Μητσοτάκης για Σκόπια: Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε πριν, ούτε μετά τις εκλογές

Μητσοτάκης για Σκόπια: Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε πριν, ούτε μετά τις εκλογές

Δεν θα επιτρέψουμε «συριζοποίηση» του Συντάγματος -Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εθνικές εκλογές πριν να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών - Παιχνίδι επιδομάτων από την κυβέρνηση - Πογκρόμ πολιτικών διώξεων με ευτελισμένες εξεταστικές επιτροπές - Τι πρότεινε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - «Ναι» στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

mitsotakis_main02
Ξεκάθαρος ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα ζήτησε εθνικές εκλογές πριν να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει την υποχρέωση να περάσει τη συμφωνία πριν τις εκλογές με πρόσκαιρα ωφελήματα.Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη μήνυση του Νίκου Κοτζιά χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές η δικαιοσύνη να ερευνά εκατέρωθεν κατηγορίες υπουργών». «Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα η επιστολή της παραίτησης Κοτζιά και τα πρακτικά του επίμαχου υπουργικού συμβουλίου όταν έχουν γίνει αντικείμενο δικαστικής έρευνας;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Έκανε λόγο, ακόμα, για μια κυβέρνηση που ο Πάνος Καμμένος τη στηρίζει «γιατί υπάρχουν γραμμάτεια εκατέρωθεν» επισημαίνοντας ότι ενώ περιμένουμε να έρθει προς κύρωση η συμφωνία για τα Σκόπια στην Βουλή και «να δούμε αν ο κ. Καμμένος θα φύγει από την πόρτα ή από το παράθυρο».Όσον αφορά την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα υποχωρεί σε όλες τις κατατάξεις διεθνών οργανισμών προσθέτοντας ότι «κάποιοι εντός και εκτός Ελλάδος έχουν το θράσος να ισχυρίζονται τα πράγματα πάνε καλά είναι οι ίδιοι που ήθελαν να πανηγυρίσουν το τέλος του γ΄ Μνημονίου».

Επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει επιβάλει διαρκές μνημόνιο και πολυετή λιτότητα κάνοντας λόγο για παιχνίδι επιδομάτων από την κυβέρνηση για να δημιουργήσει δεσμεύσεις με ομάδες που η ίδια έχει οδηγήσει σε αυτή τη δυσχερή θέση.

Κυβέρνηση σκανδάλων οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Κλείσιμο
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική και για το περιβάλλον ανομίας κάνοντας ειδική αναφορά για τα πανεπιστήμια με την επισήμανση ότι «η κυβέρνηση ενθαρρύνει το περιβάλλον κατατρομοκράτησης φοιτητών και καθηγητών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο, επίσης, για απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης «ενω η ίδια η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει ή να αναβάλει την εισαγγελική έρευνα για το Μάτι για να προστατευτεί και να προστατεύσει πρόσωπα στο χώρο της αυτοδιοίκησης που σχετίζονται μαζί της». Έκανε λόγο, δεγια «πογκρόμ πολιτικών διώξεων από ευτελισμένες εξεταστικές επιτροπές».

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την υπόθεση του Θριάσιου αλλά και της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία έκανε λόγο για «κυβέρνηση Σκανδάλων οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυτό το συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο κάθε μέρα οι Έλληνες».

«Όσο πλησιάζει το τέλος του τόσο θα μαθαίνουμε και περισσότερα για τις σκοτεινές συναλλαγές τους» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση κάνει το Σύνταγμα «εργαλείο αποπροσανατολισμού»

Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να δραπετεύσει κάνοντας το Σύνταγμα «εργαλείο αποπροσανατολισμού». «Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε ξαφνικά τη συνταγματική αναθεώρηση εν μέσω του ηθικού και πολιτικού ναυαγίου της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση πάει να δρομολογήσει τσάτρα-πάτρα μια συνταγματική αναθεώρηση της τελευταίας στιγμής για να αποτρέψει κάθε μεγάλη θεσμική αλλαγή».

«Δεν θέλουν η Ελλάδα να πάει μπροστά ούτε να μείνει στάσιμη αλλά να την πάνε πίσω όπως έκαναν στην οικονομία, την παιδεία, την ασφάλια, παντού» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σταχυολογώντας ορισμένες από τις κυβερνητικές προτάσεις ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε επικίνδυνη διάταξη την πρόταση για δημοψήφισματε με λαική πρωτοβουλία, ατελέσφορη την πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με συνεχείς εκλογικές διαδικασίες και διαλυτική την πρόταση για μόνιμο εκλογικό σύστημα απλής αναγολικής που οδηγεί, όπως είπε, σε μόνιμη ακυβερνησία».

«Δεν θα επιτρέψουμε συριζοποίηση του Συντάγματος» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα βασικά σημεία της πρότασης της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα πιο βασικά σημεία της πρότασης της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε:

- καθιερώνεται σταθερός εκλογικός κύκλος και περιορίζονται οι λόγοι πρόωρης διάλυσης της Βουλής ώστε η κοινωνία να απελευθερωθεί από πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς

- η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται πλήρως από τη διάλυση της Βουλής. Σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι δύο ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγέται μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων απευθείας από το λαό

- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

- αλλάζει το άρθρο για την ασυλία των βουλευτών και του νόμου περί ευθύνης υπουργών

- η αρμοδιτότητα της επιλογής των ανώτατων δικαστικών περιέρχεται στη Βουλή

- καθιερώνονται συνταγματικοί κανόνες και μηχανισμοί που αποτρεπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό

- δεν θα επιτρέπεται η επιβολή φόρων με ανδρομική ισχύ

- το περιβάλλον προστατεύεται με την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου

- ισχύει η πλήρης αυτονομία των δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και αλλάζει το άρθρο 16 προκειμένου να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής εγνωσμένου κύρους

- ενίσχυση του ΑΣΕΠ και συνταγματική καθιέρωση της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα

- να μην χρειάζεται μια 5ετια για να εκκινεί η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν πρόεκιται να συναινέσει σε μια εργαλειακή αναθεώρηση που θα κρατήσει τη χώρα δέσμια σε αναχρονιστικές δομές. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αν δεν το κάνει η ΝΔ δεν θα κάνει πίσω στις αρχές της».

Οι βασικές διαφορές των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Η Πειραιώς έδωσε, εντωμεταξύ, κωδικοποιημένες τις βασικές διαφορές ανάμεσα στις δικές της προτάσεις και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα Σύνταγμα - Δύο προτάσεις

ΣΥΡΙΖΑ:
Στασιμότητα.
Γραφειοκρατία.
Εμπόδια στην ανάπτυξη.
ΝΔ:
Ασφαλές φορολογικό περιβάλλον.
Κίνητρα για επενδύσεις.
Υποχρεωτικά ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.
Κανένας φόρος με αναδρομική ισχύ.
Αναθεώρηση του Συντάγματος με μεγαλύτερη ευελιξία.


ΣΥΡΙΖΑ:
Συγκεντρωτισμός.
Ισοπέδωση.
Πελατειακό κράτος.
ΝΔ:
Κανόνες διαφάνειας,
λογοδοσίας,
αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλο το Δημόσιο.
Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με αυτοτελείς πόρους.

ΣΥΡΙΖΑ:
Ευτελισμός των θεσμών.
Επιβολή της απλής αναλογικής για τη θεσμοποίηση της ακυβερνησίας.
Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με…9 ψηφοφορίες.

ΝΔ:
Σταθερός εκλογικός κύκλος.
Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες αν δεν εκλεγεί από τη βουλή μετά από δύο ψηφοφορίες.

ΣΥΡΙΖΑ:
Ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος παντού.
Διαιώνιση πολυνομίας και κακονομίας.

ΝΔ:
Συνταγματική απλοποίηση της νομοθεσίας.
Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και πλήρης απεξάρτηση της από την κυβέρνηση.
Ανεξάρτητη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

ΣΥΡΙΖΑ:
Ιδεοληψία που κρατά τη χώρα στο παρελθόν.

ΝΔ:
Ενίσχυση της αυτονομίας των Δημοσίων ΑΕΙ.
Ιδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Εξορθολογισμός της περιβαλλοντικής προστασίας.
Πολιτικές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης