Τσιόδρας: Οι αριθμοί που ξέχασε να αναφέρει ο πρωθυπουργός

Tsiodras

«Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με την προσφιλή τακτική του, έφτιαξε πάλι μια εικονική πραγματικότητα» επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο ερκπόσωπος Τύπου του Ποταμιού

Για προεκλογικό παραμύθι μίλησε ο Δημήτρης Τσιόδρας και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «στον δικό του κόσμο “η οικονομία πάει καλά”, η κυβέρνησή του προχωράει από επιτυχία σε επιτυχία και το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό».

Αλλά, οι αριθμοί που ξέχασε να αναφέρει, δείχνουν άλλα από εκείνα που βλέπει εκείνος. Ποιους αριθμούς ξέχασε:

* Συμφωνούν όλοι πλέον ότι η ανάκαμψη της χώρας εξαρτάται από το επίπεδο των επενδύσεων. Σύμφωνα με μελέτη της Price Waterhouse “από το 2009 ως το 2016 οι επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα απομακρύνθηκαν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργώντας ένα διευρυνόμενο επενδυτικό κενό, συνολικά της τάξης των 99 δισ. ευρώ”. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων πρέπει να αυξηθούν κατά 15 δισ. ετησίως μόνο και μόνο για την ανανέωση του υπάρχοντος κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. Για να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3-4% ετησίως, πρέπει οι ετήσιες επενδύσεις να αυξηθούν κατά 10-12% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 18-20 δισ. και να φτάσουν τα 40 δισ. ευρώ. Αυτό δεν γίνεται με τα μυαλά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

* Να ληφθεί υπόψιν ότι η ελληνική οικονομία, διαχρονικά, δεν προσελκύει κεφάλαια από το εξωτερικό και βασίζεται κυρίως σε εγχώριες πηγές χρηματοδότησης. Οι 'Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αντιστοιχούν (ακόμη και προ κρίσης) κατά μέσο όρο στο 7% περίπου του συνόλου των επενδύσεων. Η προσέλκυση επενδυτών δεν γίνεται όταν στη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν συνθήκες αβεβαιότητας.

* Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών και τα επιτόκια δανεισμού κινούνται στο 4,5% στο δεκαετές ομόλογο. Οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν τη χώρα αρκετά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Για να μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές χρειάζονται άλλοι ρυθμοί ανάπτυξης από τους σημερινούς. Αν δεν γίνει αυτό, ο κίνδυνος να ξαναπάμε στην ΕΕ και το ΔΝΤ για δανεικά (δηλαδή να γίνουμε Αργεντινή) είναι υπαρκτός.

* Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το ΑΕΠ κατά κεφαλήν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030. Η Price Waterhouse εκτιμά ότι “η εξισορρόπηση της προσφοράς και ζήτησης στην ελληνική κατοικία θα επέλθει περί το 2047, λόγω της υπερπροσφοράς, της υψηλής φορολόγησης της κατοικίας και της έλλειψης στεγαστικής πίστης”.

* Το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί στο 177,8% του ΑΕΠ. Έχουν ληφθεί κάποια μέτρα ως το 2032, αλλά μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο.

* Ο όγκος των “κόκκινων δανείων” βρίσκεται στα 94 δισ. ευρώ. Τη στιγμή που απαιτούνται επενδύσεις, η διαθέσιμη χρηματοδότηση πηγάζει σχεδόν αποκλειστικά από το εσωτερικό της χώρας, λόγω μη πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Η αποταμίευση όμως είναι αρνητική.

* Αυξάνονται διαρκώς και τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δείχνουν ότι τον Ιούλιο οι οφειλέτες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 206.212 άτομα και από 3.727.416 που ήταν ο αριθμός τους στο τέλος Ιουνίου έφθασαν τα 3.933.628 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Ιούλιο 2018 ανήλθαν στα 101,7 δισ. ευρώ, όταν τον Ιούλιο του 2017 ήταν στα 97,35 δισ. ευρώ.

* Το δημογραφικό, πέραν της εθνικής διάστασης, έχει και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Προβλέπεται πως το 2060 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι κατά 2,4 εκατ. πολίτες μικρότερος. Η διαφορά είναι κρίσιμη για την οικονομική πολιτική. Σύμφωνα με άρθρο του Μπ.Τράα στην “Καθημερινή” χονδρικά ο μέσος ρυθμός δυνητικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 0,5% τον χρόνο για τις επόμενες δεκαετίες. Δηλαδή η χώρα θα σέρνεται. Η ύπαρξη μικρότερου πληθυσμού στο μέλλον σημαίνει πως και η οικονομία θα είναι μικρότερη. Με μικρότερο πληθυσμό θα περιοριστούν η κατανάλωση, οι επενδύσεις και το επίπεδο της συνολικής απασχόλησης. Συνεπώς, περιορίζεται και το δυνητικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας.

* Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 70% των νέων συμβάσεων εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης. Πρόκειται για άλλο ένα ψέμα. Το 51,1% των συνολικών προσλήψεων αφορούν σήμερα ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης υπέστη διψήφια μείωση τα τελευταία 3,5 χρόνια και από το χαμηλό επίπεδο των 360 ευρώ που βρισκόταν το Δεκέμβριο του 2014, μειώθηκε κατά 12% και βρίσκεται κοντά στα 318 ευρώ το μήνα σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας ξέχασε αυτούς τους αριθμούς. Η αδυναμία χρηματοδότησης από τις αγορές, η ανάληψη μακροχρόνιων δεσμεύσεων για υψηλά πλεονάσματα και τα μεγάλα προβλήματα στη χρηματοδότηση των επενδύσεων δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για τις προοπτικές της χώρας. Αλλά ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται μόνο για τα ποσοστά του στις εκλογές ακόμη και αν αφήσει “καμένη γη”. Παραδίδει μια χώρα βαριά τραυματισμένη, η οποία δίχως μεγάλες αλλαγές που θα ταράξουν το σημερινό τέλμα, είναι καταδικασμένη να σέρνεται.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Πετρογιάννης

Ωραία κ. Τσιόδρα μας, αλλά θα γίνετε όλοι οι "ποταμίσιοι" χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη! Πέτα τον "καμμένο μέσο" Έλληνα, πάρε "ποταμίσιο"! Θα ψηφίσετε σαν σκοπιανά κατάλοιπα του εμφυλίου, την ταφόπλακα της ελληνικής ιστορίας, δηλαδή την Συμφωνία της μεγάλης και μικρής Πρέσπας! Οπότε δεν πείθετε κανένα με τις διαφορές στα νούμερα, γιατί τα νούμερα θα τα "προσγειώσετε" με τον Συριζα και θα προσπαθήσετε να την βγάλετε μήνα-μήνα στην εξουσία αδελφικά μαζί, όπως και οι "καμμένοι" Έλληνες με τον Τσιπροκοτζιά! Μάλιστα εσείς θα είστε πιο βασιλικοί και από τον "κάθε καμμένο Έλληνα"! Αν είναι δυνατόν! Κι όμως υπάρχει πιο γλύφτης και από τον "κάθε καμμένο μέσο Έλληνα", είναι ο "κάθε μέσος ποταμίσιος"!! Αλήθεια, συγχαρητήρια για τον "μέσο γλύφτη συγγραφέα της κεντροαριστεράς"!! Τώρα γίνατε πολλές "καμμένες και ποταμίσιες μέσες ψυχές"! Αν σας έκοβε να κρατήσετε, την απαραίτητη για ένα κόμμα πατριωτική πολιτική (έναντι των Σκοπίων) του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα θα παίζατε με διψήφια νούμερα. Την Φώφη μόνο αυτό το χαρτί της πατριωτικής κεντροαριστεράς την σώζει, όπως και τον Λεβέντη! Και είναι και η σωστή αντιμετώπιση ενός σοβαρού θέματος της εξ. πολιτικής! Εσείς πάτε ολοταχώς με τον Συριζα για εσχάτη προδοσία...Ποιά νούμερα, κ. Τσιόδρα μας...

Ανάπτυξη

Διαβάζετε τις μελέτες από εταιρείες των Big Four! για να μας πούνε αυτοί όμως ποιός θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα όπου υπάρχουν μισθοί και συντάξεις πείνας? Τι κοιτάμε δηλαδή μόνο πόσο φθηνό είναι το εργατικό κόστος? Και τα προϊόντα που θα παράγουν, οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν ποιός θα τις αγοράζει, ο Έλληνας έτσι όπως τον καταντήσανε? Οπότε τέτοιες μελέτες είναι για πέταμα, χρειάζεται ισορροπία μεταξύ οικονομικών προσφοράς και ζήτησης, κανένας δεν παράγει αν δεν ξέρει ότι θα έχει ζήτηση το προϊόν του, πρίν από κάθε επένδυση αυτοί βάζουν τους αναλυτές τους και κάνουν προβλέψεις, έτσι για κουτόφραγκους τους περνάτε? Ας δώσουν οι εταιρείες μισθούς της προκοπής και το κράτος συντάξεις της προκοπής ώστε ο κόσμος να μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα που παράγουν και οι εταιρείες.

Α

Ναι αλλά πλάτες θα βάλετε στον Καραγκιόζη για το σκοπιανό. Όσον αφορά το δημογραφικό ο τσιμπλας έχει φροντίσει..επενδυτές νέοι Έλληνες από το αφγανιστάν το πακιστάν και το μπαγκλαντές περιμένουν με ανυπομονησία ακονιζοντας τα μαχαίρια τους..μια τακτική που χειροκροτείτε οι ποταμίσιοι με τις επιλεγμένες ευαισθησίες σας αλλά τσυριζα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sylsynt0

Μείζον πολιτικό γεγονός ο όγκος του συλλαλητηρίου - Ούτε τα όσα λέει η αστυνομία για τον αριθμό των διαδηλωτών ούτε η προσπάθεια στιγματισμού μπορούν να το ακυρώσουν - Οι μεθοδεύσεις του Μαξίμου για οξύτατη πολιτική πόλωση

67