Θρίλερ στην ΚΟ των ΑΝΕΛ με Καμμένο-βουλευτές

Θρίλερ στην ΚΟ των ΑΝΕΛ με Καμμένο-βουλευτές

«Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών» τουίταρε - Στη συνεδρίαση της ΚΟ απέτυχε να λάβει έγκριση για αποχώρηση από την κυβέρνηση - Αρνείται ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ότι ζήτησε εξουσιοδότηση για παραίτηση από την κυβέρνηση - Άγνωστο πότε θα γίνει η συνάντηση Καμμένου-Τσίπρα - «Δεν υπάρχει δήλωση ότι παραιτούμαι» είπε το πρωί

kammenos_main01
Με ήττα του Πάνου Καμμένου ολοκληρώθηκε η πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας καθώς η απόπειρά του να αποσπάσει την έγκρισή τους να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και από την κυβερνητική πλειοψηφία έπεσε στο κενό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιχείρησε να λάβει την εξουσιοδότηση των βουλευτών του ότι συμφωνούν να αποχωρήσουν από  τους υπουργικούς θώκους αίροντας ταυτοχρόνως την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, όμως η προσπάθειά του απέβη άκαρπη. Οι παριστάμενοι υφυπουργοί, βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ δεν έδωσαν την εξουσιοδότησή τους στον Πάνο Καμμένο να «διατάξει» την παραίτησή τους από την κυβέρνηση όταν (και αν) η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει προς κύρωση στη Βουλή, κατηγορώντας τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι ευθύνεται γιατί με τους χειρισμούς του οδήγησε το κόμμα σε στρατηγικό αδιέξοδο.

«Δεν ζήτησα εξουσιοδότηση» λέει -σύμφωνα με πληροφορίες- σε συνομιλητές του ο Πάνος Καμμένος αρνούμενος τις πληροφορίες που διακινούνται από βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ενδεικτικό των νέων θέσεων του προέδρου των ΑΝΕΛ είναι το νέο τουίτ που ανέβασε ο κ. Καμμένοςλίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του:

Κοινοβουλευτικές πηγές επιμένουν πάντως ότι ο Πάνος Καμμένος ζήτησε έγκριση με σκοπό να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και να συνεννοηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αποχωρήσουν όλα τα στελέχη και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που μετέχουν στην κυβέρνηση και παράλληλα να ζητήσει την δέσμευση του πρωθυπουργού πως δεν θα τους επαναφέρει σε υπουργεία ή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρξε έντονη αντίδραση από τα στελέχη που μετείχαν στην συνεδρίαση τα οποία εκτός από την επι της ουσίας διαφωνία τους με την πρόταση εξήγησαν ότι το ζήτημα πρέπει να επανατεθεί όταν θα υπάρξει απαρτία. Ειδικότερα, υπογράμμισαν ότι από την συνεδρίαση λείπει η κυρία Ελενα Κουντουρά, η κυρία Μαρία Χρυσοβελώνη και ο κ. Τέρενς Κουίκ. «Δεν έχει υπάρξει απόφαση και ανακοίνωση διαγραφής τους εκτός αν τους έχεις διαγράψει και δεν μας το λες» φέρεται να ειπώθηκε μεταξύ άλλων.

Με την άποψη του Πάνου Καμμένου στοιχήθηκαν μόνο η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης. Η πλειονότητα των υπολοίπων παρισταμένων δηλαδή ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, οι βουλευτές Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις και ο υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης (δεν είναι βουλευτής) ετάχθησαν υπέρ της άποψης να επαναληφθεί η συνεδρίαση της διευρυμένης ομάδας των ΑΝΕΛ τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή της της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, της υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη και των υπολοίπων βασικών στελεχών που απουσίαζαν από τη σημερινή σύναξη.

Κλείσιμο
Πλην της κυρίας Κόλλια-Τσαρουχά και του κ. Κατσίκη που ευθυγραμμίστηκαν με τις απόψεις του Πάνου Καμμένου, τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ που συμμετείχαν στη συζήτηση εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τους χειρισμούς του προέδρου των ΑΝΕΛ και ζήτησαν ξεκάθαρα να είναι παρόντες όλοι οι βουλευτές προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι στην κυβέρνηση Τσίπρα. 

Η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ τάχθηκαν με σαφήνεια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα Σκόπια για την αναθεώρηση του συντάγματος στη γειτονική χώρα. Αναμένοντας τις αποφάσεις των Σκοπιανών, δηλαδή την οριστική έγκριση ή απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά τους, ο κ. Καμμένος είπε ότι αναβάλει και την προγραμματισμένη για σήμερα τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star. Σε μια νέα ελαφρά κυβίστηση προέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή των Ελλήνων παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι δεν θα προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες -δηλαδή στην προαναγγελθείσα παραίτηση του από την κυβέρνηση Τσίπρα- προτού επισημοποιηθεί η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων. «Ούτε έχω υποβάλλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί να προδικάσει η ΝΔ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, ούτε έχω δηλώσει εγώ πουθενά επισήμως ή ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση» δήλωσε επισήμως ο κ. Καμμένος στη Βουλή ενώπιον βουλευτών και της στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Καμμένος: Δεν υπάρχει δήλωση ότι παραιτούμαι

Σε μια νέα ελαφρά κυβίστηση προέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή των Ελλήνων παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι δεν θα προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες -δηλαδή στην προαναγγελθείσα παραίτηση του από την κυβέρνηση Τσίπρα- προτού επισημοποιηθεί η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων. «Ούτε έχω υποβάλλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί να προδικάσει η ΝΔ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, ούτε έχω δηλώσει εγώ πουθενά επισήμως ή ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση» δήλωσε επισήμως ο κ. Καμμένος στη Βουλή ενώπιον βουλευτών και της στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. 

«Οι βουλευτές της ΝΔ δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μια διαδικασία με έναν υπουργό που τελεί υπό παραίτηση» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας στη συζήτηση που γίνεται αυτή την ώρα στην επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής για τα ΑΩ των F-16 δίνοντας αφορμή στον Πάνο Καμμένο να παραδεχθεί εμμέσως ότι θα αποχωρήσει από το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Άμυνας αφού οι Σκοπιανοί υπερψηφίσουν οριστικά τη Συνταγματική Αναθεώρηση με την οποία θα επισημοποιηθεί η μονογραφή της Συμφωνίας των Σκοπίων από την γειτονική χώρα.

«Δεν τελώ υπό παραίτηση, δεν υπάρχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη δήλωση που να λέει ότι εγώ παραιτούμαι, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη βουλή των Σκοπίων» απάντησε ο Πάνος Καμμένος.

Η δήλωση αυτή του κ. Καμμένου έγινε στο ξεκίνημα της  κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Εθνικής 'Αμυνας - Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής, αναφορικά με την τροπολογία που αφορά την αναβάθμιση των F-16, ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων της Lockheed, κι εώ οι βουλευτές της ΝΔ αποχωρούσαν από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι επιτροπές.

Μόλις η ΝΔ, δια του Κωνσταντίνου Τασούλα, δήλωσε ότι αποχωρεί από τη συνεδρίαση και θα συζητήσει τα θέματα αυτά με τον διάδοχο του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, ο Πάνος Καμμένος επισήμανε: «Απερχόμενος υπουργός δεν είμαι, ούτε τελώ υπό παραίτηση».

Και συνέχισε ο Πάνος Καμμένος: «Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί να προδικάσει η ΝΔ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, ούτε έχω δηλώσει εγώ πουθενά επισήμως ή ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση. Πρόκειται για μια κίνηση της ΝΔ προσβλητική για το κοινοβούλιο, προσβλητική για την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Δείτε τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου:


Καμμένος: Δεν υπάρχει δήλωση ότι παραιτούμαι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης