Βίτσας: Να υπάρξει μεταβατικός μηχανισμός αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες

vitsas_avramop_brux


Ο Δημήτρης Βίτσας ζήτησε να δημιουργηθεί μεταβατικός μηχανισμός αλληλεγγύης και δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης – Στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί οι ροές Αφγανών

Έναν μεταβατικό μηχανισμό αλληλεγγύης και δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης του μεταναστευτικού μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι την ολοκλήρωση της τροποποίησης του «Δουβλίνου» πρότεινε ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παρευρέθηκε στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην παρέμβασή του, κάλεσε τα κράτη - μέλη, παράλληλα με την εντατική προσπάθεια για ταχεία ολοκλήρωση στο θέμα του Κανονισμού του «Δουβλίνου» και μέχρι την κατάληξη, να εξετάσουν την δημιουργία του μεταβατικού μηχανισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει την ανακατανομή των προσφύγων ως αναπόσπαστο υποχρεωτικό μέρος του.

Ο κ. Βίτσας πρότεινε εθελοντική μεν συμμετοχή στον μεταβατικό μηχανισμό. Όμως, όσοι θα μετέχουν θα αναλαμβάνουν υποχρεωτικές δεσμεύσεις. Βασική πρόβλεψη θα είναι η ανακατανομή των προσφύγων, που όπως είπε, θα ωφελήσει τόσο τα κράτη - μέλη πρώτης υποδοχής, όσο και τα κράτη - μέλη προορισμού.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστήριξε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, επαναλαμβάνοντας ότι η αναθεώρηση του κανονισμού του «Δουβλίνου» θα πρέπει να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης.

Αυξήθηκαν οι αφίξεις Αφγανών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι αφίξεις Αφγανών πολιτών προς τη χώρα μας και κάλεσε τους ομολόγους του για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αφγανιστάν στους τομείς των επιστροφών, των προγραμμάτων επανένταξης και της καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης ανθρώπων. Στόχος είναι να μειωθούν οι ροές προς την Ευρώπη, μέσω της στήριξης του Αφγανιστάν και των χωρών που βρίσκονται στη διαδρομή προς την Ευρώπη.

Επίσης, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Δημήτρης Βίτσας πραγματοποίησε τριμερή συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Πορτογάλο υπουργό Εσωτερικών, Εντουάρντο Καμπρίτα, καθώς και διμερή συνάντηση με τον Ιρλανδό υπουργό Δικαιοσύνης και Ισότητας, Τσάρλι Φλάναγκαν.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Φανή

Αλληλεγγύη για τους Έλληνες ζητάμε και όχι για τους λαθροέποικους. Δεν γίνεται πουθενά πόλεμος, δεν υπάρχουν πρόσφυγες, μόνο έποικοι.

Κυνικός

Να "εντάξουμε" τους Αφγανους, προτείνουν τα συριζομπαζα. Γελάνε και τα τσιμέντα της Κουμουνδουρου... Να πάνε να πνιγούνε ο Βιτσας και τα αφγανα του...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Tsipras

Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του PES, Σεργκέι Στάνιτσεφ και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ