Στα Σκόπια ο Μάτις για να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών

Στα Σκόπια ο Μάτις για να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών

Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ενώ θα ακολουθήσουν και κοινές δηλώσεις 

tzeims-matis
Στα Σκόπια βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Τζέιμς Μάτις όπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ αλλά και την Σκοπιανή ομόλογο του Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Έχουν προγραμματίσει, μάλιστα, να κάνουν κοινές δηλώσεις, ώστε να εκφράσει την αμέριστη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία των Πρεσπών ενόψει του δημοψηφίσματος.

Συγχρόνως, αναμένεται να εκφράσει τους έντονους προβληματισμούς της Ουάσιγκτον για μια υποτιθέμενη απόπειρα ρωσικής εμπλοκής και επηρεασμού του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν δημοσιεύματα που έκαναν την εμφάνισή τους αυτές τις ημέρες και υποστηρίζουν την ύπαρξη ρωσικής εμπλοκής στο δημοψήφισμα των Σκοπίων. «Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι ήρθαν στη «Μακεδονία» λίγο πριν από το δημοψήφισμα.

Πηγές της τηλεόρασης Alsat M προσκείμενες στις αρχές ασφαλείας, επιβεβαιώνουν ότι αρκετοί αξιωματούχοι από τη Ρωσία έχουν βρεθεί στην χώρα εδώ και αρκετές ημέρες.

Οι δραστηριότητες τους δεν είναι επίσημα γνωστές και άτυπα λέγεται ότι οι δραστηριότητες τους συνδέονται με θέσεις εναντίον του δημοψηφίσματος», γράφει το δημοσίευμα.

Πηγές της κυβέρνησης Ζάεφ επιβεβαιώνουν τις φήμες, κάνοντας λόγο για άτομα που παρακολουθούνται από τις αρχές. Δεν αποσαφηνίζουν, όμως, λεπτομέρειες ως προς τις δραστηριότητές τους. Περιορίζονται στο να αποκαλύψουν ότι έχουν συναντήσεις με πολίτες, πολιτικούς εκπροσώπους και ασχολούνται με προπαγάνδα και παραπληροφόρηση. «Στο πλαίσιο των έννομων αρμοδιοτήτων του, το Υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η διαδικασία του δημοψηφίσματος να κυλήσει ομαλά», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η ρωσική πρεσβεία αντέδρασε σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα, απορρίπτοντας κάθε παρέμβαση: «Απορρίπτουμε όλες τις εικασίες για σκόπιμη παρέμβαση της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της ‘Μακεδονίας’, ή για οποιαδήποτε κρυφή πολιτική ατζέντα. Η Πρεσβεία λειτουργεί απολύτως σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και τη διεθνή πρακτική των διακρατικών επικοινωνιών και των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη ‘Μακεδονία’ που είναι η διατήρηση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας. Θέλουμε να τονίσουμε ότι κανένα ‘μακεδονικό’ κόμμα, κοινωνικό-πολιτική οργάνωση, ούτε καν ορισμένα πρόσωπα δεν δικαιούνται να επικαλούνται το όνομα της Ρωσίας».

Κλείσιμο
Όποια και αν είναι η αλήθεια, καλλιεργείται αντιρωσικό κλίμα στα Βαλκάνια, πόσο μάλλον στα Σκόπια που το δημοψήφισμα μπαίνει στην τελική ευθεία. Τη στιγμή πάντως που αυτός ο άτυπος διπλωματικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να τα δίνουν όλα για να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα, το μπρα ντε φερ ΗΠΑ-Ρωσίας στην Βαλκανική Χερσόνησο προσλαμβάνει διαστάσεις.

Στην ΠΓΔΜ, πάντως, το «ναι» έχει προβάδισμα. Αυτό που δεν είναι ακόμα απολύτως σίγουρο είναι αν θα προκύψει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής, ώστε να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 63,6% απαντά ότι θα πάει στην κάλπη και το 67,3% υποστηρίζει ότι θα ψηφίσει ναι στη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%. Η υψηλή συμμετοχή αποτελεί το ζητούμενο και για τους Ευρωπαίους ηγέτες, που επισκέπτονται διαδοχικά τα Σκόπια, προτρέποντας τους πολίτες να εγκρίνουν τη συμφωνία. Ξεκάθαρη θέση υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι μετά την συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπουχάρ Οσμάνι, Αλβανό στην εθνικότητα.

Το επικείμενο δημοψήφισμα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να μην λείπει από το μενού της ΔΕΘ. «Η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει την συμφωνία για το Σκοπιανό», επανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι «η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα… Η βασική αδυναμία της συμφωνίας με τα Σκόπια είναι η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Εάν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, δεν θα μπορώ να το κάνω αυτό δεκτό ως πρωθυπουργός», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης