Κατρούγκαλος: Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έπαιξε ρόλο στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

Κατρούγκαλος: Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έπαιξε ρόλο στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

«Αποφύγαμε τα δύο άκρα, να επιβάλλουμε κυρώσεις ή να πέσουμε σε ένα παζάρι», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών 

Καταγραφη100
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών- που συνόδεψε τους Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη στην πτήση από την Αδριανούπολη στη Θεσσαλονίκη- ρωτήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για το αν οι τεταμένες σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν έπαιξαν ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

«Αναμφισβήτητα. Η επίπτωση της διαρκούς έντασης φάνηκε και στην οικονομία της χώρας αυτής. Είχε μεγάλη υποχώρηση της λίρας, πριν φτάσουμε στο κρεσέντο του μίνι οικονομικού πολέμου με το tweet του προέδρου Τραμπ ότι προβαίνει σε νέες κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος στην ΕΡΤ.

«Η υπόθεση δηλητηρίαζε τις διμερείς σχέσεις, αλλά πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες κινήσεις. Εμείς είμαστε φιλειρηνική δύναμη, θέλουμε καλές σχέσεις γειτονίας, αλλά από πλευράς Τουρκίας αυτό σημαίνει σεβασμό του διεθνούς δικαίου και αποκλιμάκωση της έντασης», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και έκανε αναφορά στο επεισόδιο στη Λέρο, με τους Τούρκους ψαράδες. «Ηταν ένα σκηνικό που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση», σχολίασε.

Υπογράμμισε ότι το μήνυμα προς την Αγκυρα, το προηγούμενο διάστημα ήταν πως η εξομάλυνση των σχέσεων με την Ευρώπη περνά μέσα από την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και ανέφερε ότι με διπλωματικές προσπάθειες επετεύχθη το θέμα να αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήματα στις σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας.

«Αποφύγαμε τα δύο άκρα, να επιβάλλουμε κυρώσεις ή να πέσουμε σε ένα παζάρι», είπε ακόμη και συμπλήρωσε ότι η συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν ήταν το σημείο- κλειδί της υπόθεσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης