Ευρωπαϊκή βοήθεια για τους πυρόπληκτους στην Ανατολική Αττική ζήτησαν οι Ανδρουλάκης και Χουντής

androulakis

Στα έντονα φυσικά φαινόμενα και στην «μοιραία ολιγωρία κρατικών αξιωματούχων» απέδωσε την καταστροφή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, σε σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την στήριξη των πυροπαθών από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ζήτησαν σε ομιλίες τους στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Έλληνες ευρωβουλευτές, Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ-Ελιά) και Νίκος Χουντής (Λαϊκή Ενότητα).

Στα έντονα φυσικά φαινόμενα και στην «μοιραία ολιγωρία κρατικών αξιωματούχων» απέδωσε την καταστροφή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, σε σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ για τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή, «οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι δείχνουν την πραγματική διάσταση των μνημονιακών πολιτικών και της περικοπής των δημοσίων δαπανών».

Στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης, ζήτησε να υπάρξει «άμεση ευρωπαϊκή συνδρομή και βοήθεια» στους πληγέντες, τόσο στις υποδομές, όσο και στην αποκατάσταση των ζημιών.

«Μετά τις περσινές φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, η Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση για τη αναδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Εκεί προβλέπεται η ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης, αλλά και η δημιουργία του rescEU, μίας πανευρωπαϊκής δεξαμενής εργαλείων, όπως πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση και όχι εθελοντική όπως είναι σήμερα. Είναι όμως λυπηρό, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα, το Συμβούλιο για μία ακόμη φορά να επιλέγει τη νόθευση της πρότασης, εισάγοντας τιμωρητικές λογικές που ουσιαστικά αποκλείουν χώρες από την μελλοντική χρήση του μηχανισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής.

Από πλευράς του, ο Νίκος Χουντής, επεσήμανε πως «ο τραγικός απολογισμός των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι Αττικής το φετινό καλοκαίρι, δεν εξηγείται μόνο από την κλιματική αλλαγή και τις ειδικές καιρικές συνθήκες εκείνη την ώρα σε εκείνη την περιοχή. Υπάρχει ευθύνη των κρατικών αρχών στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς».

Πέραν των ευθυνών των ελληνικών κρατικών αρχών ωστόσο, κατά τον κ. Χουντή, «εδώ έχουμε και την πραγματική διάσταση των μνημονιακών πολιτικών, των περικοπών δημοσίων δαπανών, που έχουν αφήσει ακάλυπτες 4.000 θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα, έχουν αποστερήσει την ελληνική δημόσια διοίκηση από σημαντικές υποδομές και μέσα διαχείρισης φυσικών καταστροφών».

Κατά τον ευρωβουλευτή, η Κομισιόν θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων και «να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην ενεργοποίηση κοινοτικών πόρων – υπάρχει προηγούμενο - για να βοηθηθούν οι πληγέντες αλλά και οι πληγείσες περιοχές».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4509942

«Ως Νέα Δημοκρατία, δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Θέλουμε η Εκκλησία να έχει αυτονομία και να επιτελεί το έργο της το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, με άνεση και με οικονομική αυτοτέλεια», τόνισε ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

4594364

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει ένα πρόβλημα 80 ετών - Τόνισε ότι  ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον Κώστα Γαβρόγλου να ξεκινήσει  επαφές με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο και άλλους ιερείς - Για τον προϋπολογισμό σημείωσε ότι θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα της ΔΕΘ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ

2
4627302

«Η χώρα δε μπορεί να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας, είναι θηλιά στην ανάπτυξη» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

8