Ποια η σημειολογία της επίσκεψης Κοτζιά στη Νορβηγία;

Ποια η σημειολογία της επίσκεψης Κοτζιά στη Νορβηγία;

 Επιθυμεί να τονίσει τον ρόλο που ελπίζει να υιοθετήσει η Ελλάδα - Τον ρόλο του ουδέτερου παίκτη και πολύτιμου συμμάχου των υπερδυνάμεων στη διπλωματική και πολιτική σκακιέρα

kotzias
O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς φτάνει σήμερα στη Νορβηγία, σε μία πολιτικής, διπλωματικής και σημειολογικής αξίας επίσκεψη. Στην χώρα αυτή, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μόλις μήνες η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Με τον τρόπο αυτό θέλει να τονίσει τον ρόλο που επιθυμεί να παίξει η Ελλάδα ως δυτική χώρα, η οποία, ωστόσο, έχει ανοικτούς διαύλους με χώρες που βρίσκονται σε δύσκολες περιοχές.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί στο Όσλο με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Μαρί Έρικσεν, ενώ οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις διμερείς σχέσεις και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν είναι πολλά εκείνα που ενώνουν τις δύο χώρες, καθώς και οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Προφανώς, υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την προώθησή τους, αλλά το κίνητρο για το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στο δυτικό μέρος της Σκανδιναβίας είναι άλλο.

Η ουσία βρίσκεται στα θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος που θα τεθούν επί τάπητος, όπως το μέλλον της Ευρώπης, οι σχέσεις ΕΕ-Νορβηγίας, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και η αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Πόσο, όμως, αφορούν όλα τα παραπάνω τη Νορβηγία; Από ό,τι άφησαν πηγές του ίδιου του υπουργείου Εξωτερικών να εννοηθεί, η Ελλάδα διεκδικεί τον ρόλο του άτυπου εκπροσώπου των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.

Στο μενού, άλλωστε, θα βρεθεί και το Σκοπιανό, αλλά και το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας, θέμα που έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Κλείσιμο
Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Ρώσος προκαθήμενος είχε μιλήσει ακόμα και για σχίσμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Νίκου Κοτζιά αναμένεται να απευθύνει και ομιλία στο Νορβηγικό Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (NUPI).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης