Deutsche Welle: Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο στην Aν. Μεσόγειο – Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα

Deutsche Welle: Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο στην Aν. Μεσόγειο – Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα

Εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η Τουρκία κλιμακώνει επικεντρώνοντας στους υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου

kupros-aoz-ydrogonanthrakes-platforma-noble-arxeio
Μετά τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε Κύπρο και Αιγαίο χωρίς την Τουρκία, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκτοξεύει απειλές κατά της πρόσκλησης των Ελληνοκυπρίων σε εταιρείες για το «οικόπεδο 7» νοτίως της Κύπρου.

Στο ανακοινωθέν η Άγκυρα πάει ένα βήμα παραπέρα, επικαλούμενη νότα που είχε εκδώσει τον Μάρτιο του 2004 και το 2013 με τις οποίες είχε μονόπλευρα κοινοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο κάνοντας λόγο για παραβίαση δικαιωμάτων της Τουρκίας. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η Άγκυρα απειλεί εταιρίες, όπως είχε συμβεί και με την Ιταλική ΕΝΙ.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την παραίτηση του πληρώματος ξένων επιστημόνων, του τουρκικού ερευνητικού σκάφους με το οποίο είχε σχεδιάσει η Τουρκία υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, προκαλούν ιδιαίτερο εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Σε τι οφείλεται η επιθετική στάση της Άγκυρας;

Παράλληλα η Τουρκία κρατά «ζεστές» και τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο με μικροεπεισόδια όπως αυτό στις Οινούσες με έλληνες ψαροντουφεκάδες αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν που σημειώνει μεν ότι η τουρκική πολιτική και στο Αιγαίο είναι στην φιλοσοφία win win αλλά ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς διατυπώνει διεκδικήσεις.

Το αν όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν αποκλειστικά στο κλίμα ασφυκτικής πίεσης που δέχεται η τουρκική λίρα και η οικονομία της Τουρκίας, με την δυσφορία για την περικοπή ενταξιακών κονδυλίων από την ΕΕ και την προσπάθεια για μια πλεονεκτικότερη αφετηρία εν όψει των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ή μια επιθετικότερη στάση είναι το ερώτημα που θα αιωρείται τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και μήνες. Έτσι το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα συνεχίσει να βρίσκεται στο «κόκκινο».

Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης