Μητσοτάκης: Με το δημοψήφισμα στα Σκόπια «πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής για τον Καμμένο»

Μητσοτάκης: Με το δημοψήφισμα στα Σκόπια «πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής για τον Καμμένο»

Η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι το «ναι» θα υπερισχύσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής, επικυρώνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών που προκαλεί τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας – Η Πειραιώς θα καταθέσει νέα πρόταση μομφής μετά τις 17 Δεκεμβρίου

mitsotakis_6
Μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών «πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής για τον Καμένο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των τομεαρχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Πειραιώς εκτιμούν, όπως είχε σημειώσει νωρίτερα ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ότι το «ναι» θα υπερισχύσει, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και έτσι θεωρούν ότι θα γίνει πλέον ξεκάθαρο αυτό που εξ αρχής επισημάνθηκε από την ηγεσία της ΝΔ, ότι δηλαδή «με την υπογραφή της Συμφωνίας δημιουργήθηκαν τετελεσμένα, τα οποία όσο περνά ο καιρός πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ανατραπούν».

Εκλογές πριν τη δημιουργία τετελεσμένων

Γι΄ αυτό, όπως τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί εκλογές πριν από την δημιουργία τετελεσμένων, το ισχυρότερο από όλα θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση στην πΔΓΜ. Θα πρόκειται, όπως τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος για μια καθοριστική εξέλιξη, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά την συνταγματική αλλαγή να υποχρεωθούν τα Σκόπια να αλλάξουν ξανά το Σύνταγμά τους.

Τη συνεδρίαση απασχόλησαν και τα σενάρια που θέλουν τον αρχηγό των ΑΝΕΛ να αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση, αλλά αυτή να παραμείνει στη θέση της αφού η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί από άλλη πλειοψηφία. Όπως έγινε γνωστό, ο σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρόλο που εκτιμά ότι θα αποτελέσει ένα νέο ευτελισμό των θεσμών, ενώ επισημαίνει ότι δεν θα υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στα ευρωπαϊκά χρονικά.

Νέα πρόταση μομφής μετά τις 17 Δεκεμβρίου

Ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του είχαν εξ αρχής καταστήσει σαφή τη θέση τους ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για μια τέτοια Συμφωνία. Και συμπλήρωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευσης θα κάνει χρήση όλων των κοινοβουλευτικών όπλων που διαθέτει, μεταξύ των οποίων και την υποβολή νέας πρότασης δυσπιστίας μετά τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε συμπληρώνεται εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση μομφής.

Υποψίες για «πολιτικό χρήμα»

Τη συνεδρίαση των τομεαρχών απασχόλησε και το Μεταναστευτικό. Ο αρμόδιος τομεάρχης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Μόρια αποτελεί «μνημείο αναξιοπρέπειας και απανθρωπιάς». Υποστήριξε πως «ό,τι συμβαίνει εκεί οφείλεται στην ιδεοληψία της κυβέρνησης να ταυτίζει οικονομικούς μετανάστες με πρόσφυγες, ώστε τελικά να μην φεύγει κανείς».

Κλείσιμο
«Έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά σκοτεινό σύστημα διαχείρισης πακτωλού εκατομμυρίων κοινοτικών κονδυλιών», συμπλήρωσε. Και επέμεινε ότι «η απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει στοιχεία γεννά υποψίες ακόμη και για μαύρο πολιτικό χρήμα». Έφερε δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι έχουν δοθεί σε ΜΚΟ 15 εκατομμύρια για μεταφραστικούς λόγους.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί «συνδυασμό ιδεοληψίας, ανικανότητας, κυνισμού και πλήρους αδιαφορίας για τους ανθρώπους που φθάνουν στην χώρα μας. Επανέλαβε δε τις θέσεις της ΝΔ που είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει φύλαξη των συνόρων με τη συνδρομή της Ευρώπης, άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και δικονομικών μεταναστών, καθώς και επιτάχυνση διαδικασίας απονομής ασύλου.

Η ανάπτυξη και τα πλεονάσματα

Για τα θέματα της Οικονομίας, ο τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε τις δυσκολίες της χώρας να επανέλθει στην κανονικότητα, επιστρατεύοντας τέσσερα επιχειρήματα:

*Πρώτον, τον αναιμικό δείκτη ανάπτυξης, καθώς οι κυβερνώντες έχουν πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις τους.

*Δεύτερον, τις οφειλές του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα που φθάνουν στα 2,7 δισ. ευρώ και δεν εξοφλούνται για να επιτευχθεί το υπερπλεόνασμα.
*Τρίτον, τις δημόσιες επενδύσεις που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει βασικό μοχλό ανάπτυξης, αλλά το 2017 ήταν οι χαμηλότερες ολόκληρης της δεκαετίας και φέτος είναι χαμηλότερες κατά 1 δισ. ευρώ προβλεπόμενο.

*Τέταρτον, το ιδιωτικό χρέος το οποίο κάθε μέρα αυξάνεται μόνο τα τελευταία 4 χρόνια εκτινάχθηκε κατά 59%.

«Με αλλαγή μείγματος πολιτικής, διαρθρωτικές αλλαγές, ενίσχυση ρευστότητας, μπορούμε σε έναν χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης να έχουμε πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης τέτοιους που θα μας επιτρέψουν να έχουμε περιθώρια διαπραγμάτευσης για τα πλεονάσματα», υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε από την πλευρά του, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επέβαλε την πολιτική ατζέντα της στην πρόσφατη ΔΕΘ και οι πολίτες κατάλαβαν ποιος έχει συγκροτημένο πρόγραμμα για ανάπτυξη χώρας και ποιος υποσχέθηκε να διαχειριστεί με επιδόματα τη φτώχεια που έχει επιβάλλει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης