Διακριτή διαφοροποίηση των προοδευτικών δυνάμεων από την ακροδεξιά ζήτησε ο Τσίπρας από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές

Διακριτή διαφοροποίηση των προοδευτικών δυνάμεων από την ακροδεξιά ζήτησε ο Τσίπρας από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές

«Το βασικό μας μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό που απειλεί την ίδια την Ευρώπη»

tsipras-new-1
Μήνυμα για διακριτή διαφοροποίηση των προοδευτικών δυνάμεων από την ακροδεξιά και τον φιλελευθερισμό έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Δίνοντας έμφαση στη συγκρότηση μίας προοδευτικής συμμαχίας στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός τόνισε πως «χρειαζόμαστε διπλό μέτωπο ενάντια στην Ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά και το νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα που τους τροφοδοτεί και για το λόγο αυτό, πρέπει να συγκροτήσουμε την ευρύτερη δυνατή, προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, την Οικολογία».«Γι αυτό, αυτή τη φορά, για τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά και για το ΕΣΚ θα πρέπει να είναι πλήρως διακριτό, στο πρόγραμμα, αλλά και στις επιλογές στην πράξη, η διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή δεξιά», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «προτεραιότητα, συνεπώς, έχει το πολιτικό πρόγραμμα - και όχι το πρόσωπο - η επιλογή του οποίου, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μπορεί να εκφράσει το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστρία για τη Σύνοδο των ηγετών, υπογράμμισε πως «το βασικό μας μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό που απειλεί την ίδια την Ευρώπη. Ωστόσο, πρόβλημα δεν είναι μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς αλλά και η ενσωμάτωση βασικών στοιχείων της Ακροδεξιάς ατζέντας, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, στην πολιτική ατζέντα παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων. Το βλέπουμε σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή η ενσωμάτωση είναι πλήρης».

Κατά τις κυβερνητικές πηγές, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη διατήρησης της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του ζητήματος και θα δηλώσει πως η Ελλάδα θα στηρίξει την ταχεία συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα συμπεριλαμβάνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών. Αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη ταχείας αναβάθμισης της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων, αλλά και ότι η συζήτηση για το προσφυγικό δεν μπορεί να αφορά μόνο στην εσωτερική ασφάλεια και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και την εσωτερική διάσταση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης