Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μπιλιάρδο στις πλάτες των κληρικών τα περί 10.000 προσλήψεων

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μπιλιάρδο στις πλάτες των κληρικών τα περί 10.000 προσλήψεων

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας εξέφρασε την άποψη  ότι αποτελεί αναγκαιότητα αφενός να «ακουστούν κι οι κληρικοί, αφετέρου να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, άμεσα,  για να τεθούν «κόκκινες γραμμές»

messinias-xrisostomos
Στην εκτίμηση ότι οι δηλώσεις Τζανακόπουλου περί πρόσληψης 10.000 δημοσίων υπαλλήλων, με την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους , παραπέμπουν σε «παιχνίδι μπιλιάρδου» που μοιάζουν να παίζουν ο Αρχιεπίσκοπος, η Κυβέρνηση κι οι Ιεράρχες στις πλάτες των Κληρικών, προέβη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον Σκάι, εξέφρασε την άποψη του ότι αποτελεί αναγκαιότητα αφενός να «ακουστούν κι οι κληρικοί, αφετέρου να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, άμεσα, όχι για να αποφασιστεί το αν η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή ή όχι αλλά για να τεθούν «κόκκινες γραμμές» και να ξεκινήσει διάλογος από τον οποίο θα προκύψει το αν θα υπάρξει υλοποίηση ή όχι.

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μπιλιάρδο στις πλάτες των κληρικών τα περί 10.000 προσλήψεων


«Κόκκινη γραμμή είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσει η μισθοδοσία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνταξιοδοτική δυνατότητα και οι υπάρχοντες συνταξιούχοι κληρικοί.

Το βασικό μέχρι στιγμής είναι ότι παύουν να έχουν την ιδιότητα των δημοσίων υπαλλήλων οι κληρικοί, και το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι όλοι αυτή η οικονομική ενίσχυση που φαίνεται να παίρνει ο κλήρος είναι με την μορφή επιδότησης ενώ μέχρι τώρα ήταν συμβατική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας απέναντι στην εκκλησία για ό,τι είχε προσφέρει.

Κλείσιμο
Κάθε τι που έχει μορφή επιδοματική δεν φέρει στοιχεία σταθερού και προκαλεί αβεβαιότητα αντίθετα με ό,τι είναι νομικά θεσμοθετημένο ως συμβατική υποχρέωση.
Το πλαίσιο θα με βρει θετικό όταν αποσαφηνιστούν τα 30 και πλέον στοιχειά που πρέπει να διαλευκανθούν». Τόνισε ο Μητροπολίτης, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι, κατά την άποψη του, τόσο εύκολο να εφαρμοστεί αυτό που έχει μέχρι στιγμής δημοσιευθεί ως συμφωνία.

Συμπλήρωσε μάλιστα, πως απορία κι ανησυχία επικρατεί αυτή την ώρα ανάμεσα στους Κληρικούς καθώς δεν έχει υπάρξει ενημέρωση, ακόμη και για αυτό το πρώτο βήμα που έγινε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως παραθέτει, η συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και Αλέξη Τσίπρα ήταν έκπληξη καθώς ελάχιστοι γνώριζαν ή προσδοκούσαν ότι θα γίνει.

Επιπρόσθετα, Υπήρξε μια πολύ γενική-επιφανειακή ενημέρωση στην τελευταία ιεραρχία του Οκτωβρίου, ακόμη και για τους Μητροπολίτες.

"Έχει γίνει μια αρχή, αν κινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση θα αποδειχθεί μόνο αφού αποσαφηνιστούν τα προαναφερθέντα ασαφή σημεία.

Δεν θα την χαρακτήριζα πρόθεση συμφωνίας αλλά σχέδιο πάνω στο οποίο έχουν αποτυπωθεί κάποιες σκέψεις και που θα πρέπει να τεθεί στη βάσανο επεξεργασίας και διαλόγου για να αποσαφηνιστούν αφενός αυτές οι θέσεις, πρώτον γιατί περιέχουν πάρα πολλά ασαφή στοιχεία, και δεύτερον διότι αν καταλήξουμε εν τέλει στην συμφωνία, θα πρέπει να σχεδιάσουμε το πώς τα δεδομένα θα εφαρμοστούν και θα γίνουν πράξη. "

Εκφράζει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, δηλώνοντας πως με βάσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αντιλαμβάνεται κατ’ ουσίαν διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης