ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ματαρέλα από την Κεφαλονιά: Στο δρόμο της Ευρώπης για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος

Ματαρέλα από την Κεφαλονιά: Στο δρόμο της Ευρώπης για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας παρευρέθηκε σε εκδήλωση μνήμης των Ιταλών πεσόντων της μεραρχίας Acqui μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο - Μετέβη στην Κέρκυρα όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ελληνοϊταλικής Φιλίας

20248904
Τους πεσόντες Ιταλούς στρατιώτες της Μεραρχίας Acqui τίμησαν σήμερα στην Κεφαλονιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ιταλός ομόλογός του, Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Η νέα Ελλάδα και η νέα Ιταλία γεννήθηκαν από την αντίσταση ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό και αποκήρυξαν τον πόλεμο. Έπειτα από τους τρομερούς πολέμους του περασμένου αιώνα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσαν το ξεκίνημα μίας  πορείας για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών, εξασφαλίζοντας την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία. Αυτή η μέρα επιβεβαιώνει τη βούληση να συνεχιστεί αυτή η διαδρομή και να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε ο Σέρτζιο Ματαρέλα, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

Ο Ματαρέλα ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Προκόπη Παυλόπουλο, τονίζοντας ότι είναι ευγνώμων που παρευρέθηκε στους εορτασμούς της εθνικής επετείου της Ελλάδας για την επέτειο του «ΟΧΙ» στην ιταλική επίθεση, καθώς και για το γεγονός ότι πήγαν μαζί στην Κεφαλονιά για να τιμήσουν τους πεσόντες Ιταλούς στρατιώτες.

Νωρίτερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «στο δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί μας, κ.κ. Κάρολος Παπούλιας και Giorgio Napolitano, την 25η Απριλίου 2007, αποτίουμε σήμερα, από κοινού με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Φίλο και μεγάλο Ευρωπαίο κ. Σέρτζιο Ματαρέλα, στο πλαίσιο ενός κορυφαίου συμβολισμού, φόρο τιμής στην Μνήμη των Ιταλών της Μεραρχίας Acqui, οι οποίοι έπεσαν, εδώ στην Κεφαλλονιά, θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας».

«Αποδεικνύουμε ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν. Πλην όμως, πάντα διδασκόμενοι από την πικρή εμπειρία του φασισμού και της εγκληματικής συνεργασίας του με το ναζισμό, δηλώνουμε αποφασισμένοι ν’ αγωνισθούμε εναντίον όλων των άκρως επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων λαϊκισμού, όπου και αν αναφύονται, τα οποία “νοσταλγούν” το φασισμό και το ναζισμό, για να υπερασπισθούμε απέναντί τους το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος», κατέληξε.

Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο ελληνοϊταλικής φιλίας στην Κέρκυρα

Επόμενος σταθμός του Ιταλού προέδρου ήταν η Κέρκυρα, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ελληνοϊταλικής Φιλίας, στον Κήπο του Λαού, στα Παλαιά Ανάκτορα, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες Ιταλούς στο νησί, επ' ευκαιρία της 75ης επετείου σφαγής της «Μεραρχίας Acqui».

Κλείσιμο
Ο κ. Ματαρέλα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» της Κέρκυρας, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο που τον υποδέχθηκε στην Κεφαλονιά. Εκεί ο Ιταλός πρόεδρος έγινε δεκτός από τις Διοικητικές και Στρατιωτικές Αρχές του νησιού, ενώ αμέσως μετά μετέβη στο Μνημείο Πεσόντων Ιταλών της Μεραρχίας Acqui, όπου τον περίμενε και μία Ιταλική Διμοιρία.

Σε κλίμα συγκίνησης ο Ματαρέλα κατέθεσε στεφάνι στους πεσόντες, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Να σημειωθεί ότι τον περσινό Σεπτέμβριο, σε μία σεμνή τελετή που είχε πραγματοποιηθεί στο μνημείο των πεσόντων της Μεραρχίας Acqui στον Κήπο του Λαού, απέδωσε τιμή και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι συνοδευόμενος από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης