Και πρόσωπα εκτός ΝΔ για τις Περιφέρειες

Και πρόσωπα εκτός ΝΔ για τις Περιφέρειες

Ποιες υποψηφιότητες έχουν ήδη κλειδώσει - Στην Πειραιώς δεν ανησυχούν από την παρατηρούμενη κάμψη του προβαδίσματος στην πρόθεση ψήφου, καθώς εκτιμούν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στα ανώτατο εκλογικό του όριο» και εξακολουθεί να απέχει με διψήφια διαφορά από τη σταθερά προπορευόμενη ΝΔ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mhtsotakis_arthro
«Ε, αφού πέρασα και τον “κανέναν”, τότε δεν έχω να φοβάμαι κανέναν...». Με χιούμορ αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο δημοσκοπικό κύμα του φθινοπώρου που δείχνει ότι, παρά την πρόσφατη επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης, το πολιτικό σκηνικό παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο, όπως και η σταθερά ευδιάκριτη και πρωτοφανής σε έκταση υπεροχή του έναντι του εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Αναλύοντας τις τελευταίες έρευνες, «γαλάζιοι» επιτελείς κάνουν λόγο για «απόλυτη πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα». Και δεν ανησυχούν από την παρατηρούμενη κάμψη του προβαδίσματος στην πρόθεση ψήφου, καθώς εκτιμούν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στα ανώτατο εκλογικό του όριο» και εξακολουθεί να απέχει με διψήφια διαφορά από τη σταθερά προπορευόμενη Ν.Δ.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στέκονται ιδιαίτερα στη σύγκριση της παρουσίας των δύο αρχηγών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στο ερώτημα «Ποιος σας έκανε την καλύτερη εντύπωση στη ΔΕΘ;», η εταιρεία Metron Analysis βρήκε τον κ. Μητσοτάκη στο 34% και τον κ. Τσίπρα στο 16%. Ενώ στην έρευνα της MRB οι θετικές κρίσεις για τον πρόεδρο της Ν.Δ. ήταν στο 35% έναντι 22% για τον βασικό του αντίπαλο. Η ψαλίδα μάλιστα ανοίγει περισσότερο (32% έναντι 13%) στην κρίσιμη κατηγορία των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι».

Δεν περνά εξάλλου απαρατήρητη η διαμορφωμένη πεποίθηση των πολιτών για την προγραμματική ετοιμότητα που έχουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί για την επόμενη μέρα των εκλογών. Κατά την MRB, oι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη υπήρξαν πειστικές στο 39% των πολιτών, ενώ μόλις το 23% πείθεται από το σχέδιο Τσίπρα.
Στο κλασικό ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν είναι μόνο 10 μονάδες μπροστά από τον κ. Τσίπρα (34% έναντι 24%), αλλά (κατά την Pulse) ισοβάθμισε με την αυθόρμητη απάντηση «κανένας», κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά, τουλάχιστον από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Ποιος έπιασε ταβάνι

Με βάση τα ευρήματα των πρόσφατων μετρήσεων, που δείχνουν ενίσχυση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, αλλά και μείωση της μεταξύ τους διαφοράς, επιτελείς της Πειραιώς μιλούν για «απολύτως αναμενόμενη αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ», η οποία εκτιμούν ότι «είναι αδύνατον να συνεχιστεί καθώς το κυβερνών κόμμα φτάνει πια στα όρια που μπορεί να προσεγγίσει στις εκλογές». Προς επίρρωσιν του ισχυρισμού τους επισημαίνουν ότι από όλες ανεξαιρέτως τις έρευνες των τελευταίων ετών προκύπτει ότι το μεγαλύτερο κυβερνών κόμμα έχει απολέσει τουλάχιστον το 1/3 των ψηφοφόρων που το είχαν επιλέξει τον Σεπτέμβριο του 2015.
Κλείσιμο
Είναι, λένε, χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έρευνα της Metron, το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να δηλώνει ότι έχει αρνητική εντύπωση για το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα. Ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό (49%) των παλιών υποστηρικτών της κυβέρνησης που, παρά το αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, δηλώνει ότι «η χώρα μας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση».

Υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζουν, η μικρή μεσοσταθμική αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ από 50% σε περίπου 55% «δείχνει το όριο της εκλογικής επιρροής που μπορεί να φτάσει στις κάλπες». Με άλλα λόγια, το ιδανικότερο σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να διατηρήσει έως το 60% της προηγούμενης δύναμής του, κινούμενος σε εκλογικό ποσοστό κοντά στην περιοχή του 20%. Κι αυτό διότι δεν φαίνεται να διαθέτει άλλες δεξαμενές εισροών, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι του τον έχουν εγκαταλείψει οριστικά, ενώ ελάχιστες είναι και οι μετακινήσεις που μπορεί να προσελκύσει από άλλα κόμματα. 

Αντικρούοντας εξάλλου τις θεωρίες ότι το κόμμα τους έχει πιάσει ταβάνι επειδή έχει συσπείρωση άνω του 80%, «γαλάζιοι» αξιωματούχοι αντιπαραβάλλουν αφενός τη δυναμική του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει καλύτερες επιδόσεις από το κόμμα του, και αφετέρου τις εισροές ψηφοφόρων που έχει η Ν.Δ. από άλλους πολιτικούς χώρους, με πιο χαρακτηριστικό το 18% των παλιών Συριζαίων (που κατέγραψε η Pulse).

Επιπλέον, στην Πειραιώς επενδύουν στην τεράστια δεξαμενή των ψηφοφόρων που απείχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και είχαν αποδεδειγμένα εμπιστευτεί τη Ν.Δ. παλιότερα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, για παράδειγμα, ψήφισαν 750.000 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου, μείωση που οφείλεται και στο γεγονός ότι έγιναν με λίστα και όχι με σταυρό που κινητοποιεί τους ψηφοφόρους. 

Εφόσον λοιπόν αυξηθεί η συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές, αυτό εκτιμάται ότι θα αποβεί υπέρ της Ν.Δ., καθώς όλοι οι εκλογικοί αναλυτές συμφωνούν ότι οι πολίτες που επανακάμπτουν στις κάλπες ύστερα από μια περίοδο αποχής σπάνια το πράττουν για να ανανεώσουν τη θητεία μιας κυβέρνησης. Επανακάμπτουν, τις πιο πολλές φορές, επειδή «επιθυμούν και προσβλέπουν σε πολιτική αλλαγή».

Θέλουν γαλάζιο τον χάρτη στις Περιφέρειες

Να βάψει γαλάζιο τον χάρτη των περιφερειακών εκλογών του προσεχούς Μαΐου από άκρου εις άκρον της ελληνικής επικρατείας θα επιχειρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και σε αντίθεση με τους δήμους, στους οποίους δεν θα δώσει χρίσματα, στις 13 Περιφέρειες θα στηριχθούν συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμοί που θα ενστερνίζονται τον τρόπο οργάνωσης του κράτους που συνάδει με τις προγραμματικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι Περιφέρειες είναι κρίσιμος αναπτυξιακός βραχίονας για την υλοποίηση της πολιτικής μας», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει πάρει πάνω του την υπόθεση της επιλογής των υποψηφίων που θα έχουν το «γαλάζιο» χρίσμα. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η τοποθέτηση αυτή «δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα υποστηρίξουμε υποψηφίους επειδή προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία». Και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «κάπου να επιλέξουμε πρόσωπα τα οποία είναι έξω από τη Νέα Δημοκρατία».

Στόχος της Πειραιώς είναι να «χτυπήσει» όλες τις Περιφέρειες και γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια να πειστούν να είναι υποψήφιοι ισχυρές προσωπικότητες, ώστε, βοηθούσης και της συγκυρίας, να εκλεγούν με τη «γαλάζια» στήριξη πολύ περισσότεροι από τους οκτώ επικεφαλής που είχαν εκλεγεί πριν από πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει οι υποψηφιότητες για τους επικεφαλής σε έξι περιφέρειες που είναι ήδη εκλεγμένοι. Είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία (που την προηγούμενη φορά είχε κατέβει ως «αντάρτης»), ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ηπειρο, ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο και, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, η Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο.

Κλειδωμένη πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της συνάντησης που είχε εντός της εβδομάδας με τον αρχηγό της Ν.Δ. ήρε τις επιφυλάξεις που διατύπωνε παλιότερα για τον προερχόμενο από την εκλογική του περιφέρεια διεκδικητή της διαδοχής του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη. Ισχυρό πρόσωπο αναζητούν στην Πειραιώς και για τη διαδοχή του Κώστα Μπακογιάννη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος είναι οριστικό ότι θα διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων. Βουλευτές της ευρύτερης περιοχής, όπως ο Σίμος Κεδίκογλου, που βολιδοσκοπήθηκαν δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Ψάχνουν νέα πρόσωπα

Νέα πρόσωπα αναζητούνται και για τις άλλες πέντε περιφέρειες όπου η Ν.Δ. είναι στην αντιπολίτευση, καθώς το 2014 κερδήθηκαν από τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. (τρεις) ή από το ΠΑΣΟΚ (δύο). Στην Αττική έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, αλλά τίποτε δεν είναι οριστικό. Οπως και στη Δυτική Μακεδονία όπου έπαιξε το όνομα του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη.

Ιδιάζουσα περίπτωση είναι η Κρήτη, καθώς από το επιτελείο του αρχηγού της Ν.Δ. θα ήθελαν να στηρίξουν τον «πράσινο» νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος πολιορκείται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα κληθεί να επιλέξει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Πολιορκία από την Κουμουνδούρου δέχεται και ο έτερος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ περιφερειάρχης, ο εκλεγμένος στη Δυτική Ελλάδα Απόστολος Κατσιφάρας, τον οποίο όμως δύσκολα θα στηρίξει η Ν.Δ. Τέλος, όλα είναι ανοιχτά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που χάθηκε οριακά το 2014 και θεωρείται ότι μπορεί να κερδηθεί εύκολα με υποψήφιο που θα έχει προσβάσεις σε περισσότερα του ενός νησιά.

Χωρίς χρίσματα για να αποφευχθούν εμφύλιοι

Στις εκλογές για τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης, δηλαδή τους δήμους, η απόφαση που έχει λάβει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να μη δώσει χρίσματα. «Αν πραγματικά πιστεύει κανείς στη χειραφέτηση των τοπικών κοινωνιών, τότε τα κόμματα σταδιακά θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις λογικές των χρισμάτων, της στήριξης, και να δώσουμε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν με τον τρόπο με τον οποίο αυτές πιστεύουν ότι είναι ο πιο κατάλληλος», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ενας επιπλέον λόγος για τον οποίο η Ν.Δ. δεν θέλει να δώσει χρίσματα είναι και το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί σε αυτή την αναμέτρηση, εφόσον δεν προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές και δεν μπορέσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να επαναφέρει το προηγούμενο σύστημα για να αποφευχθούν ο κατακερματισμός και η ακυβερνησία των δήμων.

Η απλή αναλογική, εξηγούν «γαλάζιοι» αξιωματούχοι, ευνοεί τα αντάρτικα ψηφοδέλτια, αλλά με δεδομένο ότι την επομένη των εκλογών θα απαιτηθούν συνεργασίες για να διοικηθούν οι δήμοι, η αξιωματική αντιπολίτευση θα καλέσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν εκείνους που θεωρούν ότι είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Ο κανόνας αυτός θα ισχύσει και για τους μεγάλους δήμους στους οποίους θα γίνουν παρασκηνιακές προσπάθειες να υπάρξει μόνο ένα ψηφοδέλτιο με αναφορές στο κεντροδεξιό στρατόπεδο. Ετσι, θα επιδιωχθεί να πειστεί να μην είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων ο Γιώργος Πατούλης απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμφύλιος με τα «γαλάζια» στελέχη που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια. Προχωρημένες συζητήσεις για μία και μοναδική υποψηφιότητα έχουν γίνει και στη Θεσσαλονίκη, με επικρατέστερη μέχρι στιγμής υποψηφιότητα του επί 20ετία δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, ο οποίος εκλεγόταν παλιότερα στο Πανόραμα και την τελευταία οκταετία στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης