Κοτζιάς: Επιτακτική η συνεργασία μεταξύ των κρατών της Βαλκανικής

kotzias

Μιλώντας ως κύριος ομιλητής στο πρώτο πάνελ του φόρουμ, που πραγματοποιείται στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Ντουμπρόβνικ, με θέμα «Ορίζοντας τις Προκλήσεις - Αναζητώντας τις Λύσεις», ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε τη σημασία προώθησης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της συνεργασίας και της κατανόησης μεταξύ των λαών της περιοχής

Στις προκλήσεις που ανακύπτουν για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων από την ελληνική σκοπιά, εστίασε στην παρέμβασή του στο 13ο φόρουμ του Ντουμπρόβνικ, με θέμα «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας, Μεσόγειος, Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μιλώντας ως κύριος ομιλητής στο πρώτο πάνελ του φόρουμ, που πραγματοποιείται στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Ντουμπρόβνικ, με θέμα «Ορίζοντας τις Προκλήσεις - Αναζητώντας τις Λύσεις», ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε τη σημασία προώθησης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της συνεργασίας και της κατανόησης μεταξύ των λαών της περιοχής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών ανέτρεξε στην πρόσφατη ιστορία των Βαλκανίων, από τη δεκαετία του 1990 και την αλλαγή που επήλθε με τη Συνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003 που σήμανε την απαρχή των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των κρατών της περιοχής, και τόνισε πως τα επόμενα χρόνια πρέπει να δημιουργήσουμε καλύτερα δίκτυα μεταξύ μας, εντός μια ενωμένης και διευρυμένης ΕΕ. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε αυξημένο ρόλο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ΕΕ, προσέθεσε. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών της Βαλκανικής είναι επιτακτική, καθώς έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό μέλλον, τόνισε ο κ. Κοτζιάς και επισήμανε, πάντα με βάση τις ίδιες πηγές, πως οι κρίσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σήμερα συνδέονται με την έλλειψη οράματος ως προς ποια μελλοντική ΕΕ επιθυμούμε.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη η σημερινή ΕΕ να συνειδητοποιήσει ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι αμοιβαίως επωφελής εξέλιξη, καθώς θα ενισχύσει τον ρόλο της Ένωσης ως συνδετικού κρίκου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Ευρώπης και Ασίας. Οι αντιλήψεις της ΕΕ πρέπει να βασίζονται περισσότερο σε θετική ατζέντα, σε θετικές αντιλήψεις, συμπλήρωσε και ανέφερε ότι τα προβλήματα της περιοχής μας έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: είναι ιστορικά αλλά αναδύθηκαν και πάλι υπό σύγχρονη μορφή, όπως το ονοματολογικό. Αυτό οφείλεται, όπως διευκρίνισε, στο γεγονός ότι η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας δημιούργησε νέα κράτη, νέα κράτη με παλαιά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων και «πολέμων» ταυτότητας. Οι ιδιαιτερότητες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επίλυση των προβλημάτων, συνέχισε και σημείωσε πως πρέπει να σκεφτόμαστε πιο συλλογικά ως περιοχή, να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας και να κατανοήσουμε υπό κοινό πρίσμα την πραγματικότητα της νέας μας εποχής. Τα τελευταία χρόνια λύσαμε αρκετά προβλήματα στην περιοχή μας και προσεγγίσαμε, μέσω και νέων σχημάτων συνεργασίας, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τόνισε ο κ. Κοτζιάς και διαμήνυσε καταληκτικά πως χρειαζόμαστε μια θετική ατζέντα που θα οδηγήσει στην αξιοποίηση της σημαντικής προοπτικής που υπάρχει τόσο για τα Βαλκάνια και τους λαούς τους όσο και για τη διευρυμένη Ευρώπη με τα Βαλκάνια στις τάξεις της.

Σημειώνεται πως οι εργασίες του φόρουμ ξεκίνησαν με την ομιλία του πρωθυπουργού της Κροατίας Α. Πλένκοβιτς και με τους παρεμβαίνοντες στη συνέχεια να αναφέρονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή των Βαλκανίων και να αναδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας για την επίλυσή τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, εκτός από τον διεξαγόμενο διάλογο Σερβίας-Κοσοβου, περίοπτη θέση στις παρεμβάσεις είχε η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαιρέτισαν οι συμμετέχοντες ως παράδειγμα επίλυσης διαφορών όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την Ευρώπη. Ορισμένοι την χαρακτήρισαν μάλιστα ως τη σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών για τη σταθερότητα της Γηραιάς Ηπείρου, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Γενική επωδός ήταν ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 20 χρόνια στα Βαλκάνια είναι πράγματι ετυπωσιακή, ωστόσο πρέπει να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις με ταχείς ρυθμούς, γιατί συχνά ελλοχεύει ο κίνδυνος να τις ξεπερνούν οι εθνικιστικές έριδες.

Οι λοιποί παρεμβαίνοντες υπουργοί, όπως ο Ντ. Μπουσάτι της Αλβανίας, η Ρ. Σεκερίνσκα της πΓΔΜ και ο Ι. Τσερντακ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αναφέρθηκαν στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι χώρες τους στην ευρωπαϊκή τους πορεία και στο πώς οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση, καλλιεργούν περαιτέρω τη συνδεσιμότητα και τις συνέργειες στην περιοχή. Υπό το πρίσμα αυτό και τη θέση τους σε ευρωπαϊκή τροχιά, τονίσαν ότι η πραγματικότητα αυτή τους καθιστά πιο ικανούς να υπερβαίνουν κρίσεις και να αντλούν πολύτιμα διδάγματα από αυτές ώστε να συνεχίσουν να προσεγγίζουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισαν την ανάγκη να καταρριφθούν παρωχυμένα στερεότυπα μιας άλλης εποχής που εγκλωβίζουν τα Βαλκάνια σε ιδιότυπους εθνικισμούς και εντάσεις.

Ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη Ν. Μίμιτσα, όπως και Διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Mισέλ Μπαρνιέ, αναφέρθηκαν στις σημαντικές προκλήσεις που έχει μπροστά της η ΕΕ, όπως το προσφυγικό, την αύξηση της φτώχειας, τον λαϊκισμό και το Brexit, επισημαίνοντας ότι ό μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπισή τους είναι η ενότητα. Για το προσφυγικό, ο Ν. Μίμιτσα εκτίμησε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργές αιτίες του προσφυγικού δημιουργώντας ευκαιρίες στις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Ως προς το Brexit, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Μ. Μπαρνιέ το χαρακτήρισε ως μια αμιγώς αρνητική διαπραγμάτευση χωρίς καμία απολύτως προστιθέμενη αξία. Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, θέλουμε μία ενισχυμένη και λειτουργική μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, έναν φιλόδοξο μελλοντικό συνεταιρισμό. Για τα Δυτικά Βαλκάνια, εκτίμησε ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην ευρωπαΐκή τους προοπτική, ενθαρρύνοντας όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, αναβαθμίζοντας την συνδεσιμότητα.

Στο περιθώρο των εργασιών, ο Ν. Κοτζιάς είχε συναντήσεις με τους υφυπουργούς Εξωτερικών της πΓΔΜ και του Μαρόκου, Α. Ζερνόβσκι και Μ. Μπουσέτα, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμης και Ανάπτυξης Φ. Χελμπρον καθώς και με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο Ν. Καμέλ.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Ηρεμία

Παιδια, πολύ πάθος βλέπω, γιατί σκοπεύει κανείς απο σάς ν αφησει την καφετέρια και το κινητό και να κάνει κατι? Απο τη δεκαετία του 90 εχουν δρομολογηθεί αυτές οι αλλαγές ωστε η Γερμανία να βγαλει κι αλλο λίπος απο τους Βαλκάνιους. Τώρα που τελείωσε το δικο μας, σειρά εχουν οι Ζαεφ, το Κόσοβο και τα άλλα ταγαρια. Σε λιγα χρονια θα μάς κλαίγονται, τώρα θριαμβολογουν για ενα όνομα. Αστους να μπουν ΕΕ να φανε για μια δεκαετία και μετα να τούς τα παρουν πισω τριπλά. Ας φροντίσουμε να ειμαστε σοβαρή χώρα ώστε να παίξουμε σοβαρό ρόλο τότε. Που σημαίνει σκεπτόμενοι πολίτες, με λογική και σεβασμό στο δικαιο, που ψηφίζουν ικανά ατομα και οχι ολα τα βόδια που μάς έχουν τρελάνει. (Τί φταινε τα ζώα!!!)

ΓΙΩΡΓΗΣ

Μια σλαβικη επαρχια, τα Σκοπια, την καμανε κρατος με το ονομα Μακεδονια, και τη Μακεδονια μας, την εκαναν επαρχια του ξενου αυτου κρατους, που θα την διεκδικησουν και θα μας την παρουν αργα ή γρηγορα με μαθηματικη ακριβεια! Ολα αυτα χωρις πολεμο, χωρις να ερωτηθουν καν οι Ελληνες,μονο και μονο για να ''εκπαιδευτει'' ενας ''ηλιθιος'', οπως τον χαρακτηρισαν, πρωθυπουργος,ο Τσιπρας!

Μ.Γ.

Πολυ σωστα τα λεει ο Υπουργος μας !!...Εμεις , της Βαλκανικης Μακεδονιας , εχουμε συμφερον να συνεργαστουμε στενα με την Ευρωπαϊκη Μακεδονια του κ. Ζαεφ !!...

Ποιας βαλκανκης βρε μπουφο

Τα κράτη της Μακεδονίας να λες

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

Απορώ πως θα εφαρμοστεί έμπρακτα η όποια συμφωνία, όπως αυτή των Πρεσπών, όταν ένας λαός, όπως οι Έλληνες, είναι κατά 85% εναντίον της. Με τη βία δεν οικοδομούνται φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών ούτε κι εξαναγκάζονται. Οι Έλληνες έχουν ταπεινωθεί και εξευτελιστεί από αυτή τη συμφωνία, τους όρους της οποίας οι Σκοπιανοί συνεχώς τους "τρίβουν στη μούρη" των, χλευάζοντας την Ελλάδα και διασπέρνοντας μίσος και εμπάθεια εναντίον μας. Η δε κυβέρνηση Τσίπρα ευρίσκεται σε πλήρη αποδρομή και αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, έχοντας απωλέσει συντριπτικά την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, ώστε κανονικά δεν έπρεπε να προβεί σε τέτοια Μειοδοσία, την οποία πρέπει να αποτρέψουμε άμεσα !

μπα

Εγω θελω και αλλον βαλκανοπολεμο γιατι χαλαμε τις παραδωσεις των βαλκανιων

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ανεξαρτητα απο το τι θελεις εσυ σημερα,δεν αποκλειεται αυριο τα ιδια σου τα παιδια, να ειναι μεταξυ των νεων ''Μακεδονομαχων'' που ειναι βεβαιο πως θα ξεσηκωθουν,για να ξεπλυνουν με το αιμα τους την ντροπη απο την προδοσια των Συριζανεληδων!Ειναι μεγαλο πραγμα να σε καλουν απο τους ταφους τους οι νεκροι προγονοι να πολεμησεις!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

papas_ar

«Προδώσατε τη Μακεδονία», «πουλήστε τα όλα» άκουσε ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής σε χωριό του δήμου Παιωνίας - Τρεις κι ο κούκος στη βραδυνή εκδήλωση στο Κιλκίς αν και την καθυστέρησαν μια ώρα ελπίζοντας σε μεγαλύτερη προσέλευση

xaritsis-xriso

Το μεσημέρι η ονομαστική ψηφοφορία για το ασυμβίβαστο βουλευτή-υποψήφιου ευρωβουλευτή - Για «διάταξη Κουντουρά» κάνει λόγο η ΝΔ - Πυρά της αντιπολίτευσης και για τις προεκλογικές προσλήψεις

pap12

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισε, ότι παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις ότι η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού θα επιδρούσε αρνητικά στην απασχόληση, τα στοιχεία τριμήνου δείχνουν αύξηση των νέων θέσεων εργασίας

Pappas_kilkis

Δείτε βίντεο από την προσέλευση του Νίκου Παππά στο χώρο της εκδήλωσης το βράδυ και φωτογραφίες από την άδεια αίθουσα όπου έγινε η εκδήλωση - Τρεις κι ο κούκος στην εκδήλωση - Παρά την κινητοποίηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, περίπου πενήντα άτομα έδωσαν «το παρών» 

1
pap0

Δείτε φωτογραφίες από την άδεια αίθουσα - Παρά την κινητοποίηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, περίπου πενήντα άτομα έδωσαν «το παρών» - Οι διοργανωτές καθυστέρησαν κατά μια ώρα την εκδήλωση με την ελπίδα να μαζέψουν κόσμο

29