Γενί Σαφάκ: Η επίσκεψη της Ντόχερτι στο γεωτρύπανο της Exxon είναι σαφές μήνυμα προς την Τουρκία

Γενί Σαφάκ: Η επίσκεψη της Ντόχερτι στο γεωτρύπανο της Exxon είναι σαφές μήνυμα προς την Τουρκία

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι, όχι με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, αλλά με τις αμερικανικές δυνάμεις», αναφέρει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα για την επίσκεψη της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο γεωτρύπανο της Exxon Mobil, στην Κύπρο

dc39d82b-exxon-mobil-lakkotryphs-christodoulides-doherty02-777x437
Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», ερμηνεύει την επίσκεψη της Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι, στο γεωτρύπανο της Exxon Mobil, ως σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

Ο αμυντικός αναλυτής, Τουράγ Ογούζ, αναφέρει στην εφημερίδα ότι «πρέπει να ερμηνεύσουμε καλά και να αντιληφθούμε σωστά αυτή την επίσκεψη. Με την επίσκεψη αυτή της πρέσβειρας, οι ΗΠΑ κηρύττουν επισήμως ότι βρίσκονται πίσω από την 'παρανομία' της ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου».

Ο ίδιος αναλυτής, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, αναφέρει ότι προηγουμένως οι ΗΠΑ δεν είχαν φανερώσει τόσο καθαρά τη στάση τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «το γεωτρύπανο δεν είναι στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, αλλά στις αμφισβητούμενες περιοχές της Κύπρου» και ότι «η Τουρκία επειδή είναι εγγυήτρια δύναμη έχει ευθύνη να προστατεύσει τα δικαιώματα της 'Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου'('ΤΔΒΚ')». Όπως υποστηρίζει, «το τεμάχιο 10 είναι γκρίζα περιοχή μεταξύ της 'ΤΔΒΚ' και της ελληνοκυπριακής διοίκησης», προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ επέλεξαν μια προβληματική περιοχή».

Η εφημερίδα δημοσιεύει χάρτη με τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή σε τρεις περιοχές γύρω από την Τουρκία, στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «έχουν απλώσει σαν χταπόδι τα πλοκάμια τους γύρω από την Τουρκία».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι, όχι με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, αλλά με τις αμερικανικές δυνάμεις», αναφέρει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης