«Σε τέσσερα χρόνια ο κ. Τσίπρας ίσως είναι στο ΕΛΚ», λέει ο Ισπανός ευρωβουλευτής Πονς

tsipras-eu

Ο Ισπανός που προκάλεσε τα νεύρα του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο μιλά στη Deutsche Welle για την αλλαγή που διαπιστώνει στον κ. Τσίπρα και είναι τέτοια, ώστε να «εκτιμά» ότι μπορεί να ... προσχωρήσει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Η χθεσινή  εμφάνιση του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια, λέει η Deutsche Welle. Όπως αναμενόταν, η πιο έντονη «κόντρα» στη συζήτηση της Τρίτης έγινε με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Εστέμπαν Γκονζάλεζ Πονς, ο οποίος έκανε λόγο για νεποτισμό στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εμφανίστηκε «αλλαγμένος» στο Στρασβούργο, αλλά θα πρέπει να κάνει «αρκετά βήματα» ακόμη. Λίγο πριν ο πρωθυπουργός έλεγε ότι «τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν», αλλά παράλληλα κατακεραύνωνε τη «νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης». Μιλώντας στην Deutsche Welle o Εστέμπαν Γκονζάλεζ Πονς συγκρίνει τη συζήτηση της Τρίτης με την προηγούμενη ομιλία του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο, το 2015, και υποστηρίζει ότι «πριν από χρόνια είχαμε μία άλλη συζήτηση. Έκτοτε εγώ παραμένω στις ίδιες θέσεις, αλλά ο κ.Τσίπρας έχει αλλάξει. Βλέπουμε σήμερα έναν πολύ διαφορετικό Τσίπρα απ΄ότι πριν τέσσερα χρόνια. Οπότε, ποιός ξέρει, στα επόμενα τέσσερα χρόνια ίσως έρθει εδώ ακριβώς που είμαι εγώ σήμερα, εδώ που είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σήμερα...»

Σημαίνει αυτό ότι ο Εστέμπαν Γκονζάλεζ Πονς βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια; Ο ισπανός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος χαμογελάει και λέει: «Όχι, ίσως να είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός στην αντιπολίτευση σε τέσσερα χρόνια...»

«Να αποφασίσει με ποιούς θα πάει»

Η γενική αίσθηση ήταν ότι, ενώ το 2015, στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, ο πρωθυπουργός είχε έρθει στο Στρασβούργο για να εξηγήσει, να πείσει και να διερευνήσει συμμαχίες, αυτή τη φορά ήρθε για να εκφράσει δικαίωση. Όπως επισημαίνει ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι», το 2015 «ήταν μία τελείως διαφορετική παρουσία σε αυτή την αίθουσα. Ήταν η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της, η ριζοσπαστική Αριστερά που θα άλλαζε την Ευρώπη. Σήμερα ήταν ο ισότιμος εταίρος, που σε συνεργασία με τους θεσμούς έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, η δική του κυβέρνηση, καμία άλλη δεν τα κατάφερε. Τελείωσε πια η εποχή της αμφισβήτησης, περάσαμε στην εποχή που περιμένει τους επαίνους για την ορθή διαχείριση».

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται σε κριτική για τη «νεοφιλελεύθερη διαχείριση», ενώ επιμένει στις διαχωριστικές γραμμές με την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Στην οποία μάλιστα απευθύνει αιχμές ότι εκκολάπτει και πάλι «το αυγό του φιδιού», ανέχεται δηλαδή στους κόλπους της υπερσυντηρητικές έως εξτρεμιστικές συμπεριφορές- με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία. «Δεν ξέρω αν ο Τσίπρας μπορεί να υποστηρίξει αυτό το αφήγημα» λέει ο Μίλτος Κύρκος. «Δεν μπορεί ταυτόχρονα να στηρίζεις τον αντιευρωπαϊστή Μελανσόν- ο οποίος δεν έβρισκε διαφορά στη Λεπέν και τον Μακρόν- και να απευθύνεις έκκληση να δουλέψουμε μαζί για το αυγό του φιδιού. Πρέπει να αποφασίσεις με ποιόν θα πας και ποιόν θα αφήσεις. Δεν το έχει κάνει ακόμα, αρκείται σε έναν λόγο που είναι αρεστός στα αυτιά των σοσιαλδημοκρατών, βάζει κόκκινες γραμμές, τις οποίες μετακινεί κατά το δοκούν. Δεν μπορεί για πάντα να είναι και με τον έναν και με τον άλλον, και η παλαιά ριζοσπαστική Αριστερά των κινημάτων αλλά και ο πρωθυπουργός που υλοποιεί τα μνημόνια και κοιτάει την επόμενη μέρα μέσα από το πρίσμα των επενδύσεων».

Η Αριστερά αναζητεί συμμαχίες

«Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» ήταν ο επίσημος τίτλος της συνεδρίασης στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε τελικά σε ελληνικά ζητήματα- από τη γνωστή αντιπαράθεση για τις αιτίες της χρεοκοπίας μέχρι τις μελλοντικές περικοπές συντάξεων. Αλλά η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο, Γκάμπι Τσίμερ, υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων της άλλης πλευράς, δηλαδή της Κεντροδεξιάς. «Ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ Γκονζάλεζ Πονς μίλησε με μία ένταση στα όρια του ακραίου λαϊκισμού, ωσάν να υπάρχει μόνο η λογική του άσπρου-μαύρου και ο Τσίπρας να κινείται μόνο με αυτή τη λογική» δηλώνει η Γκάμπι Τσίμερ στην Deutsche Welle. «Αλλά νομίζω ότι έγιναν πολύ σαφείς οι διαφορές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Ιδιαίτερα όσον αφορά το ερώτημα αν μπορεί το μνημόνιο, η πολιτική λιτότητας, να βοηθήσει μία υπερχρεωμένη χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της»

Όσο αναμενόμενη ήταν η κριτική από το Λαϊκό Κόμμα, τόσο απρόσμενη ήταν η ηχηρή συμπαράσταση των σοσιαλιστών, οι οποίοι μάλιστα κατηγορούν το Λαϊκό Κόμμα ότι οι δικές του κυβερνήσεις επέβαλαν λιτότητα στην Ελλάδα. Προάγγελος προεκλογικού αγώνα; Σύμφωνα πάντως με τη Γκάμπι Τσίμερ, οι σοσιαλιστές κρούουν ανοιχτές πόρτες. «Βλέπω με ικανοποίηση ότι τόσο οι σοσιαλδημοκράτες όσο και οι πράσινοι στη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου άρχισαν να διορθώνουν κάποιες θέσεις τους» λέει η γερμανίδα ευρωβουλευτής. «Για πολλά χρόνια μόνο εμείς εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο κάναμε κριτική στην απόλυτη λιτότητα. Είναι σημαντική λοιπόν αυτή η αυτογνωσία και σας λέω ανοιχτά ότι θα επιδιώξουμε να οικοδομήσουμε συμμαχίες, να δημιουργήσουμε νέες πλειοψηφίες, ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (39)

ΜΑΡΙ ΛΕΠΕΝ

Σιγά μην έρθει σε εσάς ?Μαζί θά είμαστε.

Ilias

Και δεν κλαις, ρε αριστερε;;;; ÷÷ο Τσίπρας στο ΕΛΚ!!! Χαχαχαχαχαχ Χ!!

Το μόνο σίγουρο

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε τέσσερα χρόνια το 90% των ψηφοφόρων του θα είναι λαθρομετανάστες.....

δεν

δεν θα υπαρχει ελκ σε 4 χρονια

gg

Πιο πιθανό να μην υπάρχει Σύριζα

Αλλος συντροφος - god bless America

Eνταξει, θα γινει χρυσαυγιτης - δεν κολλαμε σε τετοια συντροφε, το ξερεις.

Χαχαχα

Τον έχουν πάρει πρέφα και τον έχουν πάρει τελειως στο ψιλό εκεί.

ΠΑΟΚ"

μία ομάδα που πάλι δεν τα κατάφερε στο τέλος μία ομάδα που πάντα στο τέλος της φταίνε οι διαιτητές και όλα τα άλλα πρόκειται απλά για ηττοπάθεια

Ξκ

Μιλάνε οι Ισπανοί που αν ζούσε ακόμα ο Φράνκο, θα τον είχαν ακόμα στο κεφάλι τους.

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Α/Τ ΒΕΛΟΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ 1974 --ΠΤΩΣΗ ΞΕΝΟΚΟΙΝΗΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ---ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1975 --ΠΤΩΣΗ ΧΟΥΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ --ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 73--ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΟΜΙΚΗΣ 73 [[ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ]]--ΚΙΝΗΜΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΙΟΣ 73 ===ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ===ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥ ΜΑΣ 73-74-75.

Γκοου μπακ Μέρκελ

ερχόμαστε σε 4 χρόνια να είναι στην μπουζου!

G

Πραγματικά θα ήθελα μία εξήγηση, οι περισσότεροι δεξιοί έκραζαν πριν λίγα χρόνια τον Τσίπρα γιατί "θα έβγαζε την Ελλάδα από το Ευρώ", "δεν θα τηρούσε το πρόγραμμα/υποσχέσεις που είχε υπογράψει η χώρα με τους Εταίρους", "μας ξεφτύλιζε γιατί είχε τις χειρότερες σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας", "ήταν αριστερός οπότε διακυβευε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας με την Αμερική". Και τώρα που και στο Ευρώ μείναμε, και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, και που οι Ευρωπαίοι λένε τα καλύτερα και τα έχει βρει με τους Αμερικάνους, οι ίδιοι τον....ξανακράζουν.....γιατί...έκανε αυτά που ήθελαν να κάνει εξαρχής.....

EΛΕΝΗ

Συριζομπουμπούκο εσύ, πως μας τα λες και δεν κλαίς........

Φοβερα...

Με φοβερα επιχειρηματα απαντησες.....για αυτα που γραφει εχεις να πεις τιποτα?

...

Δεν τον κράζουν γιαυτο αυτά καλως τα κανει δε τον έκρινε κανεις γιαυτο, τον κράζουν για την ασυνέπεια και την ανακολουθεια που έκανε ακριβώς τα αντίθετα απο αυτά που έλεγε οτι θα κανει και οτι η οικονομία εχει πάει κατα διαόλου εδώ και 3,5 χρόνια ενώ όλοι άλλοι έχουν προκόψει και τρέχουνε με 3,5% ανάπτυξη όλο αυτο το καιρό.

G

Για την ασυνεπεια που σωστα αναφερεις μενει να το κρινουν οι ψηφοφοροι του, εαν τελικα συμφωνουν με τη συνολικη σταση του η' οχι. Θα δειξει. Παντως εαν δεις τα σχολια, οι περισσοτεροι ψηφοφοροι της ΝΔ τον κραζουν επειδη τα βρηκε με Τραμπ και Μερκελ (και ας συμφωνουν απολυτα με την συγκεκριμενη πολιτικη).

ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛΚΑΙ ΝΑΤΟ --ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

Τοσα χρονια ποια ηταν τα ιδανικα σου --να γινεις τσολιας--κλωνος--δοσιλογος--να προδωσεις αυτο που πιστευεις== --ΒΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΑ .

Μπλα

Εγω τον κραζω γιατι ανοιξε την πορτα σε λαθροαντρες που κατεληξαν να μας ανταγωνιζονται σε ελλαδα κ ευρωπη (σε 2 μυρια κοσμο που περασε στατιστικα καποιος θα ειναι σε κατι καλυτερος απο εσενα η εμενα) κ γιατι εχει διορισει ολη τη πλεμπα. Κατα τα αλλα σωστα τα εκανε. Αλλα αυτα τα δυο ειναι πολυ βασικα

Μάστορα;

Το αφεντικό σου ο Ραχοϊ,σε ποιο κόμμα ανήκει αυτή την εποχή;Ευρωτενεκε...!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gerapetritis

«Η ελληνική Βουλή δεν έχει την τεκμηρίωση για να λάβει αποφάσεις» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης – Υποστήριξε ότι η Βουλή ψηφίζει μια λευκή επιταγή

mimits

Όπως αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο, «τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης πήγε την κοροϊδία ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι δήθεν θα κάνει το παν για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και εν συνεχεία ο ίδιος θα την επαναδιαπραγματευθεί με την πΓΔΜ»  

22