Χουλιαράκης: Η αύξηση φόρων και η περιστολή δαπανών ανέτρεψαν τα σχέδια για Grexit

Χουλιαράκης: Η αύξηση φόρων και η περιστολή δαπανών ανέτρεψαν τα σχέδια για Grexit

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε την σκληρή μνημονιακή πολιτική - Είπε ότι οι εξαγγελίες της ΝΔ κοστίζουν 9 ,7 δισ. ευρώ και κάλεσε τους πολίτες να ρωτήσουν από που θα χρηματοδοτηθούν 

xoul
Στο δημοσιονομικό μείγμα αύξησης φόρων και περιστολής κρατικών δαπανών εντοπίζει την επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο  Γιώργος Χουλιαράκης ομολογώντας στην συζήτηση του κρατικού  προϋπολογισμού  ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία τριετία ήταν της σκληρής μνημονιακής πολιτικής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι το 2015 η κυβέρνηση έπρεπε να ανατρέψει τα σχέδια των δανειστών για Grexit και πρόσθεσε: «Αυτό περιελάμβανε αύξηση φόρων και περιστολή δαπανών σε συνδυασμό με γενναία αναδιάρθρωση του χρέους ώστε οι ακαθάριστες ανάγκες του δημοσίου να παραμείνουν κάτω του 15% μεσοπρόθεσμα. Με τον τρόπο αυτό εκμηδενίστηκαν οι ακραίοι κίνδυνοι που ταλάνισαν την χώρα και αναφέρομαι στον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι για την δεινή θέση της χώρας το 2015 ευθύνονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και υπογράμμισε πως οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβαν «σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας με ευάλωτο τραπεζικό σύστημα και εταίρους που προετοίμαζαν το grexit. Μπροστά στα οξεία προβλήματα η κυβέρνηση επέλεξε την μόνη ενδεδειγμένη αλλά δύσκολη στρατηγική της ανάκτησης της δημοσιονομικής ισορροπίας και αξιοπιστίας».

Αναφορικά με το πρόγραμμα που παρουσίασε η ΝΔ στο πρόσφατο συνέδριό της είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση «Έχετε συνείδηση του κόστους που συνεπάγεται;».

«Στην τετραετία τα μέτρα της ΝΔ κοστίζουν 9 ,7 δισ. ευρώ» είπε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει «λέω στον κόσμο πως όταν του υπόσχονται τέτοια μέτρα να ρωτά από πού θα χρηματοδοτηθούν».

«Ή η ΝΔ δεν είναι ειλικρινής - και δεν το πιστεύω - ή σκοπεύει να μειώσει δραματικά δαπάνες μισθούς και συντάξεις - που δεν το αποκλείω – ή αυτό που θεωρώ πιο πιθανό είναι ότι πιστεύει πως η επιθετική μείωση φόρων είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Η μείωση 5,3 δις ευρώ φόρων θα οδηγήσει σε τόνωση της ανάπτυξης. Αυτή η άποψη είναι επικίνδυνη γιατί οδηγεί σε νέο εκτροχιασμό και περιπέτειες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης