Κοτζιάς: Μετά τα τέλη Γενάρη η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Κοτζιάς: Μετά τα τέλη Γενάρη η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή μετά τα τέλη Γενάρη – Υποστήριξε ότι η Συμφωνία θα υπερψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές

kotzias-german-ypex_main01
Μετά τα τέλη Γενάρη θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, σύμφωνα με όσα εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα με τέλη Γενάρη. Στη συνέχεια, η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, καθώς και η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη των Σκοπίων. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές. 

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί λύση που κοιτά στο μέλλον της περιοχής, στο μέλλον της Ευρώπης, δίνει στα Βαλκάνια σταθερότητα και ασφάλεια και αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά o Nίκος Κοτζιάς, στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, μετά από συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι διαπραγματεύσεις που κάναμε με πΓΔΜ και Αλβανία εμπεριέχουν μια ιστορική μνήμη και αυτή είναι η Ostpolitik του Βίλι Μπραντ» (σ.σ. η πολιτική προσέγγισης της Ανατολικής Γερμανίας που εφαρμόσε ο καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του '70).

Περιγράφοντας την ελληνική εξωτερική πολιτική ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι εστιάζει στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών παρομοίασε το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων με το ειδικό βάρος που έχει η Γερμανία για την Ευρώπη.

Η απάντηση Κοτζιά στην ερώτηση για τα Σκόπια

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Όταν οι άνθρωποι στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου θα ψηφίσουν, τι πιστεύετε; Πόσο αισιόδοξος είσαστε σε σχέση με το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος και αν αυτό θα εγκριθεί και από την ελληνική Βουλή. Και προς τον Γερμανό Υπουργό. Ο Jean Claude Junker στο Σάλτσμπουργκ ανέφερε την ιδέα μίας ευέλικτης αλληλεγγύης, μίλησε για ευέλικτη αλληλεγγύη στο Σάλτσμπουργκ σε σχέση με το προσφυγικό. Τι θα λέγατε, λοιπόν, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται; Από το Bonne General Einzeiger, τα γραφεία του Βερολίνου.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τη Γενική της Βόννης. Λοιπόν, ευχαριστώ για την ερώτηση. Να σας πω, η συμφωνία μας έχει ως εξής. Δημοψήφισμα: ελπίζω και πιστεύω ότι το δημοψήφισμα θα κερδηθεί και θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή. Και μετά πρέπει να γίνουν, από την πλευρά της μελλοντικής «Βόρειας Μακεδονίας», μία σειρά από συνταγματικές αλλαγές. Κύρια, να φύγει ό,τι έχει να κάνει ακόμα με αλυτρωτισμό. Και να αλλάξει και το όνομα μέσα στο Σύνταγμα. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το όνομα της Εκκλησίας, αλλά δεν είναι της ώρας.

Όταν θα τελειώσει αυτό, που κανονικά έπρεπε να τελειώσει το Δεκέμβρη, αλλά όπως βλέπω τα χρονοδιαγράμματα, μέσα προς τέλη του Γενάρη θα τελειώσει, θα έρθει στην ελληνική Βουλή η επικύρωση της συμφωνίας. Επίσης, θα έρθει στην ελληνική Βουλή η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Άρα θα έχουμε δύο ψηφοφορίες στην ελληνική Βουλή, το σε ποια σειρά θα μπουν είναι θέμα του Προέδρου της Βουλής, του προεδρείου. Η πλειοψηφία για την έγκριση αυτής της συμφωνίας υπάρχει. Είναι και δεδηλωμένη δημόσια από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα Ποτάμι και από πολλούς μεμονωμένους βουλευτές.

Θα ήλπιζα ότι το κλασικό –στο παρελθόν, δεν είναι πια, ίσως- σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Νέα Δημοκρατία, θα στήριζαν αυτήν τη συμφωνία. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, σκέφτονται την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική.

Και επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στραμμένο το βλέμμα του όχι μόνο στην εσωτερική πολιτική ζωή, αλλά στα εσωτερικά του ίδιου του κόμματός τους. Στο οποίο, ακραίες φωνές, που ήταν σε ακροδεξιά κόμματα παλαιότερα, το έχουν συμπαρασύρει σε μια πολιτική που δε συνάδει με το παρελθόν και με το τι κάνανε στις διαπραγματεύσεις.

Θέλω να σας πω ότι στις δικές μας διαπραγματεύσεις πήραμε πολλά περισσότερα από ό,τι ζητούσαν εκείνοι. Και πήραμε όλα όσα ζητούσαν στο παρελθόν, όταν κάνανε διαπραγματεύσεις. Όχι τι λένε δημόσια. Και παρόλα αυτά, επιμένουν να μην αποδέχονται να εγκρίνουν μια συμφωνία που βλέπει στο μέλλον. Μια συμφωνία που δίνει στα Βαλκάνια σταθερότητα και ασφάλεια. Μια συμφωνία που αναβαθμίζει το ρόλο και την ευθύνη της χώρας μας στην περιοχή. Μια καλή συμφωνία.

Κανένας δε θα θυμάται τους σημερινούς καβγάδες μετά από 10 και 20 χρόνια. Όλοι θα θεωρούν αυτονόητο ότι υπάρχει μια χώρα με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», στην οποία κατοικούν άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται με τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Στην οποία, ομιλούν μια γλώσσα που δέχθηκε η Νέα Δημοκρατία το 1977 να την πει «μακεδονική» και σήμερα κάνει ως να τη συναντά πρώτη φορά.

Θα ήταν καλό να ήταν σε συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή αυτή η ιστορική συμφωνία. Αλλά και έτσι, αν περάσει η συνταγματική αλλαγή που ελπίζω και νομίζω ότι θα γίνει, στη γείτονα χώρα, είναι σίγουρο ότι θα περάσει και στην Ελλάδα. Εγώ ήδη, πριν 1,5 χρόνο, είπα δημόσια ότι για να περάσει μια τέτοια ιστορική συμφωνία δε χρειάζεται πλειοψηφία κομμάτων, χρειάζεται πλειοψηφία βουλευτών. Γιατί οι αποφάσεις στην Βουλή λαμβάνονται με την πλειοψηφία των βουλευτών. Και αυτή υπάρχει δημόσια και δεσμευμένη από πλειοψηφία βουλευτών.
Νομίζουμε ότι κάνουμε καλά, να φέρουμε μια λύση κοιτώντας το μέλλον της περιοχής και το μέλλον της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης