολιτική κρίση η κυβέρνηση Τσίπρα»

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κέρδισε χθες την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή .Η κυβέρνησή του, όμως, εμπλέκεται σε βαθιά πολιτική κρίση μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ για το ονοματολογικό», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και προσθέτει:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση: την υιοθέτηση της «συμφωνίας των Πρεσπών» από τη βουλή. Αλλά το ζήτημα του ονόματος είναι η αιτία μιας βαρύτατης διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών που δεν έχει επιλυθεί εδώ και είκοσι επτά χρόνια.

«Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είναι διχασμένη», προσθέτει η γαλλική εφημερίδα. 

«Αλλά το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (78 βουλευτές), δεν αποδέχεται αυτή τη συμφωνία και ζήτησε νέες εκλογές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποίησε: εάν το κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εκλογές, υπόσχεται να ακυρώσει τη συμφωνία. Η διαμάχη για το όνομα της «Μακεδονίας» διχάζει την eλληνική κοινή γνώμη. Σε αρκετές πόλεις της βόρειας Ελλάδας, κυκλοφόρησαν αφίσες με απειλές για τους βουλευτές που τους καλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία». 


Bελγικό δίκτυο «RTBF»: «Η μάχη στη βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών θα είναι σκληρή»

«O Tσίπρας διατήρησε την εμπιστοσύνη της βουλής, ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπος με προκλήσεις», γράφει το βελγικό δίκτυο «RTBF» και προσθέτει: «Πρώτον, ο Έλληνας ηγέτης αντιμετωπίζει άμεσα την πρόκληση της «συμφωνίας των Πρεσπών» που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ελληνική βουλή... 

Μετά τη συμφωνία που εγκρίθηκε στις 11 Ιανουαρίου από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα τεθεί σε ψηφοφορία και στην ελληνική πλευρά εντός δέκα ημερών. 

Αλλά η μάχη θα είναι σκληρή: για να υιοθετηθεί, η συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή», υπογραμμίζει το επίμαχο δημοσίευμα.Εκτενή δημοσιεύματα στα γερμανικά ΜΜΕ

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και γενικότερα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ενόψει και της ψηφοφορίας για την Συμφωνία των Πρεσπών απασχολούν τον γερμανικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.

Στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD φιλοξενήθηκε ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία επισημάνθηκε η ισχνή πλειοψηφία στην Βουλή, η οποία ωστόσο αρκεί, όπως τονίστηκε, προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνά. «Έτσι ο Τσίπρας νίκησε επίσης και ως εκείνος που πέτυχε και διαπραγματεύτηκε τον συμβιβασμό για το όνομα με την "Μακεδονία"», αναφέρεται στο ρεπορτάζ που φιλοξενείται ταυτόχρονα στον ιστότοπο του καναλιού.

«Η μοντέρνα, φιλοευρωπαϊκή πορεία του αρέσει σε πολλούς στην Ευρώπη. Η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ τον επαίνεσε για αυτό με λεπτομέρειες. Και τώρα ο Τσίπρας έλαβε ξεκάθαρα την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική Βουλή - για την οποία τις τελευταίες δύο εβδομάδες χρειάστηκε να αγωνιστεί μια ακόμη φορά πολύ έντονα», σημειώνει ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός και αναφέρεται στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, διευκρινίζει, απέχει από αυτήν του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Μέρκελ. Ο ανταποκριτής του καναλιού από την Αθήνα έκανε ακόμη λόγο για «πρόβα» ενόψει της ψηφοφορίας για το όνομα της πΓΔΜ και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει πιθανότατα να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Πολλά γερμανικά ΜΜΕ αναπαράγουν την είδηση όπως την μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από την Αθήνα. «Στο μέλλον η γειτονική χώρα θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Για τους έλληνες συντηρητικούς και εθνικιστές αυτό δεν αρκεί – κινητοποιούνται εναντίον της (συμφωνίας)», αναφέρεται στο τηλεγράφημα του dpa.

Η εφημερίδα Die Zeit τονίζει ότι ο πρωθυπουργός επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης με μικρή πλειοψηφία και θυμίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός, μετά την αποχώρηση του υπουργού Άμυνας λόγω του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ. «Η Βουλή στην Αθήνα πρέπει τώρα να εγκρίνει την συμφωνία με την "Μακεδονία" και να ανοίξει τον δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τον οποίο εμπόδιζε επί μακρόν η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας».

«Οι βουλευτές του κόμματός του βοήθησαν τον Τσίπρα να επιβιώσει. Δεν είναι σαφές εάν θα υποστηρίξουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στην «ευαίσθητη» ψηφοφορία επί του συμβιβασμού με τη γειτονική «Μακεδονία», γράφει το γερμανικό περιοδικό «Focus» και προσθέτει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά την Ελλάδα προς το παρόν. Από τους 300 βουλευτές στο Κοινοβούλιο, χθες 151 ψήφισαν υπέρ του αριστερού πρωθυπουργού, συμπεριλαμβανομένων έξι βουλευτών που δεν ανήκουν στο κυβερνών κόμμα. Ακολουθεί η «λεπτή» ψηφοφορία για το νέο όνομα της γειτονικής χώρας πΓΔΜ, η οποία στο μέλλον θα αποκαλείται «Βόρεια Μακεδονία». Και πάλι, ο Τσίπρας πρέπει να ανησυχεί αν θα έχει την πλειοψηφία στο πλευρό του».

«Ο συμβιβασμός του ονόματος που διαπραγματεύτηκε ο Τσίπρας με την πΓΔΜ προκαλεί πολλούς Έλληνες», επισημαίνει το περιοδικό «Focus» και προσθέτει: «Οι εθνικιστές και οι συντηρητικοί διαφωνούν προγραμματίζοντας διαδηλώσεις για την Κυριακή».

Σε ανάλυσή της, η εφημερίδα Bild αναφέρεται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τον Οκτώβριο, αλλά πριν από το καλοκαίρι, καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαιτούμενη η δύναμη και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να περιμένει.

«Η κερδισμένη ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι λοιπόν το τέλος. Είναι μόνο η αρχή. Διότι ο Τσίπρας βρίσκεται χωρίς δική του πλειοψηφία. Η μόνη ερώτηση είναι: πότε θα γίνουν εκλογές; Ο Τσίπρας θέλει οι εκλογές να διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο. Μπορεί όμως και να γίνουν ήδη τον Μάρτιο, εάν χάσει την ψηφοφορία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ», σημειώνεται στο δημοσίευμα, ωστόσο διευκρινίζεται ότι φαίνεται πως υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η εφημερίδα εκτιμά ακόμη ότι το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο εγείρει τον κίνδυνο νέων εκλογών, καθώς δεν θα μπορεί εύκολα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Περιγράφει μάλιστα το ενδεχόμενο ως το χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία και για τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά, γράφει η γερμανική Die Welt. Το κοινοβούλιο της Αθήνας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό Τσίπρα την Τετάρτη το βράδυ. «Ο Τσίπρας είχε θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης λόγω της διαμάχης για μια συμβιβαστική συμφωνία με την “Μακεδονία”» γράφει η Die Welt και προσθέτει: «Η διαμάχη προκλήθηκε κυρίως λόγω του συμβιβασμού για το όνομα που ο Τσίπρας διαπραγματεύτηκε με την πΓΔΜ. Ως εκ τούτου, η γειτονική χώρα θα πρέπει να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, αυτός ο συμβιβασμός δεν γίνεται δεκτός από τους Έλληνες συντηρητικούς και τους εθνικιστές», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε οριακά ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή» γράφει η γερμανική FAZ προσθέτοντας ότι 151 από τους 300 βουλευτές υποστήριξαν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. «Αυτή η απόφαση μπορεί να σταματήσει τη διαμάχη στην Ελλάδα για το νέο όνομα της Μακεδονίας», εκτιμά η FAZ.

151 βουλευτές σε σύνολο 300 στο ελληνικό κοινοβούλιο υποστήριξαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, γράφει το περιοδικό Der Spiegel. «Τώρα μπορεί να υπογραφεί η συμφωνία με τη Μακεδονία, η οποία πρόκειται να τερματίσει μια διαφωνία δεκαετιών» τονίζει το γερμανικό περιοδικό. « Ο Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου λόγω της διαφωνίας του για τη συμφωνία με τη "Μακεδονία"», γράφει το Spiegel και προσθέτει ότι και «η αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία απορρίπτει τη συμφωνία του Τσίπρα με την πΓΔΜ». Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Το Κοινοβούλιο της Αθήνας πρέπει τώρα να κυρώσει τη συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, την οποία η Ελλάδα είχε μπλοκάρει λόγω της διαφωνίας για το ονοματολογικό, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης και ο δρόμος πλέον ανοίγει για το κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία με την FYROM", υπογραμμίζει το Euronews.

Για μια "παθιασμένη ομιλία" που έκανε την Τρίτη στο ελληνικό κοινοβούλιο ο κος Τσίπρας κάνουν λόγο στο άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας επίσης τον "καταλυτικό ρόλο" που διαδραμάτισε στις εξελίξεις η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Βουλή επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Τσίπρα σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την οποία ζήτησε από τους Έλληνες βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνησή του για να ολοκληρώσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της τετραετούς θητείας της.

Εν μέσω απειλών, η Βουλή των Ελλήνων έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού, γράφει η ισπανική El Pais. “Μετά από δύο ημέρες συζητήσεων μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων της συμφωνίας με τη ‘Μακεδονία’, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε τη στήριξη 151 βουλευτών στο Κοινοβούλιο (σε σύνολο 300). H ισπανική εφημερίδα αναφέρει με έμφαση ότι η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της λόγω της πρόθεσής της να ψηφίσει υπέρ του Τσίπρα. Άλλοι πολιτικοί που είχαν επίσης ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Τσίπρα και της συμφωνίας με τα Σκόπια έχουν δεχτεί απειλές. Η κα Παπακώστα δέχτηκε απειλητικά μηνύματα με εικόνες σπασμένων κεφαλιών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στο βορρά, όπου συγκεντρώνονται οι εθνικιστές, έχουν εμφανιστεί αφίσες με φωτογραφίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορίες για προδοσία. Οι υπερεθνικιστικές οργανώσεις οργανώνουν διαδήλωση εναντίον της συμφωνίας με τα Σκόπια στην Αθήνα στις 22 του μηνός, γράφει η El Pais.


Σκοπιανά ΜΜΕ: Η ψήφος εμπιστοσύνης στον Τσίπρα ανοίγει το δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε από την Βουλή η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, εκτιμούν τα περισσότερα ειδησεογραφικά ΜΜΕ των Σκοπίων.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Telma των Σκοπίων αναφέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, θα έχει θετική κατάληξη για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τα ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του μετά την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα των ΑΝΕΛ, του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των διαφωνιών του αρχηγού του κόμματος αυτού, του Πάνου Καμμένου, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα ΜΜΕ θυμίζουν επίσης ότι τα Σκόπια, με ρηματική διακοίνωση προς την Αθήνα, ενημέρωσαν και επίσημα ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες στην πΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος και την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.


ΣΧΟΛΙΑ (7)

Καλλ

ΚΑΙ Η Ε.Ε.ΘΑ ΞΗΛΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟ(Ρ)ΠΙΑ ΘΑ ΣΚΟΡΠΙΣΟΥΝ. ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ,ΑΚΟΥΕΙ Ο ΘΕΟΣ.

αυτός είναι καφές

Ερώτηση προς συριζα πόσες φορές ζητήσατε εκλογές 2012 - 2014 από την ΝΔ και πόσες σας ζήτησε η ΝΔ μέσα σε 4 χρόνια αδωνη γεωργιαδη πόσες πες μας ξυπνάτε συριζαιοι κάνατε πολλά που δεν έφταναν τα πόδια σας

tsirko

To τσιρκο της μασας σε απαρτια.Πληρη.

...

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει...

Κουρελού

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

Δημήτρης

Οι Ευρωπαίοι έπρεπε να εκπαραθυρώσουν την Ελλάδα άμεσα από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από την πρώτη στιγμή της χρεωκοπίας, αντί να ανέχονται ελιγμούς της ΝΔ που θίγουν βαθιά την Ευρωπαϊκή Ιδέα και τη Δημοκρατία. Πρόκειται για σοβαρό σφάλμα που πληρώνουν τώρα με την συνολική αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτέλεσμα της άθλιας πελατοκρατίας στη χώρα μας.

Μ. ΠΑΣΟΚ

Όλα τα κανάλια ων ευρωπεων σχολιαζουν θετικά τον τσίπα για το ξεπούλημα της Μακεδονίας Πλέον ο ελληνικός λαός θα έχει το λόγο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ioannis

Ποιοι θα  στελεχώσουν τις  υπόλοιπες θέσεις  - Μητσοτάκης: Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές της αξιοκρατίας και της αμεροληψίας για την ανεξαρτησία της Επιτροπής - Κυβερνητικές πηγές: Τα βιογραφικά διαψεύδουν όσους έσπευσαν να αποδώσουν προθέσεις χειραγώγησης

67
mitsotakis243

Περαιτέρω μείωση του συντελεστή στο 20% από τα εισοδήματα του 2020 - Τη ρύθμιση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα  - Προσκλητήριο για επενδύσεις σήμερα στο Παρίσι - Το απόγευμα το τετ α τετ με τον Μακρόν

75
4854510

Όπλο στη φαρέτρα του πρωθυπουργού και η απόφαση του ΚΑΣ που ανοίγει το δρόμο για να ξεμπλοκάρει η μεγάλη επένδυση - Ανάπτυξη και ελληνοτουρκικά στην ατζέντα της συνάντησης με τον Εμανουέλ Μακρόν

13