Βρετανός ΥΠΕΞ: Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί – Καλύτερη λύση η ομοσπονδία

Βρετανός ΥΠΕΞ: Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί – Καλύτερη λύση η ομοσπονδία

Ο Τζέρεμι Χαντ εκτιμά ότι αν και το Κυπριακό υφίσταται για πολύ καιρό, δεν είναι αδύνατον να λυθεί – Επανέλαβε τη στήριξη της Βρετανίας στο ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης 

20070785
Αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου των Συντηρητικών στο Μπέρμιγχαμ.

Ο Τζέρεμι Χαντ υποστήριξε ότι αν και το ζήτημα υφίσταται για πολύ καιρό, δεν είναι αδύνατον να λυθεί, ενώ επανέλαβε ότι η Βρετανία στηρίζει το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης.

Ο Βρετανός πολιτικός παρευρέθηκε στην ετήσια εκδήλωση της οργάνωσης «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου» το βράδυ της Κυριακής, πρώτης ημέρας του κομματικού συνεδρίου και δήλωσε ότι είναι «απολύτως αποφασισμένος» να γίνει η δουλειά που απαιτείται ώστε η λύση να επιτευχθεί.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Βρετανία «έχει πολύ μεγάλη ευθύνη ως χώρα με θαυμάσιους ιστορικούς δεσμούς με την Κύπρο να κάνει ό, τι μπορεί για να διευκολύνει μία λύση σε αυτό το πολύχρονο ζήτημα, το οποίο ωστόσο εν τέλει δεν είναι αδύνατο να λυθεί».

Σε κάθε περίπτωση, ο Βρετανός ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι το στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό και ότι «υπάρχει μια ομοσπονδιακή δομή που θα είναι καλύτερη λύση για όλους όσοι ζουν στην Κύπρο», υπογράμμισε.

Κλείσιμο
Ο Τζέρεμι Χαντ πάντως παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολη πρόκληση η τήρηση ισορροπιών ανάμεσα στα εμπλεκόμενα συμφέροντα της Κύπρου και τα εθνικά συμφέροντα των εμπλεκομένων χωρών.

Επίσης, υποστήριξε ότι όπως και στις διαπραγματεύσεις για το Brexit έτσι και για το Κυπριακό πρέπει να επιδειχθεί «αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα». Πρόσθεσε ότι η λύση δεν επιτεύχθηκε μεν στο Κραν Μοντανά, αλλά δεν απείχε πολύ. «Υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να την κάνουμε», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερες συζητήσεις με την Κύπρο ενόψει Brexit

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ αποκάλυψε ότι γίνονται ιδιαίτερες συζητήσεις με την Κύπρο ως προς τις περιοχές των βρετανικών κυρίαρχων βάσεων ενόψει του Brexit, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μπορεί να ισχύει το στάτους κβο ως προς την καθημερινότητα των ανθρώπων που κυκλοφορούν καθημερινά μεταξύ βάσεων και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι είναι περίοδος ανησυχίας και προβληματισμού, ιδίως για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν οικογενειακούς δεσμούς με την ΕΕ, όπως οι Κύπριοι της Βρετανίας.

Η Βρετανία, τόνισε, έχει κάνει σαφές ότι θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της χώρας, ανεξαρτήτως του αν θα υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ για την επόμενη μέρα του Brexit. «Είναι μία προσφορά χωρίς όρους και ελπίζουμε σε ανταπόδοση από την ΕΕ για τους Βρετανούς που ζουν εκεί», είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης