Μήνυμα ενότητας και συνεργασίες με το Κέντρο το σχέδιο που «ξεδίπλωσε» ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Μήνυμα ενότητας και συνεργασίες με το Κέντρο το σχέδιο που «ξεδίπλωσε» ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Εξήγγειλε τη διεύρυνση της ΝΔ με την ένταξη στα ψηφοδέλτια της προσώπων «ακόμη και από την Αριστερά», καθώς και συμμετοχή στελεχών από άλλους χώρους στην κυβέρνησή του - Απέκλεισε «μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα στην επόμενη Βουλή θα σχηματιστεί πλειοψηφία που θα εκλέξει ΠτΔ

mitsotakis_deth_katalipsi_kentrou_arthro
Την απόφασή του να απλωθεί η Νέα Δημοκρατία στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, στερώντας ζωτικό χώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, διατράνωσε με τον πλέον σαφέστερο τρόπο από κάθε άλλη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το διήμερο της παρουσίας του στη ΔΕΘ.

Τόσο με την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου όσο και με τις απαντήσεις που έδωσε στην τρίωρης διάρκειας συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης έκανε γενναία ανοίγματα προς τους όμορους πολιτικούς χώρους, ανακοινώνοντας, αφενός, τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της προσώπων «ακόμη και από την Αριστερά» και, προαναγγέλλοντας την αξιοποίηση στελεχών από άλλες παρατάξεις «ακόμη και στην περίπτωση αυτοδυναμίας».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε συναινετικός, στηλιτεύοντας, ταυτοχρόνως, τη διχαστική τακτική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Για μένα δεν υπάρχει γαλάζια, πράσινη, κόκκινη Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι το κοινό μας σπίτι. Εκεί που ενώνεται το μπλε του ουρανού και της θάλασσας ατενίζουμε όλοι μαζί τον κοινό μας ορίζοντα», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες και πρωτίστως «στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς», έστειλε «ένα απλό και καθαρό μήνυμα» ότι «υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος». Παραλληλίζοντας μάλιστα το σήμερα με τις συνθήκες του 1974, τόνισε ότι «ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος». Και επεσήμανε με έμφαση: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά “αριστερές” ή “δεξιές” λύσεις».

Μητσοτάκης για τον εθνικό διχασμό

Ο Κ. Μητσοτάκης απαντά στην Κ. Γαλανού του "Φιλελεύθερου" για τον «εθνικό διχασμό» (ΔΕΘ, 16/9/18)




«Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων»

Κλείσιμο
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη ενότητας του ελληνικού λαού. «Έχω την πρόθεση, εφόσον με εμπιστευθούν οι Έλληνες πολίτες, να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και προφανώς να είμαι πρωθυπουργός και των συμπολιτών μας που θα επιλέξουν -και έχουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα να το κάνουν- να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα, στις επόμενες εκλογές», ανέφερε.

Ο ίδιος, πάντως, απέκλεισε κατηγορηματικά μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσω και να συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία σε οποιουδήποτε είδους μεγάλο συνασπισμό που να συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία και η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε νέες κάλπες με απλή αναλογική. Υποστήριξε ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα είναι καταστροφική, διότι θα εντείνει την πολιτική αστάθεια σε μια εποχή που η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη για σταθερότητα. Γι΄ αυτό και όπως είπε πριν από την προεδρική εκλογή θα έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Ερωτώμενος για την προεδρική εκλογή του 2020 και αν θα στηρίξει τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να μην προκληθούν πρόωρες εκλογές, απάντησε: «Έχω πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο». Και συνέχισε επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι «θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Και δεν θα οδηγηθούμε πάλι σε πολιτική αναστάτωση, επειδή κάποιοι θα επιλέξουν -για άλλη μία φορά- να εργαλειοποιήσουν το Σύνταγμα και να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές, όπως έκαναν το 2015». Μάλιστα, τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό με την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να υπάρξει πλήρης αποσύνδεση μεταξύ της προεδρικής εκλογής και της διάλυσης της Βουλής, πρόβλεψη που θα συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις της ΝΔ για την Αναθεώρηση.

«Δεν υπάρχουν πρόσωπα πασπαρτού», είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση που προτίθεται να σχηματίσει. «Θα κυβερνήσω με τους άξιους και πρόσωπα πέρα από τη Νέα Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ αναφερόμενος στη μελλοντική κυβερνητική δομή είπε ότι θα αλλάξει και η αλλαγή αυτή θα γίνει με την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της επόμενης Βουλής. Ο ίδιος είπε ότι σε αυτή τη φάση μπορεί να φωτογραφίσει την αντίληψή του που λελογισμένα πιο σφικτό υπουργικό συμβούλιο και αν αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Συμπλήρωσε σε σχετική ερώτηση ότι θα διατηρηθεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

Μητσοτάκης για Σκοπιανό: «Δε μπορώ να δεχτώ μακεδονική γλώσσα και εθνότητα»

«Δε μπορώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας να δεχτώ μακεδονική γλώσσα και εθνότητα»


«Το δικό μου σχέδιο είναι πιο φιλόδοξο από του Τσίπρα»

«Μόνον εμείς μπορούσε να φέρουμε επενδύσεις», είπε στα ερωτήματα που δέχθηκε για τα οικονομικά. Στο ίδιο πλαίσιο αρνήθηκε ότι έχει ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. «Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα και ο κ. Τσίπρας αρκείται να μοιράζει επιδόματα. Υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα και μεγαλώνει το Κράτος. Και δεν λέει τίποτε για το συμμάζεμα του Κράτους».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ίδιος διαθέτει συνολικό σχέδιο το οποίο «είναι πιο φιλόδοξο από εκείνο του κ. Τσίπρα». Στο ερώτημα αν θα ψηφίσει μέτρα που και ο ίδιος προτείνει εφόσον τα προωθήσει η σημερινή κυβέρνηση. «Δεν έχουμε λόγο να μην ψηφίσουμε μέτρα που είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας λογική», είπε. «Θα δούμε την εξειδίκευση», συμπλήρωσε αν και, αναφερόμενος ση διάσταση Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση έχει το πράσινο φως των θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε έχει διαφορετική αντίληψη από τον κ. Τσίπρα. «Εγώ δεν βλέπω πελάτες, βλέπω πολίτες», σημείωσε δηκτικά, επαναλαμβάνοντας την κριτική ότι η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί «διχαστική» και «ταξική» πολιτική με μόνο στόχο την ψηφοθηρία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τη Νέας Δημοκρατία. Τόνισε επίσης ότι πρώτος στόχος αποτελεί η πρόσβαση στις αγορές, διότι το μαξιλάρι ασφαλείας δεν μπορεί να φαγωθεί. Ταυτόχρονα επανέλαβε την κριτική του για την τακτική που ακολουθούν εταίροι και δανειστές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Θεσμοί στρουθοκαμήλιζαν όταν ξηλώνονταν μεταρρυθμίσεις» από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του επανέλαβε ότι είναι συνεκτικό και πλήρως κοστολογημένο. Μαζί, όπως είπε, με τις μειώσεις φόρων και εισφορών, διαθέτει και αντίστοιχο πρόγραμμα συμμαζέματος των δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ που «θα γίνει χωρίς να υποβαθμίσουμε την ποιότητα υπηρεσιών» του Δημοσίου, καθώς είναι η άλλη όψη του νομίσματος για τη μείωση των φόρων. Στα πολλά ερωτήματα που δέχθηκε για την περιστολή του Κράτους, επέμεινε στο ζήτημα της μείωσης των συμβασιούχων, που, όπως είπε, όταν λήγει η σύμβασή τους θα απομακρύνονται, όπως επιβάλει το Σύνταγμα.

Μητσοτάκης για προεκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίες στη ΔΕΘ

«Ο πήχης είναι ψηλά»: Ο Κ. Μητσοτάκης για προεκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίες στη ΔΕΘ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης