Ακιντζί: Οι Τουρκοκυπριοι δεν θα δεχθούν να έχουν μειονοτικά δικαιώματα σε ένα ενιαίο κράτος

TXIn2w5ryRghVpf7rfRl

Δεν θα δεχθούν να είναι υπό την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων είπε σε συνέντευξη τύπου ο Μουσταφά Ακιντζί και τόνισε πως τώρα ήρθε η ώρα των αποφάσεων αλλά όχι με λογική μειοψηφίας και πλειοψηφίας

Ο Τουρκοκυπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου ανέφερε πως δεν αποκλείει συζητηση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς τις συνιστώσες πολιτείες, αλλά να τεθεί απτά στο τραπέζι σε μια διαδικασία όχι ανοικτού τέλους και επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Ο κ. Ακιντζί παρέπεμψε στην αναμενόμενη δεύτερη επίσκεψη στην Κύπρο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ για να καθορισθούν οι όροι αναφοράς.

Στην αρχική του τοποθέτηση στην συνέντευξη τύπου ο Τουρκοκυπριος ηγέτης είπε ότι ήθελε να απευθυνθεί και προς τις δύο, αλλά και τις άλλες κοινότητες, στην Κύπρο και πως δεν πρόκειται για μια απάντηση μόνο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ούτε θέλει να υποδαυλίσει μια εκστρατεία αλληλοκατηγοριών, αλλά να διαφωτίσει για κάποια θέματα που έπρεπε να διασαφηνιστούν.

Για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου ο κ. Ακιντζί είπε ότι «άργησε λίγο αλλά στο τέλος έγινε. Χωρίς αμφιβολία ο στόχος μας δεν περιορίζεται μόνο στο να ανοίξουν νέα οδοφράγματα. Ο άμεσος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια δομή όπου δεν θα χρειάζονται σύνορα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Γι’ αυτό όμως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτή».

Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ήρθε και παρήλθε χρόνος που πρέπει και οι δύο πλευρές αλλά και τρίτοι να αξιολογήσουν γιατί εδώ και 50 χρόνια δεν μπόρεσε να εξευρεθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Αυτοί που είναι ρεαλιστές, είπε, γνωρίζουν ότι η φόρμουλα που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και αυτό γιατί είναι ξεκάθαρο πως οι Τουρκοκυπριοι δεν πρόκειται να δεχθούν να έχουν μειονοτικά δικαιώματα σε ένα ενιαίο κράτος των Ελληνοκυπρίων και να είναι υπό την κυριαρχία τους.

Θεωρεί δε ότι είναι φανερό πως ακόμα και αν κάποιοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι υπέρ της ιδέας των δύο χωριστών κρατών, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνοκυπριακής κοινότητας δεν θα εγκρίνει την δημιουργία δύο χωριστών κρατών.

Η συνέχιση του σημερινού καθεστώτος, είπε, εμπεριέχει διαφορετικούς κινδύνους και για τις δύο κοινότητες, γι’ αυτό και ο δρόμος της λογικής για μια συμφωνία περνά μέσα από το ομοσπονδιακό πλαίσιο.

Αφερόμενος στην πρόταση του κ. Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων αναφέρεται σε πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ, σε εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 όπως και αλλού. «Σε κάθε απόφαση υπάρχει το στοιχείο ότι η κυριαρχία θα προέρχεται ισότιμα και από τις δύο κοινότητες, το καθεστώς και οι αρμοδιότητες των δύο συνιστωσών πολιτειών θα είναι ίσιο, μεταξύ των δύο κοινοτήτων οι σχέσεις δεν θα καθορίζονται ως σχέσεις πλειοψηφίας – μειοψηφίας».

Ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε επίσης ότι η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει και αριθμητική ισότητα σε κάθε ομοσπονδιακό θεσμό, αλλά θα έχει το νόημα της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις όλων των οργάνων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το θέμα της μίας θετικής ψήφου από κάθε πλευρά έχει συζητηθεί και για παράδειγμα στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα έχει αναλογία 7:4, αυτή η αρχή έγινε αποδεκτή. Επιπλέον, είπε, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας συμφωνήθηκε οι αποφάσεις να λαμβάνονται μαζί από τον Πρόεδρο και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Ακιντζί θεώρησε ότι εάν ακολουθηθούν οι εξηγήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ μπερδεμένη».

Σχολιάζοντας το παράδειγμα του Προέδρου Αναστασιάδη για τον αγωγό East Med, ο Τουρκοκυπριος ηγέτης είπε ότι αυτό έδειξε πως «πρώτον, ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί πλέον άκυρη την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων υπουργών στο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει συμφωνηθεί. Δεύτερον, δεν βλέπει τα θέματα ενέργειας ως ζωτικής σημασίας πεδίο για τους Τουρκοκύπριους, επειδή – σύμφωνα με την δική του έκφραση – αποδέχεται οι Τουρκοκυπριοι να έχουν το δικαίωμα μιας θετικής ψήφου σε θέματα ζωτικής σημασίας γι’ αυτούς».

Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε ο Τουρκοκυπριος ηγέτης, τα έργα φυσικού αερίου και καυσίμων, ακόμα και εάν δημιουργηθεί μια ομοσπονδία, κατά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα είναι θέματα που θα αφορούν μόνο την ελληνοκυπριακή κοινότητα. «Υπάρχει μια λογική εξήγηση γι’ αυτό;». Θεώρησε δε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τα όσα δήλωσε δεν υποστηρίζει την έλευση αερίου μέσω της Τουρκίας που κατά τον κ. Ακιντζί είναι πιο λογική, φτηνή και συμφέρουσα δίοδος, ούτε μετά την λύση του Κυπριακού.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

SPYROS

Ακιντζι, αποδεικνυεις για ακομη μια φορα οτι ολοι οι τουρκοι (συμπεριλαμβανομενων και των τουρκοκυπριων) ακολουθουν το ιδιο δογμα ανεξαρτητως ιδεολογιων και πολιτικων τασεων. Εσυ σαν δηθεν προοδευτικος ανθρωπος δεν θα ηθελες να αποκοπεις απο την αγκαλια της Τουρκιας που σας βλεπει σαν επαρχια της? Απο οτι φαινεται οχι. Μιλας και συμπεριφερεσαι σαν τουρκος γιατι τετοιος εισαι, τουρκος! Σε ποια χωρα του κοσμου ειδες ρε Ακιντζι να εχουν τα ιδια δικαιωματα στις αποφασεις η μειοψηφια με την πλειοψηφια? Με την ηλιθια λογικη σου, ζητας απο τους ελληνοκυπριους να αυτοκτονησουν αφου αν δεχτουν αυτα που λες τοτε θα ειναι υποχρεωμενοι να διοικειται ουσιαστικα η Κυπρος απο την Τουρκια αφου οι οποιες αποφασεις θα παιρνονται θα ειναι η Φωνη της Τουρκιας που θα επιβαλλονται μεσω των τουρκοκυπριων και τις οποιες θα πρεπει να αποδεχτει η ελληνοκυπριακη πλευρα αλλοιως θα υπαρχει συνεχης ακυβερνησια. Με τετοια μυαλα συνεχιστε να ζειτε σαν περιθωριακοι τουρκοι επαιτες της τουρκικης ελεημοσυνης γιατι δεν ειστε αξιοι για τιποτα καλυτερο.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Δε θα εχει η τουρκικη μειονοτητα στο κυπριακο κρατος ουτε περισοτερα ουτε λιγωτερα δικαιωματα,προνομια προστατες εγγυησεις και εγγυητες απο οσα και ο,τι εχουν ολες οι μειονοτητες που βρισκονται και διαβιουν σε ολα τα κρατη που αναγνωριζει ο ΟΗΕ. Οι Τουρκοι της Κυπρου δηλαδη θα ειναι ισοτιμοι πολιτες με τους αλλους και θα υπακουουν στην Αρχη της Δημοκρατιας πλειοψηφια-μειοψηφια με την ατομικη τους ψηφο και μονο.Αλλιως οι τουρκοκυπριοι θα βλεπουν τους Ελληνοκυπριους να ευημερουν και θα τους τρεχουνε τα σαλια τους μια ζωη!

Εicke

Γι αυτο καθιστε εκει μονοι σας να ειστε οι τσοντες του τουρκων και να ζειτε με οτι σας πεταει στο πιατο ο Ερντογαν.

τι λέει ρε ο άνθρωπος

και θα δεχθεί η πλειοψηφία να αποφασίζει η μειοψηφία? Και ούτε καν η μειοψηφία αλλά η Τουρκία, ένα ξένο κράτος? Βέτο θα έχουν στην πολιτεία τους. Στο ενιαίο κράτος αποφασίζει η πλειοψηφία.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΓΥΦΤΟΙ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ !!!

ΤΟ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ Κ ΕΜΕΙΣ - ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ Κ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ 40% ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Κ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΙΣΟΤΗΤΑ Κ ΔΙΖΩΝΙΚΗ-ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ !!!

Νικος

Φτιάξτε επιτέλους δύο χωριστά κράτη να τελειώνουμε. Αν βάλλουν τους Τούρκους συνέταιρους, μόνο μπελάδες θα αποκτήσουν. Οι λύσεις είναι δύο : ενιαίο κράτος με ισότιμους κύπριους πολίτες ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής ή δύο ξεχωριστά κράτη. Τα υπόλοιπα είναι για νάχουμε να παιδευόμαστε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

georgoulis_main

Μετά τα «όχι» από τον Π. Γιαννάκη, τον Γ. Καπουτζίδη, πρωτοκλασσάτα στελέχη όπως ο Ν. Φίλης, ο Γ. Δραγασάκης, η Έφη Αχτσιόγλου το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος κλείνει με τον ηθοποιό Αλέξη Γεωργούλη - Και ο Ρος Ντέιλι στο ευρωψηφοδέλτιο

52