Νίκος Παππάς: Πολιτικές συγγένειες και μπίζνες με την Κύπρο

Νίκος Παππάς: Πολιτικές συγγένειες και μπίζνες με την Κύπρο

Τα περίεργα επισκεπτήρια του Νίκου Παππά στις κεντρικές φυλακές της Κύπρου και η σχέση του με τους δικηγόρους Αρτέμη Αρτεμίου και Λάμπρο Πιερή

nick12
Τα όσα αποκαλύπτουν τα ΜΜΕ της Ελλάδας, για τις σχέσεις του υπουργού ψηφιακής πολιτικής Νίκου Παππά, με τους δικηγόρους Αρτέμη Αρτεμίου και Λάμπρο Πιερή, που ήταν συνεταίροι σε κοινό δικηγορικό γραφείο, δημιουργούν ερωτηματικά στη Κύπρο.

Νομικοί κύκλοι, που γνωρίζουν τους δύο δικηγόρους, θεωρούν πως το γραφείο τους χρησιμοποιήθηκε από τον Νίκο Παππά, ο οποίος ωστόσο σήμερα τους αφήνει εκτεθειμένους, καθώς δεν ξεκαθαρίζει τη κατάσταση αφήνοντας να αιωρούνται υποψίες για τον ρόλο τους.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι πιθανόν να υπάρχει και κάποιου είδους πολιτική σχέση, αφού τόσο ο Πιερής, όσο και ο Αρτεμίου είναι μέλη του ΑΚΕΛ (κομμουνιστικό κόμμα Κύπρου). Μάλιστα ο Λάμπρος Πιερή θήτευσε και σε δημόσιες θέσεις, για τις οποίες εθιμικά απαιτείται η πρόταση ή η έγκριση κάποιου πολιτικού κόμματος. Υπήρξε Αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης και Αντιπρόεδρος της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου. Παράλληλα είχε έντονη δράση και στα διοικητικά της ποδοσφαιρικής ομάδας Ομόνοια Λευκωσίας, με την οποία το ΑΚΕΛ διατηρεί μια ιδιότυπη σχέση, σε σημείο που διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι ελέγχεται πλήρως από το κόμμα.

Περίεργα επισκεπτήρια

Ένα άλλο στοιχείο που δημιουργεί εύλογες υποψίες για πιθανή πολιτική διασύνδεση των δραστηριοτήτων του Νίκου Παππά με τη Κύπρο, είναι και οι επισκέψεις του στις Κεντρικές Φυλακές για να συναντήσει τον κατάδικο Βενιζέλο Ζανέττο.

Ο Ζανέττος ήταν μέλος της Γραμματείας του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, υπεύθυνος για τα οικονομικά του κόμματος. Είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως και κατ έφεση για εκβιασμό του επιχειρηματία Νίκου Λίλλη, εξαναγκάζοντας τον να εξοφλήσει δάνεια παλιών παραγόντων της ποδοσφαιρικής ομάδας «Αλκή», ύψους 650 χιλιάδων ευρώ, απειλώντας τον ότι αν δεν το έκανε θα δημιουργούσε προβλήματα στην υλοποίηση επένδυσης στην οποία είχε εμπλακεί η το Ταμείο Συντάξεων των υπαλλήλων της CYTA (ΟΤΕ Κύπρου). Ο Βενιζέλος Ζανέττος θα μπορούσε να δημιουργήσει τέτοια προβλήματα αφού στη κυβέρνηση βρισκόταν ο Δημήτρης Χριστόφιας πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο Νίκος Παππάς ως νέος υπουργός επικρατείας της κυβέρνησης Τσίπρα συνόδευσε τον πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο του 2015 στη Κύπρο. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στα «Φυλακισμένα Μνήματα» για να καταθέσει στεφάνη στους τάφους των ηρώων, ο Νίκος Παππάς αποχώρησε από την εκδήλωση και πήγε στις Κεντρικές Φυλακές (ακριβώς δίπλα) για να συναντήσει τον κατάδικο Βενιζέλο Ζανέττο παρά το ότι δεν υπήρχε ώρα επισκεπτηρίου. Ωστόσο πήρε άδεια από τον υπουργό δικαιοσύνης και τη διευθύντρια των φυλακών. Υπήρξε ακόμα ένα τέτοιο επισκεπτήριο από τον κ. Παππά στις Φυλακές. Ο Βενιζέλος Ζανέττος δεν ήταν από τα στελέχη του ΑΚΕΛ που τύγχαναν προβολής για πολιτικής φύσεως θέματα, αλλά χειριζόταν τα οικονομικά του κόμματος. Το ότι ένας νέος υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης επέλεξε να τον συναντήσει στις Φυλακές δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά τα οποία ενισχύονται και από τις αποκαλύψεις που αφορούν τον κ. Παππά και τους δικηγόρους στη Κύπρο που επίσης σχετίζονται με το ΑΚΕΛ.Ο Βενιζέλος Ζανέττος στις 10 Αυγούστου του 2017 αποφυλακίστηκε με προεδρική χάρη και στη πρώτη δήλωση του, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ευχαριστώ δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά, ο οποίος ως Υπουργός Επικρατείας τότε, με επισκέφτηκε δύο φορές στις κεντρικές φυλακές».

Έκαναν τη δουλειά τους

Επειδή στη Κύπρο κυκλοφόρησαν –μέσω Ελλάδας – φήμες για έρευνα κατά των δικηγόρων Α. Αρτεμίου και Λ. Πιερή από τις κυπριακές αρχές, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. Όπως ανέφεραν στο protothema.gr, αρμόδιες πηγές, «η δημιουργία και η διαχείριση εταιρειών από δικηγόρος είναι εργασίες που εμπίπτουν στο επαγγελματικό τους πεδίο και αυτό δεν μπορεί να θεωρείται επιλήψιμο». Αν για κάποιες εταιρείες εγγεγραμμένες στη Κύπρο, υπάρχουν υποψίες, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ζητήσουν με αίτημα δικαστικής συνδρομής τη βοήθεια των κυπριακών αρχών. Κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης