"Το Βατοπέδι ήταν πολιτική απόφαση"

"Το Βατοπέδι ήταν πολιτική απόφαση"

Πλήρη κάλυψη στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή  πρόσφερε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης  Σαμαράς τόσο για το Βατοπέδι όσο και για την οικονομική πολιτική της πενταετίας του.

"Το Βατοπέδι ήταν πολιτική απόφαση"
Ο κ. Σαμαράς  είπε ότι το Βατοπέδι είχε αρχίσει  από το ΠΑΣΟΚ και στην συνέχεια υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση της  ΝΔ να γίνουν οι ανταλλαγές της λίμνης με τα ακίνητα της Βιστωνίδας. Αν και ο κ. Κώστας Καραμανλής είχε μιλήσει για «σκανδαλώδη υπόθεση που άργησε να αντιληφθεί» ο κ. Σαμαράς είπε ότι από την μέχρι στιγμής διερεύνηση της υπόθεσης δεν έχουν προκύψει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό στήριξε τον κ. Καραμανλής για το ενδεχόμενο κλήτευσής του από την προανακριτική υποστηρίζοντας ότι  «δεν νομίζει πως έχει να προσθέσει κάτι νέο στη διερεύνηση της υπόθεσης».

Σημείωσε πάντως ότι «είναι απόφαση και ευθύνη του Κ.Καραμανλή πως θα κινηθεί». Άσκησε σκληρή κριτική στην κ. Πελέκη και διερωτήθηκε πως είναι δυνατό να επανέρχεται όταν η ίδια αναγνωρίζει ότι όλα έγιναν νόμιμα. "Εάν είναι αξιόπιστη η μάρτυς δεν μπορεί να είναι αλά κάρτ. Είναι αξιόπιστη όταν αναφέρεται στις σχέσεις της με στελέχη της Ν.Δ και δεν είναι όταν λέει ότι το Βατοπέδι δεν είναι σκάνδαλο;" . Επανέλαβε πως μπορεί να υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και απέδωσε σε επικοινωνιακές σκοπιμότητες που στόχο έχουν να πλήξουν τη Ν.Δ. την όποια επαναφορά σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Όσο για την  κατηγορία ότι «αν ο κ. Καραμανλής φοράει παντελόνια πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» αλλά και γενικότερα για το εσωκομματικό ζήτημα που έχει προκαλέσει ο πρώην πρωθυπουργός με την παρατεταμένη σιωπή του ο κ. Σαμαράς είπε "εγώ τους λογαριασμούς με το παρελθόν του έχω ξεκαθαρίσει με σκληρή αυτοκριτική, δεν θα υποδείξω σε ένα πρωθυπουργό 5,5 ετών εάν και πότε πρέπει να μιλήσει". Πρόσθεσε πάντως ότι "τα ιστορικά πρόσωπα, όπως ένα τέως πρωθυπουργός, έχουν την ευθύνη να πουν  εάν και πότε θα αναφερθούν στα πεπραγμένα της κυβέρνησής τους".

Κλείσιμο
Σχετικά με τη στάση  που θα κρατήσει το κόμμα του στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση  εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο παραποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων ο κ. Σαμαράς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να συναινέσει στον έλεγχο μόνο την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ. «Η ιστορία της χώρας δεν άρχισε το 2004 και δεν τελείωσε το 2009» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι αν το ΠΑΣΟΚ αρνηθεί την περαιτέρω διερεύνηση θα το κάνει ο ίδιος όταν θα μπορεί εννοώντας όταν θα γίνει πρωθυπουργός.

Γενικότερα όμως ο κ. Σαμαράς πρόσφερε κάλυψη στην οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Καραμανλή και επέμεινε στην ανάδειξη των "ψεμμάτων" του ΠΑΣΟΚ και στην άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο ως μοναδική λύση "για να αποφύγουμε τα χειρότερα που έρχονται".

Απορρίπτει την  αναδιάρθρωση  

Ο Αντώνης Σαμαράς  επανέλαβε ότι το μνημόνιο δεν  είναι μονόδρομος και κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι στο "έκανε τις διαπραγματεύσεις στο γόνατο". Επανέλαβε ότι ήταν επιζήμια η τακτική του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών να "αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό" με τις αναφορές περί Τιτανικού και διεφθαρμένης χώρας. "Τη λέξη αναδιάρθρωση δεν θα την πω ποτέ" είπε ο κ. Σαμαράς και εκτίμησε πως κάτι τέτοιο στέλνει το μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι τα spreads στα 1.000 είναι λίγο. "Δίνω μάχη να μη συμβεί κάτι τέτοιο.

Υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή πορείας" ανέφερε. Χαρακτήρισε υποχρέωση της κυβέρνησης να πιέσει τις τράπεζες για την αύξηση της ρευστότητας (σε ύψος 11-15 δισ. ευρώ) και υπογράμμισε εκ νέου πως η "κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επενδύει στο φόβο των πολιτών". Επισήμανε ότι είναι ανάγκη η χώρα να βγει γρήγορα στις αγορές, αναφέροντας πως την επαναδιαπραγμάτευση θα την κάνει η κυβέρνηση με την επικαιροποίηση την οποία προβλέπει το μνημόνιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης