Δεν πήρε μυρωδιά σκανδάλου ο Καραμανλής

Δεν πήρε μυρωδιά σκανδάλου ο Καραμανλής

Ο Καραμανλής υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών, λέει ο Γ. Πεταλωτής…

Δεν πήρε μυρωδιά σκανδάλου ο Καραμανλής
Επιστολή έξι σημείων απέστειλε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής –επιβεβαιώνοντας πλήρως του ρεπορτάζ που ανάρτησε το protothema.gr - προς την προανακριτική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο Βατοπεδίου με τον πρόεδρό της κ. Δημήτρη Τσιρώνη να την χαρακτηρίζει ως «μνημείο συγκάλυψης». 

Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής επιχειρώντας να αποποιηθεί όχι μόνο τον ρόλο του κεντρικού συντονιστή της υποθέσεων αλλά εμμέσως και την πολιτική του ευθύνη αναφέρει: «Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ’ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων».
Κλείσιμο

Αναλυτικά, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παρόχθιες περιοχές παραχωρήθηκαν στην Μονή από το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι: «δεσμευόμενοι από τις αποφάσεις αυτές (σ.σ. του ΠΑΣΟΚ) και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί από τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών … οι υπουργοί της Κυβέρνησης της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών». 

Τονίζει δε πως από τις δυο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής που ερεύνησαν την συγκεκριμένη υπόθεση «ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε. Δηλαδή, ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα». 

Αφήνει αιχμές για το έργο της 2η εξεταστικής επιτροπής λέγοντας πως αποσιωπήθηκαν «οι 4 εκθέσεις εκτιμήσεων που δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημία του δημοσίου» ενώ σημειώνει πως η απόφαση ανάκλησης των αποφάσεων περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών πάρθηκε ύστερα από τον σχετικό θόρυβο ώστε «να μην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος».

Τέλος, ο κ. Καραμανλής εύχεται στον πρόεδρο της προανακριτικής «να αναζητήσει την αλήθεια», «να αποφύγει τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, την σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Τσιρώνης ανέφερε πως ο κ. Καραμανλής «δεν θέλει να συμβάλει ουσιαστικά στο έργο της προανακριτικής» πως η επιστολή του παρουσιάζει πολλές αντιφάσεις και πως «η ΝΔ για Τρίτη φορά αλλάζει θέση για το σκάνδαλο».

Γ. Πεταλωτής: Ο Καραμανλής υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών

Για "υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών" έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτή σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής του Κ. Καραμανλή.

"Είναι δικαίωμα του κ. Καραμανλή να μη θέλει να απαντήσει επί της ουσίας στη κλήτευση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και έργο της Επιτροπής η αξιολόγηση της επιστολής του», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επεσήμανε επίσης ότι "το να υιοθετεί, όμως, ο πρώην Πρωθυπουργός, ακόμα και σήμερα, ισχυρισμούς για ανυπαρξία ευθυνών Υπουργών της κυβέρνησής του, αλλά και να προτάσσει τις παντελώς ανυπόστατες θέσεις της ΝΔ, περί μη ύπαρξης ζημίας του Δημοσίου, αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών".

Την ίδια ώρα, οι συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, σχολιάζοντας όσα διέρρευσαν από κύκλους του ΠΑΣΟΚ για την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού στην προανακριτική επιτροπή είπαν: "Να κάνουν καλύτερα τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις τους. Να μην αμφισβητούν πραγματικά στοιχεία που είναι αδιάσειστα και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης